Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Pierce – The American College of Greece: 140 χρόνια ιστορίας και, φέτος, με ένα νέο σταθμό στην εκπαίδευση
Post by: Κατερίνα Tσεμπερλίδου 04/05/2016 212 views
1. Ένα σχολείο μύθος
• Το Σχολείο ιδρύεται στη Σμύρνη το 1875 από μία αμερικανίδα ιεραπόστολο, τη Maria West, που αποφασίζει (μια καινοτομία για την εποχή) να δημιουργήσει ένα σχολείο για κορίτσια. Ονομάζεται “American Collegiate Institute for Girls” και είναι τόσο ‘προχωρημένο’ για την Σμύρνη του 1870 που δέχεται τις πρώτες μαθήτριες με τη συνοδεία των μαμάδων τους.
• Η Μary West
Σημαντικό Milestone: Η καταστροφή της Σμύρνης. Το 1922, στη μεγάλη φωτιά, η διευθύντρια Minnie Mills ανοίγει τις πόρτες του Κολλεγίου για να δώσει καταφύγιο σε 1,200 Έλληνες και Αρμένιους. Όταν η φωτιά πλησιάζει, τους φυγαδεύει προς τα πλοία, προσπαθώντας να σώσει όσους περισσότερους μπορεί. Μετά την καταστροφή, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αναγνωρίζοντας την εκπαιδευτική σημασία του Κολλεγίου, κινητοποιεί τη λειτουργία του στην Ελλάδα.
• Για 8 χρόνια το Σχολείο φιλοξενείται στο Παλαιό Φάληρο και μετεγκαθίσταται στο εμβληματικό κτήριο του Ελληνικού. Ακολουθεί την ιστορία της Ελλάδας και εξελίσσεται με αυτήν, πάντα με την αποστολή του έκδηλη: να προσφέρει εφόδια στα κορίτσια ώστε να δημιουργούν μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα με ελεύθερη σκέψη, με γνώμονα την προσφορά στην κοινωνία. Οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζονται ως σύζυγοι, αλλά διδάσκονται επιστήμες, τέχνες, κάνουν αθλητισμό. Το 1932, η μαθήτρια Δομνίτσα Λανιτού – Καβουνίδου γίνεται η πρώτη Ελληνίδα που συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
• Στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, το σχολείο καταλαμβάνεται από τις κατοχικές δυνάμεις και γίνεται νοσοκομείο. Το 1945 αρχίζει να ξαναλειτουργεί. Οι μαθήτριες «υιοθετούν» ένα κατεστραμμένο χωριό και φροντίζουν να το υποστηρίξουν. Παρόμοιες ενέργειες ακολουθούν την ιστορία του σχολείου έως και σήμερα, με τους μαθητές να διοργανώνουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες για να δημιουργήσουν υποτροφίες, να υποστηρίξουν ιδρύματα, να βοηθήσουν συμμαθητές τους με προβλήματα υγείας. (1η φωτό, το Σχολείο υπό κατοχή).
• Το 1936 το σχολείο μετονομάζεται σε Pierce, προς τιμήν μεγάλου δωρητή. Οι δωρεές υπήρξαν και θα είναι πάντα το βασικό κεφάλαιο από το οποίο αντλεί πόρους το Κολλέγιο. Είναι ένας μη κρατικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που λειτουργεί κυρίως με πόρους από δωρεές.
• Το 1965 το σχολείο μεταφέρεται στην Αγία Παρασκευή, στο campus που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Δοξιάδης αντλώντας έμπνευση από τα μινωικά ανάκτορα, δημιουργώντας μία δομή κτιρίων με αίθρια, ευήλιους χώρους και πρωτοποριακές εγκαταστάσεις (εργαστήρια, θέατρο, γήπεδα, βιβλιοθήκη).
• Την ίδια χρονιά, ξεκινά και η λειτουργία του Deree (στο ίδιο campus) και το Κολλέγιο δίνει τα πρώτα αμερικανικά πτυχία Bachelor λίγα χρόνια αργότερα.
Σήμερα, η ιστορία συνεχίζεται. Το Pierce είναι πια ένα μικτό σχολείο ισότιμο με τα ελληνικά Γυμνάσια και Λύκεια. Η αποστολή του είναι ίδια με την αρχική: να προσφέρει ολοκληρωμένη εκπαίδευση ώστε οι μαθητές του να έχουν όλα τα εφόδια για να γίνουν πνευματικά ανεξάρτητοι, υπεύθυνοι και με κοινωνική ευαισθησία, πολίτες του κόσμου. «Να υπηρετείς και να μην υπηρετείσαι» είναι το motto του Σχολείου, που ορίζει την ταυτότητά του και το όραμα για τους μαθητές του.
Το πρωτοπόρο πνεύμα, απόρροια του Αμερικανικού εκπαιδευτικού συστήματος και της αποστολής του Σχολείου να εκπαιδεύει υπεύθυνους πολίτες ήταν ολοφάνερο από τη Σμύρνη ακόμη. Στη λεζάντα της φωτογραφίας διαβάζουμε: Η πρόσοψη του Αμερικανικού Κολλεγιακού Ινστιτούτου. «Εδώ έρχονταν οι πιο φιλόδοξες γυναίκες της Μ. Ασίας για εκπαιδευθούν για τα ανώτερα πράγματα της ζωής. Βγαίνουν από δω έτοιμες και ανυπόμονες να υπηρετήσουν.»
2. Το προφίλ του Pierce σήμερα: Ένα ελληνικό σχολείο-παράθυρο στον κόσμο, που προσφέρει ολοκληρωμένη εκπαίδευση.
Το Pierce σήμερα με μια ματιά:
• Έμφαση στην αγγλική γλώσσα: Τα Αγγλικά διδάσκονται ως βασικό μάθημα, περισσότερες ώρες την εβδομάδα από οποιοδήποτε άλλο ελληνικό σχολείο. Οι σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας, οι δραστηριότητες μέσα και έξω από την τάξη και η διδασκαλία ορισμένων μαθημάτων στα Αγγλικά, διασφαλίζουν στους μαθητές την άριστη χρήση της γλώσσας.
• Εξαιρετικό περιβάλλον μάθησης, σύγχρονες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες
• Αίθουσες με άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό (smart classes), εργαστήρια φυσικών επιστημών, πληροφορικής, καλλιτεχνικών, οικιακής οικονομίας και αίθουσα μουσικής
• e–tutoring: εξατομικευμένη διαδικτυακή υποστήριξη της μελέτης των μαθητών στο σπίτι σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Φυσική
• Ακαδημίες Μαθηματικών, Φυσικής και Βιολογίας, αλλά και Αθλητικές Ακαδημίες
• Βιβλιοθήκες με 169.000 τίτλους, 100,000 e-books και πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πηγές
• Θέατρο, αμφιθέατρο πολλαπλών χρήσεων, ανοιχτό αμφιθέατρο, σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων
• Κέντρο εξειδικευμένης συμβουλευτικής για σπουδές στο εξωτερικό
• Σχολική ψυχολόγος
• Κέντρο Συμβουλευτικής, Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Αγοράς Εργασίας
3. Οικονομική στήριξη
Προσφέρονται κάθε χρόνο περισσότερα από 1 εκατ. Ευρώ σε: ακαδημαϊκές υποτροφίες, αθλητικές υποτροφίες, μουσικές υποτροφίες, υποτροφίες για οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσχέρεια
4. Επιτυχίες
• Στην Ελλάδα
Τριπλάσιο ποσοστό αριστούχων στις πανελλήνιες εξετάσεις συγκριτικά με το αντίστοιχο
εθνικό ποσοστό. Με επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό, περισσότερες ώρες διδασκαλίες στα
μαθήματα προσανατολισμού και απογευματινά ενισχυτικά τμήματα, 7 στους 10
αποφοίτους του Pierce εισάγονται σε κορυφαίες σχολές της Αθήνας και του Πειραιά.
• Στο εξωτερικό
Η άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας, το σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών και οι εξω
ακαδημαϊκές δραστηριότητες συμβάλουν ώστε οι απόφοιτοι του Pierce να γίνονται
άμεσα δεκτοί στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των Η.Π.Α, όπως:
1. The George Washington University, Πολιτικές Επιστήμες,
2. New York University, Abu-Dhabi, Μηχανολογία,
3. Boston University, Πολιτικές Επιστήμες και Μηχανολογία,
4. California Institute of the Arts, Κινηματογράφος
5. Smith College, Βιολογία
6. Princeton University, creative writing
7. University of Illinois at Chicago, Αρχιτεκτονική
8. University of California, Santa Cruz, Βιολογία
9. University of Manchester, Νομική
10. University of Essex, Μηχανολογία
11. Loughborough University, Χημικός Μηχανικός
12. University of Stirling, Βιολογία
13. University of Massachusetts Amherst, Βιολογία
14. University of Surrey, Βιοχημεία
15. University of Reading, Νομική και Χρηματοοικονομικά
16. Harvard University, Φιλοσοφία, Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες.
17. University of Pennsylvania, Πολιτικές Επιστήμες,
18. University of Bradford, Διοίκηση Επιχειρήσεων
19. South Dakota School of Mines, Μηχανολόγος Μηχανικός
20. King’s College, Νομική
5. Καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής
Παράλληλα με το σχολικό πρόγραμμα υπάρχουν δραστηριότητες που ενισχύουν την ανάπτυξη της πολύπλευρης προσωπικότητας των μαθητών.
• Υποτροφίες για το Θερινό Πρόγραμμα του Phillips Exeter Academy στο Νιου Χάμσαιρ
• Υποτροφίες για το Global Young Leaders Conference
• Harvard Model Congress Europe
• Model United Nations
• e-twinning
• International School Theater Association Festival
• Ανταλλαγές μαθητών με σχολεία του εξωτερικού
• Forensics
• Προγράμματα βιωματικής μάθησης
• Όμιλοι τέχνης, επιστήμης, αθλητισμού, ρητορικής ενταγμένοι στο ωρολόγιο πρόγραμμα
• Απογευματινοί Όμιλοι (Junior Achievement, Ρομποτική, πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες
• Σχολείο συνεργαζόμενο με την UNESCO σε εκπαιδευτικά προγράμματα
6. Ο συνολικός αριθμός μαθητών που σπούδασαν στο Pierce τα 140 χρόνια της ζωής του
Περίπου 10.000 απόφοιτοι
7. Το ύψος των Υποτροφιών
Τα επίσημα στοιχεία είναι μετά από το 2012 και αφορούν περισσότερα από 5 εκ. ευρώ, που προσφέρθηκαν σε ακαδημαϊκές υποτροφίες κι ένα ευρύ πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης που υποστηρίζει μαθητές και μαθήτριες με αποδεδειγμένη οικονομική ανάγκη.
Η παροχή υποτροφιών όμως ήταν πάντα μέρος της αποστολής του Σχολείου. Παρακάτω, μια αφίσα από το Αρχείο με στοιχεία για τις υποτροφίες μέχρι το 1949.
8. Ένας νέος σταθμός στη λειτουργία του Pierce
IB World School
Η ανακοίνωση της λειτουργίας του προγράμματος IB DP στο Pierce από το νέο ακαδημαϊκό έτος. Το IB DP του Pierce είναι ένας σταθμός στην ιστορία του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Θα προσφέρει σε μαθητές Λυκείου τη δυνατότητα να ακολουθήσουν ένα διεθνές, απαιτητικό αλλά ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών που θα τους δώσει τη δυνατότητα να ακολουθήσουν σπουδές στο εξωτερικό.
Η φιλοσοφία του προγράμματος IB συμβαδίζει απόλυτα με την ταυτότητα και τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Pierce: εκπαίδευση που προωθεί την κριτική σκέψη και την ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, ανάπτυξη των μαθητών σε υπεύθυνους πολίτες του κόσμου με σεβασμό στον συνάνθρωπο.
Με λίγα λόγια, «το IB βρήκε το σπίτι του στην Ελλάδα». Απόδειξη αποτελεί η άμεση έγκριση από τον παγκόσμιο οργανισμό IB που πιστοποίησε το Pierce ως IB World School στις αρχές του 2016, χωρίς να ζητήσει καμία τροποποίηση ή αλλαγή στο κατατεθέν πρόγραμμα.
9. Μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας
Ένα σημαντικό κομμάτι της αποστολής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος αντικατοπτρίζεται στον χαρακτήρα του. Το Κολλέγιο διοικείται από ένα Συμβούλιο Επιτρόπων με έδρα τη Βοστώνη. Πρόκειται για διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο της εκπαίδευσης – και όχι μόνο, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και επιπλέον είναι οι ίδιοι δωρητές.
Δηλαδή, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος είναι μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα. Τα έσοδα επανεπενδύονται στην εκπαίδευση είτε μέσω της δημιουργίας νέων υποτροφιών είτε μέσω της επένδυσης σε ανθρώπινο δυναμικό.
10. Φέτος, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος γιορτάζει τα 140 χρόνια από την ίδρυσή του. Στο πλαίσιο της επετείου, το φετινό Founders’ Day (μία ετήσια εκδήλωση προς τιμή των ιδρυτών) ήταν μια μεγάλη γιορτή:
• Απόφοιτες των τάξεων ’45, ’46, ’55 ’56, ’65, ’66 ήταν παρούσες.
• Η Μιμή Ντενίση (απόφοιτος) μίλησε για τη Minnie Mills και παρουσίασε κομμάτι του θεατρικού της έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη».
• Συμμετείχε η Εστουδιαντίνα.
• Απόφοιτοι του χθες και του σήμερα μοιράστηκαν αξέχαστες σχολικές στιγμές.
Περισσότερες πληροφορίες για το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του γυμνασίου και λυκείου Pierce www.pierce.gr, αλλά και στην ιστοσελίδα του Deree, www.acg.edu.
Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου