Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚ. ΚΟΥΦΟΓΙΑΝΝΗΣ
Γεννήθηκε στα Μεγάλα Καλύβια το 1920. Αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο του χωριού και το Γυμνάσιο Τρικάλων και έπειτα από επιτυχείς εξετάσεις εγγράφηκε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λάρισας. Μετά τη στρατιωτική του θητεία διορίστηκε δάσκαλος στην περιοχή της Καλαμπάκας. Υπηρέτησε και στο Δημοτικό Σχολείο Μεγάλων Καλυβίων. Μετεκπαιδεύτηκε μετά από εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στη μετεκπαίδευση των δασκάλων για δύο χρόνια (1951-53). Το 1956 μ...ετά από εξετάσεις εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης.
Πολυσχιδής προσωπικότητα και πολυγραφότατος, ο Δ. Κουφογιάννης με συνεχή ενημέρωση στην ευρωπαϊκή βιβλιογραφία, προσπάθησε να μεταλαμπαδεύσει στους εκπαιδευτικούς της εποχής τις νέες παιδαγωγικές αντιλήψεις. Το παιδαγωγικό του όραμα ήταν να ενσταλάξει στις ψυχές των παιδιών το συναίσθημα της ευθύνης.
Το 1957-59, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στις Επιστήμες της Αγωγής και της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία, στο ινστιτούτο Ζαν Ζακ Ρουσσώ με καθηγητή τον διάσημο Παιδαγωγό και Ψυχολόγο Ζαν Πιαζέ, εντρυφώντας στην εξελικτική γνωστική θεωρία του. Επιστρέφοντας στην πατρίδα υπηρέτησε ως διευθυντής σε διάφορα σχολεία της Αθήνας.
Το 1965 διορίστηκε καθηγητής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λάρισας. Δίδαξε Ψυχολογία και Φιλοσοφία. To 1971 έγινε υποδιευθυντής της Ακαδημίας και το 1979-1981 άσκησε χρέη διευθυντή, ενώ έλαβε και τον τίτλο του Γενικού Διευθυντή πριν αποχωρήσει από την ενεργή υπηρεσία. Συνέβαλε στην ίδρυση της Σχολής Επιμόρφωσης Λειτουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΣΕΛΔΕ) Λάρισας όπου και δίδαξε το 1981.
Ως δάσκαλος των μελλοντικών δασκάλων πίστευε ότι ο αληθινός δάσκαλος δεν είναι ούτε δογματικός ούτε ρομαντικός αλλά κριτικός που συνδυάζει την ελευθερία και την πειθαρχία.
Συνέγραψε πολλά άρθρα σε εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά καθώς και τα εξής επιστημονικά συγγράμματα: α) Ειδική Διδακτική των μαθημάτων του δημοτικού σχολείου, β) Η Διδακτική των γλωσσικών μαθημάτων, γ) Σχολική νομοθεσία, δ) Συνοπτική Ειδική Διδακτική των μαθημάτων του νηπιαγωγείου.
Επίσης, έκανε πολλές παρουσιάσεις σε παιδαγωγικά συνέδρια. Ομιλούσε κι έγραφε άριστα τη γαλλική γλώσσα.
Το 1955 παντρεύτηκε τη Μεγαλοκαλυβιώτισσα δασκάλα Αρετή Ιωάννη Καψούδα και απέκτησαν δύο παιδιά, την Παρασκευή, φιλόλογο και τον Βασίλη, ιατρό.
Απεβίωσε στις 19 Απριλίου 1995 και ετάφη στη Λάρισα όπου και διέμενε.
Δείτε περισσότερα


λευτέρης τσίλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου