Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015


1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Περίσσεψε η συγκίνηση για παλιούς μαθητές και καθηγητές του ιστορικού 1ου Γυμνασίου Χανίων, στη χθεσινή εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη λειτουργία του στο κτήριο που ακόμα και σήμερα φιλοξενείται, δίπλα στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν οι βιωματικές εμπειρίες που κατέθεσαν παλιοί μαθητές του Γυμνασίου, ενώ στο πρώτο μέρος έγινε αναφορά τόσο στους σταθμούς της ιστορίας του 1ου Γυμνασίου από την κα Καραθα...νάση όσο και τον ιστορικό - ερευνητή κ. Μανούσακα. Στα Αθλητικά Τμήματα του σχολείου αναφέρθηκε ο κ. Γιατρουδάκης και στο έντυπο 'Μαθητικοί Παλμοί' η κα Κουρομιχελάκη.
'Κλείνουμε 100 χρόνια από την ιστορική αυτή μέρα, που οι μαθητές εγκαταστάθηκαν στα κτήρια αυτά που διατηρούμε, συντηρούμε, αγαπάμε και προσπαθούμε να τα έχουμε σε καλή κατάσταση', δήλωσε η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Χανίων, κα Αλεξάνδρα Πατσιά.
Η ίδια δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένη από την ανταπόκριση των παλιών μαθητών του σχολείου, που έσπευσαν να προσφέρουν φωτογραφικό και άλλο αρχειακό υλικό που αφορά το σχολείο. 'Εχω συγκινηθεί πάρα πολύ διότι έχουν έλθει παλιοί μαθητές, ο πιο μεγάλος σε ηλικία 92 ετών ήταν μαθητής του 1934. Οι άνθρωποι αυτοί έφεραν ό,τι υλικό είχαν από τη θητεία τους στο σχολείο μας. Ενα αντάμωμα των παλιών με τους νέους. Ενιωσα πάρα πολύ όμορφα που είμαι διευθύντρια στο σχολείο. Επίσης πριν από λίγες ημέρες στο mail του σχολείου πήρα ένα μήνυμα από έναν μαθητή του 1963, που είναι στην Αμερική, ότι αισθάνεται κοντά μας διότι διάβασε ηλεκτρονικά την είδηση της εκδήλωσης στα «Χανιώτικα νέα», ενθουσιάστηκε και θα ήθελε να είναι μαζί μας', τόνισε η διευθύντρια.
Αναφορικά με το κατά πόσο οι σημερινοί μαθητές έχουν αναλογιστεί την ιστορικότητα του σχολείου τους η κα Πατσιά σημείωσε πως 'τα παιδιά προσπαθούν να μπουν στο πνεύμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ξεκίνησαν το ημερολόγιο για τα 100 χρόνια του σχολείου μας'.
Αναφερόμενη στην εγκατάσταση του Γυμνασίου στο σημερινό κτήριο η πρώην διευθύντρια του Γυμνασίου, κα Αγγελική Καραθανάση, τόνισε πως 'στις 30 Ιανουαρίου του 1911 εγκαινιάσθηκε το κτήριο του Γυμνασίου Χανίων, τότε, στη θέση ακριβώς που ήταν ο πρώην γαλλικός στρατώνας. Μετά την αποχώρηση των διεθνών στρατευμάτων το 1909 το κτήριο με απόφαση της κρητικής Βουλής δόθηκε για χρήση του Γυμνασίου'.
'Συγκινημένος', δήλωσε και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Κανδαράκης καθώς, όπως ανέφερε, 'ήμουν μαθητής 6 χρόνια σε αυτό το σχολείο και ήταν για όλους μας ένα παράδειγμα για το πώς οι τότε μηχανικοί κατόρθωσαν να κάνουν ένα κτήριο, που 100 χρόνια μετά έχει τις δυνατότητες να εξυπηρετεί τους μαθητές, τους καθηγητές, την παιδεία μας να είναι ένας φάρος φωτεινός για όλους μας'.
Η εκδήλωση διανθίστηκε με μουσικό πρόγραμμα από παλαιούς και νέους μαθητές.
Αναρτήθηκε από George Konstas στις 8:04 π.μ.
Ετικέτες ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου