Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΝΑΣ

                        
     Ο  Κώστας Τομανάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Τριών χρονών τον έφεραν οι δικοί του στη Θεσσαλονίκη, τη νύχτα της μεγάλης πυρκαγιάς της 5ης Αυγούστου 1917.

   Μόνιμος έκτοτε κάτοικος Θεσσαλονίκης σπούδασε στην Φυσικομαθηματική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, από την οποία πήρε το πτυχίο του. Ευαίσθητος  δέκτης των προοδευτικών και αριστερών ιδεών έζησε μαζί με το λαό όλες τις περιπέτειες της εποχής. Υπηρέτησε ευσυνείδητα επί πενήντα χρόνια, ως καθηγητής τη φροντιστηριακή εκπαίδευση  Έγραψε και εξέδωσε πολλά φροντιστηριακά βοηθήματα φυσικής και μαθηματικών από το 1943 μέχρι και την δεκαετία του ΄70

  Άνθρωπος με ευρύτερα ενδιαφέροντα και ιδιαίτερη αγάπη για τη πόλη που έζησε, δημοσίευσε πολλά κείμενα για τον κινηματογράφο, το θέατρο και τη παλαιά Θεσσαλονίκη Έγραψε όμορφα βιβλία για τα σχολεία, τις πλατείες της πόλης, τους ανθρώπους , την ιστορία, τα καφενεία, τις ταβέρνες, τους δρόμους Θεσσαλονίκης .

    Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 μέχρι το θάνατό του συγκέντρωνε υλικό για τη ζωή στην παλαιά Θεσσαλονίκη, το κατέγραφε και το υπέβαλε σε έλεγχο.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου