Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Δημοτικό Σχολείο Κορδελιού

 Η ιστορία μας!
Λίγο μετά την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων το 1922-24 στο Χαρμάνκιοϊ και στο Κορδελιό, ιδρύθηκε το πρώτο Δημοτικό Σχολείο, για να στεγάσει τα παιδιά των ξεριζωμένων και των δυο συνοικισμών. Ακριβώς πάνω από τον Αη-Γιώργη και με κύριο υλικό τα ξύλα, κατασκευάστηκε ένα Σχολείο με 4 αίθουσες. Τα εγκαίνια έγιναν το 1925.
Τα εγκαίνια του Δημοτικού Σχολείου Χαρμάνκιοϊ
Λίγο αργότερα κατασκευάστηκε άλλο ένα Σχολείο στο τέρμα της οδού Α.... Παπανδρέου (πρώην Πέτρου Λεβαντή), το οποίο ήταν κτισμένο με τούβλα και αποτελούνταν από 2 αίθουσες. Βρισκόταν ακριβώς πίσω από τη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το άγαλμα του Παύλου Μελά.
Μπροστά στο Δημοτικό Σχολείο Κορδελιού

Από το 1954 άρχισε να χτίζεται το 1ο Δημοτικό Σχολείο στα Ελευθέρια, για να στεγάσει όλους τους μαθητές της περιοχής. Αρχικά λειτούργησε με τις 3 αίθουσες και το Γραφείο το 1956, ενώ ολοκληρώθηκε το 1958.
Καθώς ο αριθμός των μαθητών παρουσίαζε αύξηση, στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν κάποιοι νοικιασμένοι χώροι κοντά στο σχολείο, που λειτούργησαν ως παραρτήματα. Το 1960 ιδρύεται το 2ο Δημοτικό Σχολείο , που προέρχεται από τη διαίρεση του 1ου με αλφαβητικά κριτήρια και όχι με τον τόπο κατοικίας των μαθητών. Οι μαθητές των οποίων τα επίθετα άρχιζαν από το Α μέχρι και το Κ φοιτούσαν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο ενώ εκείνων που άρχιζαν από το Λ έως και το Ω στο 1ο Δημοτικό Σχολείο.
Το 2ο Δημοτικό συστεγάστηκε με το 1ο μέχρις ότου βρήκε τη δική του στέγη, νοικιασμένη βέβαια, στη γωνία Π. Λεβαντή και Φ. Φλώρου, στον επάνω όροφο διώροφης οικοδομής. Το αξιοσημείωτο ήταν ότι οι μαθητές έβγαιναν για διάλειμμα στην ταράτσα του κτηρίου, που είχε περιφραχθεί με ψηλό συρματόπλεγμα..
Ο σεισμός του 1978 ανάγκασε την πολιτεία να φτιάξει λυόμενη κατασκευή στο χώρο που τώρα καλύπτει το 2ο και 3ο Δημοτικό. Έτσι λειτούργησε μέχρι το 1988, χρονιά που αντικαταστάθηκε σταδιακά (σε 2 φάσεις και με το 3ο Δημοτικό σχολείο σε 3 φάσεις) από το σημερινό κτήριο.
Οι απόφοιτοι του 1990 μαζί με τον κ. Ιωαννίδη Αδάμ. Στο βάθος διακρίνεται το λυόμενο κτήριο.
Το κείμενο και οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του κ. Ιωαννίδη Αδάμ, πρώην διευθυντή του 2ου Δημοτικού σχολείου Ελευθερίου – Κορδελιού. Τον ευχαριστούμε πολύ!
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου