Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

http://www.imerodromos.gr/author/andy
Αποικία Ψυχοπαθών Λέρου
Σε μια Ελλάδα που έζησε τις καταστροφές και τα δεινά του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και του Εμφύλιου άρχισε να εμφανίζεται πιεστική η ανάγκη στέγασης των ψυχικά ασθενών που είχαν κατακλύσει τα δημόσια Ψυχιατρεία. Οι κοινωνικές – οικονομικές και πολιτικές συνθήκες οδήγησαν στη μεγάλη αύξηση του αριθμού των εγκλείστων ασθενών και ιδιαίτερα εκείνων που χαρακτηρίζονταν ανίατοι, εκείνων των απόκληρων που είχαν περάσει στα «α...ζήτητα» της κοινωνίας.
Η διάδοχη κατάσταση των Σχολών της Φρειδερίκης είχε δρομολογηθεί. Με Βασιλικό Διάταγμα του 1957 ιδρύεται η «Αποικία Ψυχοπαθών Λέρου» που στην αρχή στεγάζεται σε κτίρια της Ιταλικής Ναυτικής Βάσης στη θέση «Γωνιά» του Λακκιού.
Τον Ιούνη του 1964 αρχίζουν οι μαζικές αποστολές με αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού των «αζήτητων». Αυτή τη φορά προορισμός είναι τα Λέπιδα, τα κτίρια της πρώην Ιταλικής Αεροπορικής Βάσης που είχαν χρησιμοποιηθεί για την Στέγαση των Βασιλικών Τεχνικών Σχολών. Στις 18.6.1964 τα κτίρια της Γκαζέρμα Αβιέρι από κοιτώνες των έγκλειστων ανταρτόπαιδων μαθητών της Σχολής, μετονομάζονται σε 11ο Περίπτερο και φτάνουν να φιλοξενούν πάνω από 850 ασθενείς.

Η Γκαζέρμα Αβιέρι φιλοξενεί πλέον το 11o Περίπτερο, από τον Ιούνη του 1964 έως τις 24.12.1999 — φωτό Alex Majoli, 1994 – Πηγή magnumphotos.com
Το 1965 η «Αποικία Ψυχοπαθών Λέρου» μετονομάζεται σε «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Λέρου» με πρόβλεψη να έχει δύναμη 2.650 κρεβατιών.
Η θερινή κατοικία του Τσιγαδά Πασά, αφού χρησιμοποιήθηκε σαν Λέσχη των Ιταλών Αξιωματικών της Βάσης Υδροπλάνων, και από το 1949 σαν Λέσχη Υπαλλήλων των ΒΤΣ, στις 10.11.1964 παραδίδεται στην Αποικία Ψυχοπαθών για τις ανάγκες στέγασης της Παιδιατρικής Κλινικής, γνωστό πλέον σαν 7ο Περίπτερο («τα παιδάκια»), μέχρι τις αρχές του 1991 όπου εκκενώνεται και παραδίνεται στις νεοϊδρυθείσες ΜΤΕΝΣ (Μέσες Τεχνικές Επαγγελματικές Νοσηλευτικές Σχολές), μέχρι την οριστική εγκατάλειψη του κτιρίου το 2000.
Στο πιο απομακρυσμένο κτίριο, στον Αη Γιώργη, στην πρώην Γκαζέρμα Μαρινάι (Caserma Marinai – Στρατώνας Ναυτικού), στεγάζονται τα πιο βαριά περιστατικά κάτω από τις πιο απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Το 1985 ο Στρατώνας γίνεται το περίφημο 16ο Περίπτερο, το Περίπτερο των Γυμνών. Το Περίπτερο λειτούργησε μέχρι το 1994, οπότε έκλεισε οριστικά.
Η Γκαζέρμα Μαρινάι (Caserma Marinai – Στρατώνας Ναυτικού), φιλοξένησε τα πρώτα ανταρτόπαιδα, τους Πολιτικούς Εξόριστους και στο τέλος, σαν το «Περίπτερο των Γυμνών», το 16ο Περίπτερο, φιλοξένησε τους πιο κολασμένους , τις πιο βαριές περιπτώσεις των ψυχικά αρρώστων. Από την προβλήτα της Γκαζέρμα Μαρινάι ξεκίνησε το υποβρύχιο Delfino στις 14 Αυγούστου 1940 για να βυθίσει, την επόμενη μέρα, το «Ελλη».
Κάτω από την γενική κατακραυγή, αλλάζει η φιλοσοφία αντιμετώπισης των ψυχικά ασθενών και ξεκινούν Παρεμβάσεις για την Ψυχική Μεταρρύθμιση. Στις 6 Μάη 1994 κλείνει οριστικά το αμαρτωλό 16ο Περίπτερο και στις 24.12.1996 κλείνει και το 11ο Περίπτερο. Τα Λέπιδα, για μερικά χρόνια παραδίνονται στην εγκατάλειψη.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου