Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Δάσκαλος και συγγραφέας τιμήθηκε για τις αξίες και το έργο του
Τιμήθηκε μετά το θάνατό του από τον πολιτιστικό σύλλογο Σταυρωμένου για το παιδαγωγικό του έργο αλλά και την προσφορά του στη συγγραφή
01.12.2014
Οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Χαμαλευρίου τη σχολική χρονιά 1966-67 με τον δάσκαλό τους Νίκο Νιουράκη δεξιά και τη δασκάλα Βασιλική Τεκονάκη αριστερά
Ήταν μια ξεχωριστή εκδήλωση η χθεσινή βραδιά, αφιερωμένη στον δάσκαλο και συγγραφέα Νίκο Νιουράκη από το Χαμαλεύρι Ρεθύμνου, που τιμήθηκε μετά το θάνατό του από τον πολιτιστικό σύλλογο Σταυρωμένου για το παιδαγωγικό του έργο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και για την προσφορά του στη συγγραφή με πέντε ταξιδιωτικά μυθιστορήματα…
Η Μαρία Πλουτινάκη με την τιμητική πλακέτα που παρέλαβε
Η αίθουσα του δημοτικού σχολείου Σταυρωμένου ήταν κατάμεστη από ανθρώπους που πήραν τη γνώση από τον ίδιο σε σχολεία της περιοχής αλλά και από κατοίκους με τους οποίους σαν συγχωριανοί, φίλοι και γνωστοί είχαν καθημερινή επαφή ως το 1998 που
Κατάμεστη η αίθουσα του δημοτικού σχολείου Σταυρωμένου που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση
«αναχώρησε». Ιδιαίτερα συγκινημένη η κόρη του και μοναχοπαίδι Μαρία Νιουράκη-Πλουτινάκη, που συγκινημένη παρέλαβε από την πρόεδρο του συλλόγου Κατερίνα Μιχελιουδάκη την τιμητική πλακέτα, αναγνώριση της προσφοράς του.
Όμως βρίσκονταν εκεί και άνθρωποι με τους οποίους διατηρούσε επαφές, όπως ο πρώην υπουργός και βουλευτής Γιώργης Περάκης, ο πρώην νομάρχης Ρεθύμνου Μανώλης Λίτινας, και η αντινομάρχης Μαρία Αρχοντάκη, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Κακογιαννάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Γιώργος Σκορδίλης…
ΔΙΔΑΞΕ ΑΞΙΕΣ
Ήταν σημαντικό εκείνο που τόνισε ο Γιώργος Πολιουδάκης, μαθητής του στο δημοτικό σχολείο Χαμαλευρίου: «Ο Νίκος Νιουράκης πέρα από την παιδαγωγική δίδαξε αξίες» και αναφέρθηκε σε δυο προσωπικά του βιώματα που κρατά από τα μαθητικά του χρόνια, προσθέτοντας: «Αυτές τις αξίες που χάνουμε σήμερα μας δίδαξε ο δάσκαλος και τον ευγνωμονούμε…»
Ο Γιάννης Σκεπετζής, μαθητής του και μετά χρόνια συνάδελφός του δάσκαλος, μιλάει για τον Νίκο Νιουράκη
Την προσωπικότητα του ανέπτυξε επί μακρόν ο έτερος μαθητής του Γιάννης Σκεπετζής, που επικεντρώθηκε στο συγγραφικό του έργο και τα πέντε βιβλία που εξέδωσε και τα οποία αναφέρονται στα ταξίδια που πραγματοποίησε. Ο συνταξιδιώτης του Γιώργος Γιανναράκης τον χαρακτήρισε πολίτη του κόσμου, ενώ ο πατήρ Ευάγγελος Δερμιτζάκης, διευθυντής στο δημοτικό σχολείο Σταυρωμένου μετέφερε τις εμπειρίες του από τις επαφές και συζητήσεις που είχαν, χαρακτηρίζοντάς τον «ογκόλιθο της γνώσης και της εκπαίδευσης» και «ελεύθερο, ανήσυχο πνεύμα»…
Ο κ. Σκεπετζής μιλώντας για τον Νιουράκη σημείωσε ότι «ήταν αρχιτέκτονας της συγγραφικής δουλειάς, φιλομαθής και φυσιολάτρης» και «επέδειξε αξιοπρέπεια και λεβεντιά, προσφέροντας τον εαυτό του ολοκαύτωμα στα ιδανικά του». Γι'αυτό, πρόσθεσε «αδιαφορεί για τα υλικά αγαθά και νοιάζεται για την καλλιέργεια του πνεύματος».
Η όλη εκδήλωση-αφιέρωμα πλαισιώθηκε από την χορωδία γυναικών του πολιτιστικού συλλόγου Σταυρωμένου που απέδωσε τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Νίκος Νιουράκης γεννήθηκε στο Χαμαλεύρι ανατολικά του Ρεθύμνου το 1915 και πέθανε το 1998. Ολοκλήρωσε τη φοίτησή του στο
Η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κατερίνα Μιχελιουδάκη παραδίδει την τιμητική πλακέτα στην κόρη του Μαρία Νιουράκη-Πλουτινάκη
δημοτικό σχολείο του χωριού του και συνέχεια φοίτησε τις πρώτες δυο τάξεις στο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, τρείς τάξεις στην Ιερατική Σχολή Χανίων, δυο στο Ιεροδιδασκαλείο Κορίνθου και συνέχεια φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου…
Διορίστηκε για πρώτη φορά δάσκαλος το 1946 στη Μαλάθυρο Κισσάμου, ακολούθως στο σχολείο Κεραμωτών Μυλοποτάμου, στο Χαμαλεύρι, σε τρία σχολεία της Αθήνας και από 1971-73 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης του Ρεθύμνου. Υποχρεώθηκε σε απόλυση από τη χούντα των συνταγματαρχών επειδή δεν έδειξε τον απαιτούμενο ζήλο για το καθεστώς. Δικαιώθηκε ηθικά και υλικά το 1982 βάση Νομοθετικού Διατάγματος, αφού ελέγχθηκε από ειδική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας …
Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και η θεματολογία του συγγραφικού του έργου αναφέρεται στα ταξίδια που πραγματοποίησε. Έγραψε τα βιβλία «Ταξίδι στη χώρα των Ίνκας», «Ταξιδεύοντας γύρω από τη γη», «Ταξιδεύοντας Σριλάνκα, Ινδία, Νεπάλ», «Ταξιδεύοντας Σοβιετική Ένωση» και «Ταξιδεύοντας Αιθιοπία»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου