Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Βίτσα Ζαγόρι

 Βελογιάννης Μάνθος (1837-1915)
Ο Μάνθος Ν. Βελογιάννης γεννήθηκε το 1837 στην Άνω Βίτσα Εργάστηκε ως αρτεργάτης στα Μπιτόλια, αρτοποιός στο Βελιγράδι, όπου και έγινε Σέρβος υπήκοος με το όνομα ‘Διαμαντής Νικολίτσι’. Εκεί δημιούργησε μεγάλη περιουσία. Υπήρξε ευεργέτης του Ελληνικού Έθνους. Το 1873 πλήρωνε τους μισθούς των δασκάλων των δύο σχολείων του χωριού του. Με διαθήκη του άφησε χρηματικά ποσά στον Εθνικό στόλο (140.000 χρυσές δραχμές), στο ορφανοτροφείο Ιωαν...νίνων και χρήματα στην Εθνική Τράπεζα για να σπουδάζουν φτωχά παιδιά από τη Βίτσα κ. α.
Βριζόπουλος Φίλιππος
Γεννήθηκε στην Κάτω Βίτσα. Ξενιτεμένος από το 1870 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ως εργοστασιάρχης έκανε σημαντική περιουσία. Το 1902 προσέφερε 25 χρυσά εικοσόφραγκα στον πρόεδρο της κοινότητας Βίτσας για τις ανάγκες του Δημοτικού Σχολείου.
Γιαννής Νικόλαος (1898-1976)

Ο Νικόλαος Γιαννής καταγόταν από την Άνω Βίτσα. Δάσκαλος στο επάγγελμα με διαθήκη του άφησε αξιόλογη κτηματική περιουσία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Μίσσιογλου Αναστάσιος
Ο Αναστάσιος Μίσσιογλου με 5.000 γρόσια το 1832 μετατρέπει το σχολείο της Άνω Βίτσας σε ξενώνα.
Ο Αναστάσιος και η Σμαραγδή Μίσσιογλου κληροδότησαν στην Ελληνική Σχολή Άνω Βίτσας 20.000 γρόσια, εκ των οποίων ένα μέρος χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των σχολείων, τα δε υπόλοιπα προς απόδοση καθυστερούμενου φόρου.
Παπάζογλου Αλέξιος & Αγγελική
Ο Αλέξιος Παπάζογλου καταγόταν από την Άνω Βίτσα. Διατέλεσε εισπράκτορας του Βελή Πασά στη Λάρισα, γραμματικός του Μεχμέτ Ρεσίτ Πασά και του Κιουταχή στο Μεσολόγγι και στην Αθήνα. Σε πολλές περιπτώσεις από τη θέση που κατείχε ωφέλησε την πατρίδα του και τους ομόθρησκους και ομογενείς του.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου