Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

http://www.imerodromos.gr/author/andy
χθες στην ενότητα «εργασίες» παρουσίασα τις Βασιλικές Τεχνικές Σχολές Λέρου. Το θέμα έχει αρκετό βάθος και θα συνεχίσω τις επόμενες δυο-τρεις μέρες.
Βλέποντας την φωτογραφία από τις εργασίες δημιουργίας Κέντρου Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ) προσφύγων και μεταναστών, το Hot Spot της Λέρου, στο χώρο μπροστά από το παλιό κτίριο των ιταλικών στρατώνων, αναπόφευκτα η σκέψη σου πάει στα παιχνίδια που παίζει η μοίρα αυτού του τόπου εκεί, στην περιοχ...ή Λεπίδων του κόλπου του Λακκιού.
Τα κοντέινερ για τη δημιουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής (Hot Spot) στα Λέπιδα, μπροστά από τους ιταλικούς κοιτώνες των Αεροπόρων, την Γκαζέρμα Αβιέρι (Caserma Avieri – Στρατώνας Αεροπόρων)
Στοιχειωμένος τόπος τα Λέπιδα, από την επίσημη ένταξη της Λέρου στην Ελλάδα, στις 7 Μάρτη 1948, έχουν ποτιστεί με πόνο, δάκρυα, απελπισία, απόγνωση και δυστυχία, από τα ανταρτόπαιδα που στοίβαξε το μετεμφυλιακό κράτος στις Παιδουπόλεις της Φρειδερίκης, με στόχο την ηθική αναμόρφωση των παιδιών, την εκπαίδευση και ανατροφή τους με αντιλήψεις υπέρ του καθεστώτος, την «εθνική διαπαιδαγώγησή» τους στο επίσημο δόγμα του μετεμφυλιακού κράτους: Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια .
Ακολούθησαν οι ψυχικά ασθενείς, με την «ψυχιατρική αξιολόγηση περί ανιάτου», απόκληροι, κολασμένοι, οι «αζήτητοι» της κοινωνίας, με την δημιουργία της Αποικίας Ψυχοπαθών Λέρου.
Υστερα ήρθαν οι πολιτικοί εξόριστοι της δικτατορίας, οι κομμουνιστές και οι δημοκράτες εχθροί της «Εθνοσωτηρίου Επαναστάσεως» της 21 Απριλίου 1967.
Μετά από περίπου 16 χρόνια καταστροφικής εγκατάλειψης των κτιρίων, που αφέθηκαν ερειπωμένα στη φθορά του χρόνου, και μαζί τους εμφανίστηκε η απειλή της απώλειας σημαντικότατων μνημείων την σύγχρονη ιστορίας, ήρθαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Οι επεμβάσεις και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των πλούσιων σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου περιοχών, οι πόλεμοι που εξαπέλυσαν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και η Ρωσία, με τη συμμετοχή των πιο μικρών που διεκδικούν μεγάλα μερίδια στο μοίρασμα της λείας, όπως το Ιραν, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία με τις μοναρχίες του Κόλπου, το Ισραήλ κλπ ευθύνονται για τη δημιουργία και την όξυνση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος.
Βομβαρδισμοί, σφαγές, κατεστραμμένες πόλεις, γέννησαν στρατιές προσφύγων. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου γέμισαν ξεκληρισμένους, φοβισμένους και απελπισμένους που αγωνίζονται για το δικαίωμα στη ζωή και στην ασφάλεια των οικογενειών τους. Για άλλη μια φορά στα Λέπιδα στοιβάζεται ανθρώπινο δράμα, αυτή τη φορά των προσφύγων.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου