Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Δ) Ο συνδικαλισμός στα φροντιστήρια

 Μετά από την τροποποίηση του καταστατικού το Φεβρουάριο του 1985 το Πρωτοδικείο Αθηνών ορίζει νέα τριμελή διοίκηση από τους Γαβαλά, Ψαλτόπουλο και Κατσιάρη με την εντολή να οργανώσουν συνέδριο.
Πράγματι, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο γίνεται στην αίθουσα της Μαθηματικής Εταιρείας στις 5 Μαϊου 1985. Στις 12 του ίδιου μήνα συγκροτείται σε σώμα στη Θεσσαλονίκη... . Η πρώτη διοίκηση είναι:
Πρόεδρος Θεοφάνης Γαβαλάς Αττική
Αντιπρόεδρος Δημήτρης Κατσιάρης Θεσσαλονίκη
Γ. Γραμματέας Περικλής Λύγκος Αττική
Ταμίας Γεώργιος Ψαλτόπουλος Θεσσαλονίκη
Ειδ. Γραμματέας Φάνης Λαϊνάς Θεσσαλία.
Στο σημείο αυτό- παρενθετικά -αναφέρω μια προχωρημένη προσπάθεια των κεντρικών φροντιστηρίων να δημιουργήσουν σύλλογο. Έχω στα χέρια μου ακριβές αντίγραφο καταστατικού του συλλόγου που έχει ημερομηνία αναγνώρισης του πρωτοδικείου της Αθήνας 12\ 5 \81. Στο τέλος του κειμένου υπάρχουν 24 ιδιόχειρες υπογραφές φροντιστών κεντρικών φροντιστηρίων όπως Βασιλάκης, Παπαντωνίου, Γκρίλλας, Βάσσης ,Μπελεζίνης, Μυτιληναιος, Κορέλας, Αγγελίδης, Νίκας, Μανωλκίδης, Θεοδωρόπουλος, Κατσιγιάννης κ.ά. Ο τίτλος του συλλόγου είναι ΕΝΩΣΗ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ .Την αίτηση είχαν υποβάλλει στο Πρωτοδικείο τον Νοέμβριο του 1980 η εξής τριάδα γνωστών φροντιστών: Θεοχάρη Βασιλάκη, Γεώργιος Πασσάς, Αντώνης Παπαντωνίου. Δεν υπέπεσε όμως στην αντίληψη μου αξιοσημείωτη δραστηριότητα της ένωσης αυτής .
Μετά το 1ο συνέδριο η εξέλιξη της ομοσπονδίας είναι θεαματική, χάρις βέβαια και στις προσπάθειες μεγάλου αριθμού συναδέλφων. Νέοι σύλλογοι ιδρύονται σε διάφορους νομούς, νησιά και πόλεις, που προσχωρούν πλουτίζοντας την ομοσπονδία και της δίνουν έναν πραγματικά πανελλαδικό χαρακτήρα
Η ομοσπονδία οργάνωσε, μέχρι στιγμής δεκάδες απολογιστικά και θεματικά συνέδρια που πλούτισαν τον προβληματισμό γύρω από το θεσμό των φροντιστηρίων, ανέδειξαν νέες πτυχές του προβλήματος. Βοήθησε στην ενημέρωση του λαού και την κατανόηση των αιτίων ύπαρξής τους. Είχε συνεισφορά στον γενικό προβληματισμό για την κατάσταση της παιδείας και τα μέτρα που απαιτούνται να ληφθούν για την βελτίωση της εκπαίδευσης. Την ίδια περίοδο πλάτυναν οι γνώσεις μας για τις ρίζες και την ιστορία των φροντιστηρίων στην Ελλάδα, αλλά και την παγκόσμια αυξητική εξάπλωσή τους.
Πρόεδροι της Ο.Ε.Φ.Ε., μέχρι στιγμής, έχουν χρηματίσει ο Φάνης Γαβαλάς, ο Δημήτρης Κατσιάρης, ο Θωμάς Μουγιάκος, η Έφη Παπαδέα, ο Γιώργος Χατζητέγας, ο Μιχάλης Αμοιραδάκης, Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, Κωνσταντίνος Αμπατζίδης και Γιάννης Βαφειάδης.
Υπάρχει μπροστά ακόμα πολύς δρόμος, που έχουν να διανύσουν τα φροντιστήρια με κύριο καθήκον την αναγνώριση του θεσμού και την θεσμοθέτησή του ως επίσημης συνιστώσας της εκπαίδευσης. Επιπροσθέτως θεωρώ αυτονόητο να τονίσω ότι τα φροντιστήρια πρέπει να είναι, όπως πάντα, έγκαιρα προετοιμασμένα για τις εξελίξεις που έρχονται, να είναι προβλεπτικά των σύγχρονων αναγκών της εκπαίδευσης γενικά, αλλά και των απαιτήσεων των σημερινών και αυριανών μαθητών της πατρίδας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου