Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

40ο Δημοτικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης , η Ιωαννίδειος

Το 40ο Δημοτικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης , η Ιωαννίδειος Σχολή , αποτελεί ένα πολιτισμικό μνημείο για το κέντρο της Θεσσαλονίκης διότι κατέχει το μοναδικό προνόμιο να είναι το πρώτο ελληνικό δημοτικό σχολείο που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη και να έχει την πιο μακρόχρονη ιστορία από όλα τα άλλα σχολεία του κέντρου . Μέσα στους κόλπους του γαλουχήθηκαν σπουδαίοι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών της πόλης μας και της χώρα...ς ευρύτερα.
Το διώροφο λιθόκτιστο οίκημα νεοκλασικού ρυθμού όπου στεγάζεται το διδακτήριο αποτελεί δωρεά του Δημητρίου Ιωαννίδη. Το σχολείο συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία της σύγχρονης Θεσσαλονίκης καθώς ιδρύθηκε το 1885 επί Τουρκοκρατίας και λειτούργησε σαν πλήρες εξατάξιο Δημοτικό Σχολείο Αρρένων της Χριστιανικής Κοινότητος της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης μέχρι το 1907. Από το 1907 και μετά , αφότου ανεγέρθη το σημερινό διδακτήριο ως δωρεά του ευεργέτου Δημητρίου Ιωαννίδη, του δόθηκε η επωνυμία «Ελληνική Αστική Σχολή Δημητρίου Ιωαννίδου Στατίστεως» μέχρι το 1914.
Από το 1914 μέχρι το 1930 λειτούργησε πάλι σαν δημοτικό σχολείο με την ονομασία «Πλήρες Εξατάξιο Δημοτικό Σχολείο Αρρένων Θεσσαλονίκης». Από το 1930 και έπειτα μετονομάστηκε σε «Ιωαννίδειος Σχολή» μέχρι το 1954 όταν με απόφαση του τότε υπουργού Παιδείας μετονομάσθηκε «40ο εξατάξιο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης».
Έκτοτε παραμένει στη συνείδηση των Θεσσαλονικέων σαν «Ιωαννίδειος Σχολή» ή «Ιωαννίδειο» διότι με την πρωτότυπη εκπαιδευτική του συγκρότηση και την πλούσια πνευματική του προσφορά έχει γράψει ανεπανάληπτη πνευματική ιστορία και εξακολουθεί να εκπληρώνει το σκοπό και τον προορισμό για τον οποίο χτίστηκε: Nα εμφυσά την αγάπη της Γνώσης, της Αρετής και του Κάλλους στις τρυφερές καρδιές των μικρών παιδιών.
Ρήγος Αριστείδης
Δάσκαλος και Απόφοιτος του Σχολείου
Ιωαννίδειος Σχολή– 40ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, αποτελεί ιστορικό διδακτήριο, κτισμένο το 1907, διατηρητέο κτίριο. Πρόκειται για το κυριότερο επίτευγμα του Ιωαννιδείου κληροδοτήματος που χτίστηκε σύμφωνα με επιθυμία του διαθέτη ως διώροφο, λιθόκτιστο οίκημα, νεοκλασικού ρυθμού στη διασταύρωση των οδών Φιλικής Εταιρείας και Μανουσογιαννάκη. Από το σχολικό έτος 1907-1908 και μετά, με την εγκατάσταση της Αστικής Σχολής, λειτούργησε ως «Ιωαννίδειος Αστική Σχολή» μέχρι το σχολικό έτος 1913-1914. Από το 1914 και ύστερα λειτούργησε ως το πρώτο δημόσιο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης. Πηγή: Κορομπόκης Δημήτρης, Κοτίνης Χρήστος - See more at: http://www.parallaximag.gr/…/proto-dimosio-dimotiko-sholeio…
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου