Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Το Σχολείο Λεχωνίων και οι Τοπάληδες

anolehonia.blogspot.com anolehonia.blogspot.com/2015/01/blog-post_8.html
Ο δάσκαλος Χαρίλαος Μαυράκης με καταγωγή τα Κανάλια Καρδίτσας , ήταν από τους πρώτους εκπαιδευτικούς στο ενιαίο τότε Σχολείο των Λεχωνίων, που ίδρυσε η οικογένεια Παν. Τοπάλη στα 1925.
Αργότερα έγινε Δ/ντής του και οι άριστες σχέσεις με την οικογένεια κράτησαν μέχρι το θάνατο των γυναικών. Μάλιστα την περίοδο της Κατοχής, ο Μαυράκης μαζί με τη Σοφία Τοπάλη, το δεσπότη Ιωακείμ και άλλους, ήταν στην ομάδα διαμεσολάβησης μεταξύ των ανταρτών και των τοπικών αρχών, πάντα με σκοπό την καλυτέρευση της ζωής των συμπατριωτών. Μια μαρτυρία λέει πως γι' αυτό το σκοπό έφτασε το 1943, ως την ανταρτοκρατούμενη Τσαγκαράδα, μαζί με τη Σοφία.
Εδώ, έχουμε ένα κείμενό του, γραμμένο στα 1962 για το Σχολείο και τους ιδρυτές του.(*)
(*) Ευχαριστώ πολύ τον Λεχωνίτη Νίκο Μαστρογιάννη, για την παραχώρηση πολύτιμων στοιχείων -όπως και το σημερινό- από τη διαδρομή στο χρόνο, του χωριού και των ανθρώπων του!!
Καλή σχολική χρονιά!
Σήμερα 11 Σεπτεμβρίου άνοιξαν τα σχολεία κι έγιναν οι αγιασμοί. Πράξη ρουτίνας μεν, αλλά πολύ σημαντική για όλους, αφού μετά τις διακοπές η επάνοδος ...είναι δύσκολη! Το κυριότερο όμως, είναι η είσοδος στη νέα σχολική πια, ζωή για τα "πρωτάκια"! Αυτό το γεγονός, μας σημαδεύει σ' όλη μας τη ζωή!
Καλή χρονιά σ' όλους τους μαθητές/τριες, δασκάλους/λες και γονείς!
...Με φωτογραφίες
α) από μαθήτριες στο παλιό σχολείο του χωριού δεκαετία '30 (εκεί όπου το αγροτικό ιατρείο σήμερα)
και β) από μια εκδρομή του σχολείου δεκαετία '70, στο "τζαμί"
στο Παλιόκαστρο!
Ίδρυση Σχολείου
με το ΦΕΚ της ίδρυσης του "Γραμματοσχολείου" στα Άνω Λεχώνια το 1898!
Η "Εφημερίς των Κυριών" στο σχολείο των Άνω Λεχωνίων
Έκδοση Ιουλίου 1895, Τεύχος 407 -"Εφημερίς των Κυριών" - Σελ. 5
Ο δημοδιδάσκαλος Γεώργιος Δημόπουλος που αναφέρεται ήταν από το Καραμπάσι (σημερινό Άγιο Βλάση). Είχε τελειώσει το Σχολαρχείο.
Ο γιος του ήταν ο γνωστός Δημήτριος Δημόπουλος κτηματίας, που επίσης είχε φοιτήσει στο Σχολαρχείο του Αγίου Γεωργίου. Ο εγγονός του δασκάλου Γεωργ. Δημόπουλος, κτηματίας κι' αυτός, είχε τελειώσει το Γυμνάσιο στο Βόλο.
Στα χρόνια της τουρκοκρατίας οι Αφοί Κοκοσλή ήταν εκτός από μεγαλέμποροι και εργοστασιάρχες ήταν και ενοικιαστές των φόρων. Το οθωμανικό κράτος, αλλά και μετά το ελληνικό, ανέθετε κάθε χρόνο με δημοπρασία την ενοικίαση (είσπραξη) των διάφορων φόρων σε ιδιώτες. Έτσι στο Βόλο και στο Πήλιο ενοικιαστές πρώτα ήταν Εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη. Μετά ανέλαβαν πολλοί ντόπιοι, που πλούτισαν.
Ο Γεώρ. Δημόπουλος ήταν υπάλληλος των Κοκοσλήδων, εισπράττοντας τους φόρους στην περιοχή. Ύστερα άσκησε το λειτούργημα του δημοδιδασκάλου μόνον στα Λεχώνια και έπαιρνε το μισθό του από την οικογένεια Κοκοσλή.( Είναι γνωστό πως τότε οι δάσκαλοι χρηματοδοτούνταν από τους δημότες-γονείς των μαθητών του σχολειού που δίδασκαν ή από άλλους πλούσιους χρηματοδότες).
Το σχολείο -μάλλον- ήταν το παλιό κτίριο απέναντι από το αρχοντικό Κοντού που τότε δεν ήταν χτισμένο. Μέσα από το κτήμα (πρώην Πατάκη) που ήταν και πεθερός του Γεωργ. Καρτάλη και του Νικ. Κοντού, τότε υπήρχε μόνον ο πύργος (σήμερα Ολύμπιου). Απ' εκεί πέρασε η Καλ. Παρρέν και πήγε και στο σχολείο.
Μετά τη διδασκαλία πέρασε στις τάξεις των κληρικών, αφού έγινε ιερέας στο χωριό του τον Άγιο Βλάση, ως την Κατοχή. Πέθανε στις 21-1-1942 σε ηλικία 86 ετών.
Ήταν από τους άριστους εκπαιδευτικούς της εποχής με πολλούς επαίνους από τους επιθεωρητές των χρόνων εκείνων για την απλότητά του, τον τρόπο διδασκαλίας και τη μεταδοτικότητα.
Δημοτικό Σχολείο Άνω Λεχωνίων
Η σχολική χρονιά αρχίζει...Καλή δύναμη σε παιδιά, δασκάλους και γονείς!
Ας δούμε ...και το Δημοτικό Σχολείο των Άνω Λεχωνίων
Αυλή και παλιό κτήριο σήμερα
Η λειτουργία του σχολείου και η κτηριακή του υποδομή:
Στα Κ. Λεχώνια, 1939, με δασκάλα την Άννα Ηλία
Έτη πριν το 1955: Το σχολείο λειτουργεί ως ημερήσιο αλλά και ως νυχτερινό στο κτίριο του Δημοτικού στο Τοπάλειο Δημοτικό που βρίσκεται στα όρια των δύο χωριών Κάτω και Άνω Λεχώνια.
Έτος 1955-56 : Διαχωρισμός σχολείων και μεταστέγαση στα Άνω Λεχώνια.
‘Ετος 1956: Κτίσιμο 3 αιθουσών 3Χ48=144τμ & βοηθητικοί χώροι κλπ 56τμ. Το Σχολείο λειτουργεί ως 3/θέσιο
Έτος 1987: Προσθήκη 1 αίθουσας 4Χ12=48τμ & βοηθητικοί χώρων κλπ 42τμ. Λειτουργία ως 4/θεσίου
Έτος 2000: Νέα προσθήκη 2 αιθουσών 2Χ32,5= 65 & αίθουσας εκδηλώσεων, βοηθ. χώροι κλπ 190τμ Το Σχολείο από το 2000 λειτουργεί ως 6/θέσιο και ολοήμερο.
Οικόπεδο: 2.365τμ -Σύνολο κτιρίου: 455τμ - Αυλή: 1.364τμ - Σχολ. κήπος: 1.001τμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου