Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Από το 1837 μέχρι το 1929
Εργασία που δημοσιεύτηκε από τον χρήστη ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΡΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια. Η εγγραφή είναι ελεύθερη με προϋπόθεση την κατοχή απολυτηρίου γυμνασίου.
Το 1914 αρχίζουν οι πρώτες εξετάσεις στο Χημικό τμήμα και από το ακαδημαϊκό έτος 1926-27 επεκτείνεται και στις άλλες σχολές. Τυπικά, με το ν.2905/1922 («Περί Oργανισμού του Αθήνησιν Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου») καθιερώθηκε για πρώτη φορά κάποιο είδος «φίλτρου» στην εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, που μέχρι τότε γινόταν με ελεύθερη εγγραφή.
Προϋπόθεση για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο ήταν το απολυτήριο του γυμνασίου και η επιτυχία σ' εξετάσεις που γίνονταν από επιτροπή καθηγητών του πανεπιστημίου.

Από το 1929 μέχρι το 1964
Η εισαγωγή στα πανεπιστήμια γίνεται με εξετάσεις που διενεργούν τα ίδια τα πανεπιστήμια. Τον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστήμια ορίζει το Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόκειται για σύστημα άμεσης επιλογής των υποψηφίων.
Το 1964 (ν.4397/1964) θεσπίζεται το Ακαδημαϊκό Απολυτήριο το οποίο είναι δύο τύπων:
• · απολυτήριο τύπου Α (πρακτικός τύπος) για τις θετικές σχολές (Φυσικομαθηματικές, Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Κτηνιατρικές, Γεωπονικές, Δασολογικές και Πολυτεχνικές)
• · απολυτήριο τύπου Β για τις θεωρητικές σχολές (Θεολογικές, Φιλοσοφικές και Νομικές Σχολές).
• · Σε μερικές σχολές κοινωνικών επιστημών (Πάντειος, Βιομηχανική Σχολή, ΑΣΟΕΕ) η εγγραφή γίνεται και με τους δύο τύπους απολυτηρίων.
Οι ανώτατες σχολές διαιρέθηκαν σε 4 ομάδες και κάθε υποψήφιος είχε το δικαίωμα να διαγωνισθεί για 2 ομάδες σχολών.
Οι εξετάσεις διενεργούνται από το υπουργείο παιδείας και οι μαθητές εξετάζονται σε προκαθορισμένα μαθήματα. Τα γραπτά βαθμολογούνται από καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Από το 1967 μέχρι το 1976
Η χούντα της 21ης Απριλίου του 1967 κατήργησε τη μεταρρύθμιση του 1963-64.
Οι σχολές διαιρέθηκαν αρχικά σε 6 κύκλους και αργότερα σε 13. Οι εξετάσεις γίνονται από το ΥΠΕΠΘ και σε περίπτωση ισοβαθμίας των υποψηφίων συνυπολογίζονταν και ο βαθμός του απολυτηρίου του γυμνασίου.
Από το 1976 μέχρι το 1983
Από το σχολικό έτος 1978-79 εφαρμόζεται νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Οι εισαγωγικές εξετάσεις ονομάστηκαν Πανελλήνιες Εξετάσεις και διενεργούνται αρχές ή μέσα Ιουνίου στη Β’ και Γ’ τάξη Λυκείου. Είναι ταυτόχρονα προαγωγικές και απολυτήριες.
Οι σχολές διαιρέθηκαν σε δύο ομάδες: Ομάδα Α (θεωρητική κατεύθυνση) και Ομάδα Β (θετική κατεύθυνση).
Τα μαθήματα των τάξεων Β και Γ λυκείου χωρίσθηκαν σε επιλογής και κορμού. Οι υποψήφιοι εξετάζονταν και στις δύο τάξεις στα μαθήματα επιλογής σε πανελλαδικό επίπεδο, ανάλογα με την ομάδα σχολών που ήθελαν να εισαχθούν. Στον τελικό βαθμό συνεκτιμόταν και ο βαθμός του μαθητή στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου.
Από το 1983 μέχρι το 1997
Με τον ν.1566/85 άλλαξε το σύστημα εισαγωγής και οι εξετάσεις μετονομάσθηκαν από Πανελλήνιες Εξετάσεις σε Γενικές Εξετάσεις. Δημιουργήθηκαν στη Γ’ τάξη του λυκείου πέντε δέσμες και οι Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αντιστοιχίζονται σ΄ αυτές..
• · Η πέμπτη δέσμη ήταν για τους μαθητές που σκόπευαν να πάρουν μόνο το απολυτήριο λυκείου.
• · Α΄ Δέσμη τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι η Έκθεση, η Φυσική, η Χημεία, τα Μαθηματικά και οι υποψήφιοι οδηγούνται στις Πολυτεχνικές Σχολές, το Μαθηματικό, το Φυσικό, το Χημικό, τη Γεωπονική, κ.λπ.
• · Β΄ Δέσμη τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι η Έκθεση, η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία και οδηγεί βασικά στις Ιατρικές Σχολές, τη Φαρμακευτική, κ.λπ.
• · Γ΄ Δέσμη τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι η Έκθεση, τα Αρχαία , τα Λατινικά και η Ιστορία και οδηγεί στις Φιλοσοφικές, Νομικές, Θεολογικές και Παιδαγωγικές κυρίως Σχολές.
• · Δ΄ Δέσμη τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι η Έκθεση, τα Μαθηματικά, η Ιστορία και η Κοινωνιολογία και οι υποψήφιοί της οδηγούνται κυρίως στις Οικονομικές Σχολές και στις σχολές Κοινωνικών Επιστημών.
Οι μαθητές έχουν απεριόριστη χρονικά δυνατότητα συμμετοχής στις Γενικές Εξετάσεις με κατοχύρωση των βαθμών οσωνδήποτε μαθημάτων και για οσαδήποτε χρόνια (Ν.1351/1983).
Το σύνολο των μορίων με τα οποία ο υποψήφιος εισαγόταν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ προέκυπταν από το μέσο όρο των γραπτών και κατά 25% συνυπολογιζόταν συνολικά ο βαθμός του ενδεικτικού στις 3 τάξεις του λυκείου (5+8+12%).
Από το 1988 και μετά έγιναν διάφορες μικρές επεμβάσεις στο σύστημα, χωρίς όμως να αλλάξει η βασική του κατεύθυνση. Αυτές ήταν:
• · Διαχωρισμός των εξετάσεων για απόκτηση απολυτηρίου λυκείου από τις εισαγωγικές (μέχρι το 1988 οι μαθητές έδιναν εξετάσεις στα μαθήματα της δέσμης σε πανελλαδικό επίπεδο).
• · Σε κάθε δέσμη ορίσθηκε ένα μάθημα ως «βασικό» και ο βαθμός του υποψήφιου σε αυτό προσαυξανόταν σύμφωνα με συντελεστή βαρύτητας.
• · Καταργήθηκε η συμμετοχή του απολυτηρίου λυκείου κατά 25% στον υπολογισμό των συνολικών μορίων του υποψήφιου.
• · Η βαθμολογική κλίμακα άλλαξε από 1-20 σε 1-80.
Από το 1997 μέχρι 2007
Με το ν.2525/97 καθιερώθηκε το Απολυτήριο του Ενιαίου Λυκείου με το οποίο γίνεται η εγγραφή στις σχολές. Οι μαθητές για να πετύχουν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ-ΤΕΙ υποχρεώνονται να δώσουν εξετάσεις στη Β΄ και τη Γ΄ τάξη του Λυκείου σε 13-14 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά τάξη.
Μετά το 2000 τα μαθήματα μειώνονται σε 9-10
Το 2004 με νέο νόμο καταργούνται οι πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις στη Β΄ Λυκείου (μέτρο που ισχύει από το σχολικό έτος 2004/05) και μειώνονται τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στην Γ΄ τάξη του Λυκείου από 9-10 σε 6-7 (μέτρο που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις εξετάσεις του 2006).
Δημοσιεύτηκε 10th January

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου