Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Το ιστορικό σχολείο της Εγνατίας
Τα ονόματα έξι ξεχωριστών προσωπικοτήτων του πολιτισμού, καθώς και του καρδιοχειρουργού, Παναγιώτη Σπύρου, παίρνουν ισάριθμες αίθουσες του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου της Ικτίνου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση ο Σύλλογος Αποφοίτων του ιστορικού πρώην Β' Γυμνασίου Αρένων, που γιόρτασε πέρσι τα 100 χρόνια λειτουργίας του σχολείου -τα 82 στη σημερινή του θέση- αποφάσισε να δώσει σε έξι αίθουσες τα ονόματα των Μανόλη Ανδρόνικου..., Απόστολου Βακαλόπουλου, Γιώργου Βαφόπουλου, Μιλτιάδη Καραγάτση (Δ. Ροδόπουλος), Τάκη Βαρβιτσιώτη και Ντίνου Χριστιανόπουλου, όλοι απόφοιτοι του σχολείου, ενώ το μικρό θεατράκι θα πάρει το όνομα του, επίσης απόφοιτου, Κώστα Βουτσά.
Στην εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα θα παραβρεθούν ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος και ο ηθοποιός Κώστας Βουτσάς. Παρόντες θα είναι επίσης η οικογένεια του Παν. Σπύρου, η εγγονή του ιστορικού και συγγραφέα Απ. Βακαλόπουλου, η κόρη του ποιητή Τ. Βαρβιτσιώτη, ενώ έχει προσκληθεί και ο εγγονός του Μ. Καραγάτση, γνωστός σκηνοθέτης του θεάτρου, Δημ. Τάρλοου.
Μακρινοί συγγενείς του Μ. Ανδρόνικου και του Γ. Βαφόπουλου εντοπίστηκαν στο εξωτερικό και είναι δύσκολο να έρθουν. Ο τελευταίος στις σημειώσεις του θυμόταν «?τον Οκτώβριο του 1917, δηλ. δύο ημέρες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της πόλης μπήκα στην πρώτη τάξη του Β’ Γυμνασίου της Εγνατίας οδού...»
«Είναι ένα ιστορικό σχολείο, από το οποίο έχουν περάσει πολύ σπουδαίες προσωπικότητες, που λάμπρυναν με την παρουσία τους όλους τους τομείς. Το Β' Γυμνάσιο Αρρένων ήταν από την ίδρυσή του στην Εγνατία οδό και την οριστική του εγκατάσταση αργότερα στην Ικτίνου ένα σχολείο στο οποίο όλοι ήθελαν να φοιτήσουν. Φημιζόταν για τους εξαιρετικούς καθηγητές και την πειθαρχία των μαθητών», δήλωσε στο «Εθνος» ο γραμματέας του Συλλόγου Αποφοίτων, Γιώργος Μουμουζιάς.
Το 2ο γυμνάσιο-λύκειο είναι από τα πιο δημοφιλή της πόλης, βρίσκεται στον πεζόδρομο της Ικτίνου, στην καρδιά της πόλης και μπορεί να υπερηφανεύεται για τους? επώνυμους αποφοίτους του. Ανάμεσά τους ο λογοτέχνης Τηλ. Αλαβέρας, ο πεζογράφος Στ. Ξεφλούδας, ο ζωγράφος Ν. Κεσσανλής, ο καθηγητής Αρχαιολογίας Δημ. Παντερμαλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, κ.ά.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου