Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Βύρωνας Από γενιά σε γενιά μάθημα στο ερείπιο

 Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ
Πλησιάζει το καλοκαίρι. Οι μαθητές του «Χαραλαμπόπουλου» θα πάρουν τα κουβαδάκια τους από την τάξη και θα βγουν στις παραλίες. Το χειμώνα μάζευαν με αυτά το νερό που έσταζε από το ταβάνι. Κράνος δεν έβαλαν ακόμη - κι αυτό είναι το μεγαλύτερο ρίσκο. Το κτήριο σαπίζει και τμήματά του υποχωρούν συχνά πάνω στα κεφάλια των μαθητών.
Περνώντας το κατώφλι του σχολικού κτηρίου του «Χαραλαμπόπουλου» (φέρει τιμητικά το όνομα του ευεργέτη που χρηματοδότησε την ανέγερσή του), όπου στεγάζεται το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα, οι 350 μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, τα οποία εδώ και χρόνια κανένας αρμόδιος δεν αντιμετώπισε με την πρέπουσα σοβαρότητα. Τα προβλήματα του ιστορικού οικοδομήματος στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Ρόδωνος, είναι πλέον κληροδότημα από τη μία γενιά μαθητών στην άλλη. «Οι γονείς των σημερινών μαθητών, οι οποίοι φοιτούσαν κάποτε σε αυτό το σχολείο, υποστηρίζουν ότι η εικόνα δεν έχει αλλάξει», λένε τα μέλη του Συλλόγου Γονέων. Λογικό ακούγεται. Το κτήριο κλείνει φέτος 90 χρόνια ζωής.
Μελέτες
Σύμφωνα με παλαιότερες τεχνικές μελέτες για το στατικό έλεγχο, το κτήριο έχει κριθεί ακατάλληλο και επικίνδυνο. «Με την πρόφαση ότι θα γίνει μεταστέγαση των μαθητών σε νέο κτήριο, δεν πραγματοποιήθηκαν τα έργα συντήρησης για πολλά χρόνια», καταγγέλλουν οι γονείς, οι οποίοι με επιστολές τους προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση στο δήμο και στο υπουργείο. «Οι μόνες εργασίες που υλοποιήθηκαν ήταν η αλλαγή των κουφωμάτων αλουμινίου και η ψευδοροφή του 2ου ορόφου, πριν από ένα χρόνο. Επίσης, ανακατασκευάστηκαν οι τουαλέτες», λένε τα μέλη του Συλλόγου Γονέων. Τονίζουν ωστόσο ότι οι «εργασίες συντήρησης» (όπως είχαν αναφερθεί στην τεχνική περιγραφή-προϋπολογισμό που συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βύρωνα στις 13/1/2012) «δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ». Ο δήμαρχος Βύρωνα ισχυρίζεται ότι «οι σημαντικότερες και πιο απαραίτητες εργασίες συντήρησης του κτηρίου έχουν ολοκληρωθεί». Πέρα από την οροφή, τα κουφώματα και τις τουαλέτες, «έχει αντικατασταθεί τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό δίκτυο αποχέτευσης», αναφέρει ο ίδιος. «Πρόσφατα λάβαμε αίτημα για την αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων του κτηρίου, το οποίο εξετάζεται από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου μας, λαμβάνοντας υπ' όψιν -λόγω της παλαιότητάς του- και τη σχέση πραγματικού κόστους-ωφέλειας».
Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Χαρδαλιά, έχει αντικατασταθεί τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό δίκτυο αποχέτευσης.
«Οι εργασίες που υπολείπονται είναι η αντικατάσταση αντιολισθητικών πλακιδίων στη σκάλα, που έχει περιληφθεί στη μελέτη θερινών εργασιών στο σχολικό συγκρότημα, καθώς και οι εργασίες διαμόρφωσης του αύλειου χώρου, οι οποίες βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την εξεταζόμενη μεταφορά του σχολείου σε άλλο, νεότερο κτήριο, το οποίο έχει ήδη αγοραστεί». «Πρόκειται για υποσχέσεις που διαιωνίζονται. Τα ίδια μάς έλεγε και πέρσι και πρόπερσι», λένε μέλη του Συλλόγου Γονέων του σχολείου.
πέφτει...
Η κατάσταση που περιγράφουν γονείς και δάσκαλοι είναι δραματική. «Μέχρι σήμερα, από τα περβάζια αποσπώνται μικρές πλάκες και μάρμαρα. Φοβόμαστε μην ξεκολλήσουν ολόκληρα», λένε. Η εσωτερική μαρμάρινη σκάλα μετατρέπεται σε πίστα πατινάζ με την πρώτη βροχή, το ίδιο και η αυλή και η σκάλα της εισόδου, ενώ το ταβάνι υποχωρεί κάτω από το μπαλκονάκι, που λιμνάζει. «Τα παιδιά μας δεν είναι ασφαλή», λένε με το δίκιο τους οι γονείς. Η υγρομόνωση δεν επισκευάστηκε ποτέ, «ο όροφος χρειάζεται στεγανοποίηση, μπάζει νερά από παντού», λένε οι γονείς. «Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο το κομμάτι σοβά που θα πέσει για να χτυπήσει ένα μικρό παιδί», καταγγέλλουν. Ενας μαθητής δεν τη γλίτωσε. «Υποχώρησε πάνω του ένας σοβάς και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Δεν ήταν κάτι σοβαρό, ωστόσο καταλαβαίνετε ότι τίθεται ζήτημα ασφαλείας», λέει η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Αθανασία Αρβανιτάκη. Πολλές φορές οι γονείς και οι δάσκαλοι αναλαμβάνουν να βάψουν εξωτερικά τμήματα του κτηρίου, ενώ τα μερεμέτια στις τάξεις συχνά τα κάνει ο διευθυντής.
Φωνάζουν αλλά η συντήρηση... αναμένεται
«Πρόσφατα αποσπάστηκε τμήμα του εξωτερικού σοβά του 2ου ορόφου, και στην προσπάθεια να επισκευαστούν τα σαθρά τμήματα έπεσε όλος ο σοβάς και εμφανίστηκε η εσωτερική δόμηση με τούβλα και ο οπλισμός του σκυροδέρματος.
Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα διαλύεται πάνω στα κεφάλια των μαθητών. Οι υποσχέσεις για την ανακαίνισή του δίνονται κάθε καλοκαίρι. Γονείς και μαθητές ελπίζουν πως φέτος θα πραγματοποιηθούν Το κτήριο χρειάζεται άμεσα συντήρηση», λένε μέλη του Συλλόγου. Επιπλέον, οι ίδιοι προτείνουν να γίνει μεταφορά κάποιων μαθημάτων σε άλλο κτήριο, για να λυθεί άλλο ένα πρόβλημα, αυτό της έλλειψης χώρου. Η φωνή τους όμως δεν έχει εισακουστεί. Κι έτσι οι υπολογιστές βγήκαν στο διάδρομο του σχολείου. Εκεί πραγματοποιείται το μάθημα της Πληροφορικής...
«Οι χώροι έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τα κριτήρια μιας άλλης εποχής», τονίζει ο δήμαρχος. «Σαφώς και η ασφάλεια των μαθητών αποτελεί για εμάς το πρωταρχικό μας μέλημα και με βάση αυτό το κριτήριο προγραμματίζονται και υλοποιούνται οι εργασίες συντήρησης του σχολείου. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι ένα κτήριο 90 ετών έχει αυξημένες απαιτήσεις συντήρησης».
 
  •  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου