Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Ετοιμάζεται το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην φυλακή στην Αγιά Χανίων
Στα πλαίσια της προετοιμασίας για τη λειτουργία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων Κρήτη 1, ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Ι. Κλαπάκης και η Κοινωνική Υπηρεσία οργάνωσαν σε συνεργασία με το ΣΔΕ Χανίων και το παράρτημα Πλατανιά εκπαιδευτική επίσκεψη των εκπαιδευόμενων του σχολείου στο Κατάστημα Κράτησης με σκοπό μέσα από συζήτηση να ενημερωθούν οι κρατούμενοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν τα μαθήματα την επόμενη σχολική χρονιά.
Την ομάδα που επισκέφτηκε το σχολείο αποτελούσαν οι εκπαιδευόμενοι του Β΄ κύκλου του Παραρτήματος Πλατανιά, η εκπαιδεύτρια του Κοινωνικού Γραμματισμού Α. Τσίγκου, η Υποδιευθύντρια Σ. Κρεμμύδα και ο Διευθυντής του ΣΔΕ Χανίων Δρ. Δ. Μπούρδας.
Μετά την ενημέρωση των επισκεπτών από το Διευθυντή του Καταστήματος οι εκπαιδευόμενοι και οι κρατούμενοι συνεργάστηκαν σε ομαδικές δραστηριότητες. Ύστερα από ένα μικρό διάστημα που μας πήρε για να γνωριστούμε μεταξύ μας, όπου συστολή και αμηχανία ξεπεράστηκαν, ο Διευθυντής του ΣΔΕ ενημέρωσε κατ’ αρχήν για το θεσμικό πλαίσιο του σχολείου και τα θέματα εγγραφών και παρακολούθησης. Στη συνέχεια δούλεψαν όλοι μαζί σε ομάδες τις ασκήσεις, συζήτησαν, εξέφρασαν ανησυχίες και απορίες, θυμήθηκαν ιστορίες από τα σχολικά τους - και όχι μόνο - χρόνια.
Οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, περιέγραψαν τον τρόπο που λειτουργεί το σχολείο, τα μαθήματα που παρακολουθούν, τις εργασίες, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ως ενήλικοι που ξαναγύρισαν στα θρανία, τις προοπτικές που βλέπουν να ανοίγονται και τις σχέσεις με τους εκπαιδευτές τους. Οι κρατούμενοι δείχνοντας ζωηρό ενδιαφέρον διατύπωναν απορίες και ζητούσαν διευκρινήσεις για την οργάνωση και τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο των μαθημάτων. Εκείνες τις στιγμές δύο κόσμοι ενώθηκαν συγκινητικά, δίνοντας ο ένας το χέρι στον άλλον. Οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ, σαν μια πνοή αγγελιοφόρου του έξω κόσμου, έδιναν τη σκυτάλη στους κρατούμενους για μια δεύτερη ευκαιρία στη μάθηση και στη ζωή που θα συνεχίσουν μετά την ολοκλήρωση της ποινής τους. H προσδοκία για το καινούργιο σχολείο γέννησε ελπίδα και αίσθηση σκοπού για επανεκκίνηση, πράγμα που φαινόταν να ζωγραφίζεται στα πρόσωπα ήδη από αυτήν την πρώτη προσέγγιση και γνωριμία.
Η επίσκεψη του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και η προσομοίωση μαθήματος στο Κατάστημα Κράτησης παρουσίασε ένα κομμάτι καθημερινότητας του ΣΔΕ και άγγιξε πτυχές που αφορούν στην κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων, δίνοντάς τους μέσα στο χώρο της φυλακής τη δυνατότητα να αρχίσουν να προετοιμάζουν αυτήν την επανένταξη. Άλλωστε ο εγκλεισμός σε σωφρονιστικό ίδρυμα δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αν αντιμετωπισθεί ως τιμωρός και στοχεύει στον κοινωνικό αποκλεισμό ατόμων για τον αντίστοιχο χρόνο ποινής που τους έχει αποδοθεί, αλλά θα πρέπει να γίνεται με ουσιαστικό σχεδιασμό, ώστε οι κρατούμενοι να προετοιμάζονται για μια υγιή επανένταξη σε μια κοινωνία που επιθυμεί πραγματικά να τους ξαναδεχτεί, υπό νέους όρους και νέες συνθήκες.
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, το ΣΔΕ μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο μικρό βήμα -αλλά και μια μεγάλη δρασκελιά- διεξάγοντας μαθήματα μέσα στο χώρο της φυλακής και δίνοντας την ευκαιρία στους κρατούμενους να οραματιστούν ένα απολυτήριο γυμνασίου για ένα ισότιμο μέλλον, χωρίς να αισθάνονται την ποινή τους σαν μια μοιραία λαβυρινθική συνθήκη από την οποία ουσιαστικά δεν μπορούν να βγουν ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου