Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Φάκελος : Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΤΕΕ)

Ραδιοτεχνική Σχολή Αθηνών : α) Ο ιδρυτής της
Ο Μιχάλης Αναστασιάδης είναι χαρισματική προσωπικότητα. Πληθωρικός και αποτελεσματικός, πήρε εγκαίρως πρωτοβουλίες που σφράγισαν τα μεταπολεμικά χρόνια σε πολλούς τομείς της επιστημονικής και κοινωνικής μας ζωής.
• Γίνεται τακτικός καθηγητής στην έδρα της Ηλεκτρονικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
• Ιδρύε...ι το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα το «Ενδεικτικό Ραδιοηλεκτρολογίας», οι κάτοχοι του οποίου έγιναν ανώτερα στελέχη στον ΟΤΕ, την ΔΕΗ κτλ.
• Διετέλεσε επί δεκαετίες πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Με δική του πρωτοβουλία, επανεκδίδεται η Φυσική του Ρήγα, στους εορτασμούς για τα 150 χρόνια του ελληνικού κράτους.
• Έγραψε ενδιαφέροντα και πρωτοποριακά άρθρα για τους μεγάλους έλληνες διαφωτιστές και κυρίως αυτούς που ασχολήθηκαν με τη Φυσική.
• Στα τελευταία του χρόνια ήταν πρόεδρος της Ένωσης Σμυρναίων, τιμώντας την καταγωγή του.
• Έφυγε από τη ζωή μέσα στη γενική αναγνώριση.
Ο Μιχάλης Αναστασιάδης, το 1947, όταν ακόμα είναι μόνο επιμελητής και αφοσιωμένος μαθητής του καθηγητή της Φυσικής Γ. Αθανασιάδη, παίρνει δύο σημαντικές πρωτοβουλίες:
• Εκδίδει ένα επιστημονικό μηνιαίο περιοδικό με τον τίτλο ο Αιών του ατόμου, που κυκλοφόρησε μέχρι το 1950 και επανεκδόθηκε σε μεγάλο σχήμα το 1958. Το περιοδικό ενημερώνει τους αναγνώστες του για όλες τις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης. Ο Αναστασιάδης αρθρογραφεί σε κάθε τεύχος για ζητήματα της επιστήμης, της εκπαίδευσης και της επικαιρότητας, υπογράφοντας με το ψευδώνυμο «Ω».
• Ιδρύει το ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα: Ραδιοτεχνική Σχολή Αθηνών. Αξεπέραστη μέχρι σήμερα σχολή, που έβγαζε έμπειρα τεχνικά και επιστημονικά στελέχη σε τομείς που θα είχαν στο μέλλον εκρηκτική ζήτηση όπως Ραδιοτεχνίτες, ηλεκτρονικοί ψυκτικοί, Ηλεκτροτεχνίτες. Οι απόφοιτοι αυτής της σχολής στελέχωσαν και στήριξαν τεχνικά τα επόμενα χρόνια οργανισμούς όπως ο ΟΤΕ η ΔΕΗ η ραδιοφωνία και αργότερα η τηλεόραση.
(συνέχεια αύριο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου