Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Σύγχρονο μουσείο τεχνολογίας, επιστήμης και καινοτομίας στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)
Γράφτηκε από τον Βασίλης Μπακόπουλος
Η έντυπη έκδοση της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ καθημερινά από τις 8 το πρωί στον υπολογιστή σου
Μια διαφορετική γωνιά, μάθησης, επιστήμης και δημιουργίας -ίσως μοναδική στο είδος σε όλη την Ελλάδα- έχει ξεκινήσει να λειτουργεί στην Καλαμάτα από τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Ο λόγος γίνεται για το Σύγχρονο μουσείο τεχνολογίας, επιστήμης και καινοτομίας “Ευγενία Κανελλοπούλου”, που στεγάζεται στο ισόγειο ενός κτηρίου, επί της οδού Ξενοφώντος 10.
Είναι αδύνατο να μην εντυπωσιαστεί ο επισκέπτης αυτού του πρωτότυπου μουσείου από τα συνολικά 254 εκθέματα, καθένα από τα οποία δημιούργησε -από τη μελέτη και τον σχεδιασμό μέχρι και την κατασκευή τους- ο ναυπηγός μηχανολόγος Χρήστος Κανελλόπουλος, εν ενεργεία καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχολείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, έχοντας τη βοήθεια και της κόρης του, της οποίας το όνομα φέρει το μουσείο.
Μεταξύ των εκθεμάτων -για την δημιουργία των οποίων ο Χρ. Κανελλόπουλος διέθεσε μια ολόκληρη δεκαετία πνευματικής και χειρωνακτικής εργασίας- περιλαμβάνεται και ένα πατενταρισμένο διεθνώς κυλινδρικό ψυγείο, μια ελληνική εφεύρεση που θα μπορούσε θαυμάσια να αξιοποιηθεί από ξενοδοχειακές μονάδες.
“Το μουσείο είναι πνευματικός χώρος, χώρος δημιουργίας, παιδείας και όχι πλουτισμού” δηλώνει στην “Ε” ο ακάματος επιστήμονας για να τονίσει στη συνέχεια, “ο σκοπός του είναι, εκπαιδευτικός, παιδαγωγικός, μορφωτικός, πολιτιστικός και κοινωνικός. Μέχρι τώρα, από τις 5 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε να λειτουργεί, έχω εισπράξει ενθουσιασμό από μαθητές, χαρά, ''ευχαριστώ'' και πολλά συγχαρητήρια”.
Οπως σημειώνει, “αποτελεί διαφήμιση για την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία γενικότερα” το ξεχωριστό αυτό μουσείο, που όμως χρειάζεται οικονομική αρωγή για να συνεχίσει να προσφέρει έργο -γι αυτό το λόγο, ο δημιουργός του έχει σκεφθεί να απευθυνθεί σε τοπικούς φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς για να συνδράμουν οικονομικά με ένα συμβολικό για τους ίδιους ποσό, το οποίο όμως -όπως τονίζει- θα αποτελέσει μέγιστη βοήθεια, ώστε να εξακολουθήσει η αξιέπαινη προσπάθεια που έχει αναληφθεί.
Ακολουθεί η συνέντευξη του Χρήστου Κανελλόπουλου:
-Πώς ξεκίνησε η δημιουργία του μουσείου τεχνολογίας, επιστήμης και καινοτομίας;
“Ξεκίνησα ερασιτεχνικά ως χόμπι και στη συνέχεια διαπίστωσα ότι είναι ανάγκη να περάσω στην κοινωνία και στη μαθητιώσα νεολαία αυτές τις δημιουργίες οι οποίες κατέστησαν ενδιαφέρουσες. Από τη σκέψη αυτή έκανα, αφιλοκερδώς, δύο εκθέσεις στο Πνευματικό Κέντρο και μία στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά. Εκεί φάνηκε η έλλειψη σύνδεσης θεωρίας και πράξης, όσον αφορά τις κατασκευές, ευρεσιτεχνίες και πειράματα.
Στη συνέχεια, για μία δεκαετία, δημιουργούσα με απώτερο σκοπό να τα εμφανίσω στον κόσμο. Βέβαια οι μαθητές μου (είμαι ακόμα εν ενεργεία καθηγητής) μου τα ζητούσαν και τα πηγαινοέφερνα σε σακούλες στο σχολείο, λίγα – λίγα”.
-Πόσα είναι τα εκθέματα – δημιουργίες που φιλοξενείτε στο μουσείο;
“Το μουσείο περιλαμβάνει συνολικά 254 εκθέματα, χειροποίητα, μοναδικά και αντιπροσωπευτικά της ύλης που διδάσκεται στα σχολεία, πρωτότυπα, καινοτόμα και ένα από αυτά –το κυλινδρικό ψυγείο με διάφανο ανοιγόμενο κάλυμμα, με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, δεν βρέθηκε όμοιο στον κόσμο-, που χρησιμοποιείται για την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής μας.
Πολλές άλλες δημιουργίες θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο ευρεσιτεχνίας, αλλά το κόστος κατασκευής και η κατοχύρωση της πατέντας διεθνώς είναι πολύ υψηλό, καθώς κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 3.000 ευρώ.
Οι δημιουργίες έχουν επιστημονική ορθότητα, παιδαγωγική καταλληλότητα, ασφαλή χρήση. Για όλα αυτά βασίστηκα σε ένα τρίπτυχο: σκέφτομαι κριτικά, ερευνώ μεθοδικά, εφαρμόζω τη γνώση μου δημιουργικά. Ενα μεγάλο ποσοστό των έργων λειτουργούν ενώ ένα άλλο ποσοστό είναι συναρμολογούμενα.
Η διαδικασία μελέτης, σχεδίασης, κατασκευής, λειτουργίας και ελέγχου του κάθε έργου, ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια, με μοναδικό βοηθό μου τον Θεό -και το εννοώ.
Μιλάμε για μια 10ετία απομόνωσης, σκέψης, μελέτης, υπομονής, επιμονής και ποτέ εκνευρισμού”.
-Την προσπάθεια αυτή την αναλάβατε μόνος σας ή είχατε βοήθεια -και από ποιόν;
“Σ’ όλο αυτό το εγχείρημα με βοήθησε μία από τις κόρες μου, στο όνομα της οποίας είναι το μουσείο, η Ευγενία Κανελλοπούλου η οποία οσονούπω τελειώνει τις σπουδές της στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στα εφαρμοσμένα φυσικομαθηματικά”.
-Πόσο συχνά βρίσκεστε στο μουσείο;
Η φυσική μου παρουσία στο μουσείο είναι ως ο δημιουργός των έργων. Το πρωί εργάζομαι ως καθηγητής στο σχολείο και τα απογεύματα παρίσταμαι στο μουσείο, όπου και διατίθεμαι να επιμορφώσω, δωρεάν και ανιδιοτελώς, δασκάλους και καθηγητές, με ξενάγηση και παρουσίαση, για όσες ώρες αντέχω βιολογικά, από τις 7 το απόγευμα και κάποιες φορές ακόμα και ώς τις 12 τα μεσάνυχτα.
Σε αυτό έχω τη σχετική συμπαράσταση, παρότρυνση και ενθάρρυνση των προϊσταμένων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μεσσηνίας, του Νίκου Κλάδη και του Γιάννη Πλατάρου αντίστοιχα”.
-Τι θεματικές κατηγορίες περιλαμβάνει το μουσείο και πώς ενημερώνεται ο επισκέπτης για το κάθε έκθεμα;
“Τα έργα είναι κατανεμημένα ανά θεματική ενότητα, όπως ηλεκτρομαγνητισμός, μοτέρ, δυναμό, μπαταρίες, συναγερμοί, ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, αντλίες, αυτοκίνητα, δίκυκλα, σκάφη, ανελκυστήρες, ρομπότ, αεροσκάφη, ανεμιστήρες, ζυγαριές, ρολόγια, κυκλοφοριακή αγωγή και πολλά άλλα εκπαιδευτικά επιστημονικά έργα (όπως ο φάρος λόγου χάριν).
Οι δημιουργίες ενδιαφέρουν όλους, ανεξάρτητα από ειδικότητα, επάγγελμα και ενδιαφέροντα. Η ξενάγηση – παρουσίαση κάθε έργου γίνεται σε ειδικό πάγκο, γύρω από τον οποίο παρακολουθούν και συμμετέχουν, όσοι επιθυμούν, τον τρόπο λειτουργίας κάθε έργου, υπάρχει διαδραστικότητα δηλαδή.
Η ξενάγηση – παρουσίαση διαρκεί μία ως μιάμιση ώρα, ανάλογα με τις προτιμήσεις των επισκεπτών, ενώ στις παρουσιάσεις είναι δυνατό να συνυπάρξουν διαφορετικές ηλικίες, από 5 μέχρι... 105 χρόνων.
Επίσης οι απαιτήσεις ως τώρα των επισκεπτών με οδήγησαν στο να τους προμηθεύω με υλικά, ανταλλακτικά και εξαρτήματα (χονδρικής) προκειμένου να δημιουργούν δικά τους έργα.
Βέβαια, στο μουσείο υπάρχει και ένας χώρος μελέτης, έρευνας και δραστηριοτήτων, όπου οι μαθητές μπορούν να μελετήσουν από παραδοσιακές και καινοτόμες βιβλιοθήκες (οι τελευταίες από δημοσιεύματα εφημερίδων και αναρτήσεις στο διαδίκτυο για ό,τι γίνεται, τα οποία πλαστικοποιούνται και μπαίνουν σε ειδικές θήκες) με θέματα μέσω των οποίων προβάλλονται διακεκριμένοι δημιουργοί, επιστήμονες, επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι κλπ έτσι ώστε οι νέοι, πέρα από την πληροφόρηση να μπορούν να έχουν πρότυπα δημιουργίας.
Επίσης παρέχεται τεχνική και επιστημονική βοήθεια σε μαθητές όλων των ηλικιών για εκπόνηση εργασιών τεχνολογίας, πρότζεκτ, αλλά και για εξάσκηση του μυαλού τους σε επιτραπέζια εκπαιδευτικά παιχνίδια και γρίφους”.
-Υπάρχει εισιτήριο, τι θα κοστίσει σε κάποιον να επισκεφθεί το μουσείο;
“Το μουσείο είναι πνευματικός χώρος, χώρος δημιουργίας, παιδείας και όχι πλουτισμού. Ο καθένας μπορεί να μπει και να δει και αν δεν του γίνει παρουσίαση και ξενάγηση στα εκθέματα δεν θα πληρώσει.
Δεδομένου όμως ότι το μουσείο, ως επιχείρηση, έχει πάγια έξοδα (ενοίκιο, υπάλληλος, ΤΕΒΕ, περί τα 1.000 ευρώ το μήνα, από ίδιους πόρους) υπάρχει ένα συμβολικό εισιτήριο, 2 ευρώ το άτομο για επισκέψεις σχολείων, 3 ευρώ για ατομική επίσκεψη και 4 ευρώ για ενήλικες.
Μέχρι τώρα δεν έχω δει να υπάρχει αντίστοιχο μουσείο στην Ελλάδα, που να το διακρίνει η μοναδικότητα, η αντιπροσωπευτικότητα, η πρωτοτυπία και η καινοτομία.
Ο σκοπός του μουσείου είναι, εκπαιδευτικός, παιδαγωγικός, μορφωτικός, πολιτιστικός και κοινωνικός. Αποτελεί διαφήμιση για την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία γενικότερα. Μέχρι τώρα, από τις 5 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε να λειτουργεί, έχω εισπράξει ενθουσιασμό από μαθητές, χαρά, ευχαριστώ και πολλά συγχαρητήρια”.
-Σκέπτεστε να αναζητήσετε χορηγό για να σας συνδράμει στην προσπάθειά σας αυτή;
“Βρίσκομαι στο στάδιο δημιουργίας ιστοσελίδας, όπου μέσω αποστολής email σε τοπικούς παράγοντες, φορείς και υγιείς επιχειρήσεις, θα αναζητηθούν οικονομικά εύρωστοι εθελοντές προκειμένου ως χορηγοί να συμβάλλουν οικονομικά -ελάχιστα γι’ αυτούς και φυσικά με μεγάλη προβολή τους εκ μέρους μου-, ανά κατηγορία δημιουργιών. Η πρόσκληση αυτή αφορά όλες τις ηλικίες και τα επαγγέλματα.
Επαναλαμβάνω ότι η αναζήτηση χορηγών δεν αποσκοπεί στον πλουτισμό, αλλά στην επιβίωση αυτού του πολιτιστικού και κοινωνικού επιχειρήματος. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να αρχίσουν οι Ελληνες να δημιουργούν, φτάνει η θεωρία και μόνο, η δημιουργία δίνει ζωή”.
Το μουσείο βρίσκεται στην οδό Ξενοφώντος 10 (πλησίον Δικαστηρίων) στην Καλαμάτα - Τηλέφωνο: 27210 90316 / 6937173570

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου