Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Ιδρύεται στην Κύπρο Σχολή Μοριακής Ιατρικής
14 Μαρτίου 2012 Οι καθηγητές του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου εξήγγειλαν σήμερα την ίδρυση της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου (Cyprus School of Molecular Medicine) και την έναρξη των μεταπτυχιακών προγραμμάτων MSC και PhD στους κλάδους της Ιατρικής Γενετικής και Μοριακής Ιατρικής το προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2012-2013.
Σε ομιλία του, ο Καθηγητής Φίλιππος Πατσαλής, Διευθυντής της Σχολής και Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, είπε πως η Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου είναι μέρος του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.
Στόχος του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, σημείωσε, είναι να λειτουργεί ως κέντρο αριστείας στους τομείς της Νευρολογίας, της Γενετικής, των Ιατρικών και των Βιοϊατρικών Επιστημών.
Η αποστολή του Ινστιτούτου, ανέφερε, είναι να αναπτύσσει και να εκπονεί ανταγωνιστική έρευνα διεθνούς εμβέλειας μέσα από ερευνητικά προγράμματα, να παρέχει μεταπτυχιακή εκπαίδευση και εξάσκηση και να αναπτύσσει και να παρέχει ψηλού επιπέδου ιατρικές και εργαστηριακές υπηρεσίες σε αυτούς τους τομείς.
Μέσα από αυτούς τους τρεις πυλώνες, δηλαδή της έρευνας, της εκπαίδευσης και των υπηρεσιών, συνέχισε, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής στοχεύει στη βελτίωση και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών και στην ενδυνάμωση του ρόλου του στο διεθνές επιστημονικό πεδίο.
Ανέφερε ότι οι ακαδημαϊκές επιδόσεις του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου τα τελευταία 20 χρόνια έχουν ανοδική τάση, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη ανακάλυψη μη-επεμβατικής διάγνωσης για το σύνδρομο Down.
Είπε ότι η δημιουργία της, εγκεκριμένης από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου είναι το επιστέγασμα των δραστηριοτήτων της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.
Τον προσεχή Σεπτέμβρη, σημείωσε, η Σχολή θα δεχτεί τους πρώτους της φοιτητές σε δύο προγράμματα: της Ιατρικής Γενετικής και της Μοριακής Ιατρικής για Μάστερ και Διδακτορικούς τίτλους.
Η ίδρυση της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, σημείωσε, είναι ίσως η μεγαλύτερη εξέλιξη του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου από τον καιρό της δημιουργίας του.
Η μεταπτυχιακή σχολή, είπε, θα ενδυναμώσει τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό ρόλο του Ινστιτούτου στην Κύπρο αλλά και διεθνώς και τα οφέλη που θα προσκομίσει το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου αλλά και η πολιτεία γενικότερα είναι πάρα πολλά. Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το οποίο αναγνωρίζεται ως το πιο ανεπτυγμένο ακαδημαϊκό κέντρο στον τομέα της υγείας στη χώρα μας, είπε, θα αναβαθμιστεί στο χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας με τα νέα μεταπτυχιακά προγράμματα.
Η παρουσία μιας τέτοιας σχολής στην Κύπρο, σημείωσε, θα λειτουργήσει θετικά προς την προσέλκυση Κυπρίων αλλά και ξένων φοιτητών που θα προωθήσουν το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου ακόμη περισσότερο στο εξωτερικό.
Με την ίδρυση της μεταπτυχιακής σχολής θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, πρόσθεσε, η έρευνα στις ιατρικές επιστήμες στη χώρα μας και ιδιαίτερα στους τομείς της νευρολογίας, γενετικής και βιοϊατρικών επιστημών.
Οι άμεσες επιπτώσεις στον τομέα της υγείας, είπε ο κ. Πατσαλής, θα είναι πολύ ευεργετικές για πολλούς ασθενείς.
Τα αποτελέσματα από τις διατριβές των φοιτητών θα συμβάλουν στην κατανόηση της παθογένειας των ασθενειών και στη δημιουργία καινούργιων προσεγγίσεων για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία τους.
Η Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, σημείωσε, θα συμβάλει, ως ακαδημαϊκό ίδρυμα, στη δημιουργία της νέας γενιάς επιστημόνων στον τομέα των βιοϊατρικών επιστημών.
Σε ομιλία του, ο καθηγητής Λεωνίδας Φυλακτού, Κοσμήτορας της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, είπε πως ο στόχος της μεταπτυχιακής σχολής είναι να καταστεί ένα πρωτοπόρο εκπαιδευτικό και ερευνητικό ακαδημαϊκό ίδρυμα με διεθνή εμβέλεια που να συμβάλει καταλυτικά στην προαγωγή της βιοϊατρικής επιστήμης και στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής.
»Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου είναι ένα κέντρο αριστείας στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στις βιοϊατρικές και κλινικές επιστήμες. Στοχεύει, δε, στο συνδυασμό του τρίπτυχου έρευνας, εκπαίδευσης και υπηρεσιών με μοναδικό τρόπο για να δημιουργήσει καινούργια γνώση στη βιολογία του ανθρώπου, στις ασθένειες και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής», πρόσθεσε.
Η Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, είπε, έρχεται να συμβάλει καταλυτικά προς την επίτευξη των στόχων του Ινστιτούτου και να δώσει στους φοιτητές μοναδική εκπαίδευση στις βιοϊατρικές επιστήμες.
Ανέφερε ότι τα πρώτα προγράμματα της Σχολής που αρχίζουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο είναι το πρόγραμμα της Ιατρικής Γενετικής και το πρόγραμμα της Μοριακής Ιατρικής.
Είναι δύο τομείς, σημείωσε, οι οποίοι έχουν μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και που πάνω σε αυτούς είναι βασισμένη η σύγχρονη ιατρική. Είναι δύο τομείς, συνέχισε, πάνω στους οποίους αναμένεται να δημιουργηθεί καινούργια γνώση για την παθογένεια πολλών ασθενειών και να εξευρεθούν αποτελεσματικές λύσεις για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία τους.
»Ο μοναδικός συνδυασμός στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου της έρευνας και της εφαρμογής των αποτελεσμάτων της πάνω στους ασθενείς δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στους μελλοντικούς φοιτητές της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, που θα μπορούν να κατανοήσουν και να εργαστούν για την έρευνα προς την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ασθενών», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι τα μεταπτυχιακά προγράμματα Μάστερ στην Ιατρική Γενετική και Μοριακή Ιατρική χαρακτηρίζονται ως εντατικά με διάρκεια 12 μηνών. Κατά τη διάρκεια αυτών των 12 μηνών, οι φοιτητές θα ενσωματώνονται αμέσως στις ερευνητικές ομάδες του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και παράλληλα θα παρακολουθούν διαλέξεις μαθημάτων κοινού κορμού και μαθημάτων επιλογής.
Υπάρχει επίσης η ευχέρεια για κάποιους φοιτητές να εισχωρήσουν στη Σχολή ως φοιτητές μερικής φοίτησης και να αποφοιτήσουν στα 2 χρόνια με το πτυχίο Μάστερ.
Οι διδακτορικοί φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα του τομέα του κάθε προγράμματος, όπως επίσης και μαθήματα επιλογής. Ο στόχος είναι να προσκομίσουν τη θεωρητική γνώση του προγράμματος που επέλεξαν πριν να προχωρήσουν στο ερευνητικό τους πρόγραμμα.
Η ερευνητική διατριβή των διδακτορικών φοιτητών θα εκπονηθεί στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Η διάρκεια της διδακτορικής φοίτησης θα είναι 4 χρόνια.
»Στοχεύοντας στην προσέλκυση άριστων φοιτητών, θα δίνονται υποτροφίες για τα δίδακτρα των διδακτορικών φοιτητών, όπως επίσης και ορισμένες πλήρεις υποτροφίες για αυτούς που ξεχωρίζουν με την επίδοσή τους. Τα προγράμματα της Ιατρικής Γενετικής και της Μοριακής Ιατρικής θα προσφέρονται στην Αγγλική γλώσσα με στόχο την προσέλκυση και μη ελληνόφωνων και ξένων φοιτητών από το εξωτερικό και τη δημιουργία μιας Σχολής με διεθνή εμβέλεια», συμπλήρωσε.
Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Χρίστος Φυλακτού εξήρε την σημασία του έργου που θα προσφέρει η Σχολή κι ευχαρίστησε την Πολιτεία για την στήριξη στην όλη προσπάθεια.
Εξάλλου, το μέλος του ΔΣ, πρώην Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου, είπε ότι η άδεια για την ίδρυση της Σχολής δόθηκε ύστερα από διεθνή αξιολόγηση των δυνατοτήτων του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής.
Πηγή : http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/37185

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου