Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

3ο Δημoτικό Σχολείο Πρέβεζας
Η ιστορία μας
Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας αποτελεί την συνέχεια των ιστορικών σχολείων θηλέων της πόλης, του Παρθεναγωγείου πριν την απελευθέρωση και του Δημοτικού Σχολείου Θηλέων Πρέβεζας, μετά το 1912.
...
Σύμφωνα με το αρχείο του σχολείου μας το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας «διαδέχεται» το Δημοτικό Σχολείο Θηλέων Πρέβεζας, το οποίο καταργήθηκε το 1929 μετά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Ελευθέριου Βενιζέλου που προέβλεπε την συνεκπαίδευση των δύο φύλων σε μεικτά δημοτικά σχολεία.
Από το 1929 έως και το 1952 το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας λειτουργούσε στο κτήριο όπου στεγάζεται σήμερα το Κ.Α.Π.Η και η Φιλαρμονική Πρέβεζας, στην οδό Παρθεναγωγείου.
Την περίοδο αυτή αρχίζει και η συγκρότηση της έκτασης των περίπου 3,5 στρεμμάτων των υπαρχόντων κτηριακών εγκαταστάσεων και της αυλής του 3ου Δημοτικού Σχολείου από τρία στρέμματα που αγοράστηκαν το 1936 και επαυξήθηκαν με την αγορά κι άλλων 385 τ.μ. το 1952. Από το 1953 το σχολείο λειτουργεί στη νέα του θέση στην οδό Αρκαδίου με τρεις αίθουσες και διπλοβάρδια.
Ας σημειωθεί ότι ως τότε, στην ίδια περιοχή, λίγες δεκάδες μέτρα μακρύτερα, λειτουργούσε μέσα στο Γενί Τζαμί το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας, το οποίο την ίδια χρονική περίοδο μεταστεγάζεται σε νέο κτήριο στη σημερινή του θέση, στο «Ποτάμι».
Σήμερα το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας λειτουργεί ως ολοήμερο 12/Θ Δημοτικό Σχολείο, με τμήματα ένταξης και υποδοχής, σε κτήριο που πήρε τη σημερινή του μορφή μετά από αλλεπάλληλες επεκτάσεις και τελικά την προσθήκη ορόφου.
* Οι παραπάνω πληροφορίες συγκεντρώθηκαν από το αρχείο του 3ου Δημοτικού Σχολείου, τα Γ.Α.Κ. Πρέβεζας, το Υποθηκοφυλακείο Πρέβεζας, μαρτυρίες περιοίκων, καθώς και από τα βιβλία του Π. Μουρεζίνη, Σεργιάνι στην Πρέβεζα του χτες, Αυτοέκδοση, Πρέβεζα, 2010 και Αρμενίζοντας στο χρόνο με καράβι το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας, Αυτοέκδοση, Πρέβεζα, 2013.
* Η τελευταία από τις παραπάνω εργασίες προέκυψε μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου μας και παρουσιάστηκε την Παρασκευή 10 Μαΐου 2013 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου