Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Ευθυμία Γκιουλέκα – Κιάου
Η Ευθυμία Γκιουλέκα- Κιάου, μητέρα του καλού μου φίλου και κουμπάρου Νίκου Κιάου, που γεννήθηκε στη Νάουσα το 1914, έφυγε φέτος, πλήρης ημερών κι εμπειριών, σε ηλικία 102 ετών!
Σπούδασε στο Διδασκαλείο Κοζάνης και διορίστηκε δασκάλα στο Αρκοχώρι της Νάουσας καθώς και στα σχολεία της πόλης. Στη φωτογραφία του 1937, που παραθέτω στο τέλος, είναι δασκάλα στο 3ο Δημοτικό σχολείο Γαλάκεια της Νάουσας. Στη Νεάπολη της Κοζάνης γνωρίζεται με το φυσικό Θω...μά Κιάο τον οποίο παντρεύεται. Όταν συνυπηρετούν στην Έδεσα γεννιέται το 1943 ο μοναχογιός τους Νίκος.
Μετέχουν ενεργά στην Εθνική Αντίσταση κατά των ξένων κατακτητών. Μετά την απελευθέρωση, το 1946,συλλαμβάνεται από το εκδικητικό κράτος και με τους αναγκαστικούς νόμους και ψηφίσματα της εποχής απολύεται από τη θέση της. Η Ευθυμία αποφυλακίζεται το 1952 κι όλα τα χρόνια ασκεί το επάγγελμα της δασκάλας σε ιδιαίτερα μαθήματα. Στο πραξικόπημα των συνταγματαρχών συλλαμβάνεται πάλι και στέλνεται στην εξορία από την οποία επιστρέφει στο σπίτι της το 1972.
Σε όλη τη διάρκεια της ζωής της μένει σταθερά πιστή στο νεανικό της όραμα, προσφέροντας με όλες της τις δυνάμεις υπηρεσίες για το καλό της χώρας και του λαού της

Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου