Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Γ) Ο συνδικαλισμός στα φροντιστήρια


……..Μετά την μεταπολίτευση έχουμε μια έντονη έξαρση της πολιτικοποίησης της Ελληνικής κοινωνίας, απόρροια ίσως της επτάχρονης σιωπής της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, αυτός βγάζει τώρα τα απωθημένα και χρεωστούμενα Με το κυνηγητό των μαγισσών που ξεσπάει, με την εκστρατεία της αποχουντοποίησης, πιο αμείλικτοι κατήγοροι έγιναν άτομα που δεν είχαν καν αυ...τό το δικαίωμα. Στο χώρο των φροντιστών εμφανίστηκε ο πρώην επιμελητής της Ιατρικής Σχολής Όθωνας Χρυσαφίδης να εκτοξεύσει κατηγορίες εναντίον του τότε προέδρου της Ένωσης Θεοχάρη Βασιλάκη. Αυτό ήταν άδικο όχι γιατί η Ένωση είχε παρουσιάσει καμιά αντιστασιακή δράση, αλλά κράτησε μια απόσταση από τις δοξολογίες και ένθερμες υποστηρικτικές ανακοινώσεις όλων των άλλων κλάδων. Ήταν άδικο και υπήρξε μια κάποια αντίδραση.
Από το 1975 και μετά εμφανίστηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σ’ όλα τα επίπεδα. Μετά από πολλές προκαταρκτικές προσπάθειες στις 16 Φεβρουάριου του 1975 γίνεται ιδρυτική συνέλευση του συλλόγου εργαζομένων καθηγητών στα φροντιστήρια( ΣΕΦΚ ) και στις 20 του ίδιου μήνα κατατίθεται στο Πρωτοδικείο το καταστατικό. Η πρώτη διορισμένη διοίκηση του συλλόγου είναι:
Πρόεδρος Βασίλης Τζαβίδας
Αντιπρόεδρος Χρίστος Τόλιος
Γ. Γραμματέας Δημήτρης Ποσταντζής
Η πρώτη εκλεγμένη διοίκηση έχει πρόεδρο τον Βασίλη Τζαβίδα και
γ, γραμματέα τον Βαγγέλη Δριβαλιάρη. ( 23. 6. 75.) Έξη μήνες αργότερα πρόεδρος είναι ο Βαγγέλης Δριβαλιάρης και γενικός γραμματέας ο Δημήτρης Λάππας.
Στο χώρο των ιδιοκτητών Φροντιστηρίων η τελεσφόρα προσπάθεια συντελείται από τα περιφερειακά Φροντιστήρια της Αθήνας. Μετά από πολλές προσπάθειες συγκροτείται σύλλογος Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Αττικής. Το 1976 εγκρίνεται από το Πρωτοδικείο Αθηνών το πρώτο καταστατικό, εκλέγεται το 1ο διοικητικό συμβούλιο με
την εξής σύνθεση:
Πρόεδρος Θεοφάνης Γαβαλάς
Αντιπρόεδρος Μένιος Κόκκοβας
Γ. Γραμματέας Σταύρος Μαρίνης
Ταμίας Χρήστος Βλάχος
Μέλη Δημήτρης Ανάγνος, Σπύρος Ναθαναήλ, Ευάγγελος
Ξηρουχάκης, Χαράλαμπος Περιστερόπουλος και
Δημήτρης Σαρόλας.
Το επόμενο βήμα ήταν αναπόφευκτο Η πανελλήνια συγκρότηση των Φροντιστηριακών συλλόγων σε ομοσπονδία. Η πρώτη προσπάθεια γίνεται με συγκέντρωση αντιπροσώπων των συλλόγων Αττικής
( Κόκκοβας ), Θεσσαλονίκης ( Ψαλτόπουλος ) και Θεσσαλίας (Τσανάκας ). Αυτή λαμβάνει χώρα στην Αθήνα στις 30. 9 .1979
Τον Απρίλιο του 1981 κατατίθεται το πρώτο σχέδιο καταστατικού
της και τον Ιανουάριο του 1982 αυτό εγκρίνεται από το Πρωτοδικείο
Το όνομα αυτής: Ο.Ε.Φ.Ε.
Το 1983 το Πρωτοδικείο ορίζει την πρώτη προσωρινή διοίκηση με εξάμηνη προθεσμία για διενέργεια αρχαιρεσιών
Αυτή ήταν: Κόκκοβας, Σορόλας και Ανάγνος από την Αθήνα, Ψαλτόπουλος και Κατσιάρης από τη Θεσσαλονίκη
Κάποιες διαφωνίες της αρχικής γέννας και κάποιες διαδικαστικές δυσκολίες καθυστέρησαν λίγο την ολοκλήρωση των διαδικασιών.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου