Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Φροντιστηριακός έπαινος- Βιβλιοπαρουσίαση


Τα φροντιστήρια στην Ελλάδα είναι ένας παρεξηγημένος θεσμός. Πρώτα απ’ όλα κακώς συμπεριλαμβάνεται στη διαβόητη «παραπαιδεία». Τα φροντιστήρια είναι νόμιμες επιχειρήσεις με συγκεκριμένο αντικείμενο. Λειτουργούν φανερά και όχι εν κρυπτώ, φορολογούνται και υπόκεινται ανά πάσα στιγμή σε έλεγχο. Θα έλεγα ότι είναι τόσο «παραπαιδεία» όσο και τα ιδιωτικά σχολεία.

 Αυτόν τον τόσο δυσφημισμένο χώρο ήρθε να ιστορήσει ο φυσικός Λευτέρης Τσίλογλου, φροντιστής με τριακονταετή θητεία στο χώρο, και δη στο ιστορικό φροντιστήριο Ηράκλειτος με το βιβλίο του οι Τα Φροντιστήρια στην Ελλάδα. Η Ιστορία και οι Άνθρωποι, Κέδρος 2005.

 Πρόκειται για ένα βιβλίο που παρουσιάζει την ιστορική εξέλιξη του φροντιστηριακού φαινομένου, από τις απαρχές της τελευταίας δεκαετίας του 19ου(!) αιώνα έως τις μέρες μας. Εκτίθενται οι εκπαιδευτικές εξελίξεις διαχρονικά και οι προσαρμοστικές κινήσεις των φροντιστηρίων. Δίδεται το νομικό πλαίσιο λειτουργίας τους και εξετάζεται η πολλαπλή συμβολή τους στη βελτίωση του επιπέδου σπουδών στη χώρα μας, χωρίς να αποσιωπά και τις αρνητικές πλευρές τους. Τέλος παρουσιάζονται πολλά ιστορικά φροντιστήρια και οι άνθρωποι που τα ίδρυσαν και τα ανέδειξαν, με ιδιαίτερη αναφορά ασφαλώς στο φροντιστήριο Ηράκλειτος που ίδρυσε ο προσφάτως εκλιπών γνωστός χημικός Κώστας Μανωλκίδης. Το βιβλίο στολίζουν σπάνια ντοκουμέντα, παλαιοί οδηγοί σπουδών, αναγγελίες, σπάνιες φωτογραφίες, λογότυποι κ.ά.

 Το βιβλίο συμβάλει ουσιαστικά στη μελέτη των εκπαιδευτικών πραγμάτων στην Ελλάδα. Ο πλούτος των στοιχείων που παραθέτει ο Λευτέρης Τσίλογλου είναι πολύτιμος και μαρτυρεί μακρά αναδίφηση, μελέτη και συλλεκτική διάθεση. Αποτελεί αναμφίβολα μια τεκμηριωμένη παρουσίαση του φροντιστηριακού φαινομένου στον τόπο μας, δοσμένη από έναν άνθρωπο που γνωρίζει τα πράγματα εκ των ένδον. Παράλληλα, όμως το βιβλίο του «θείου Λευτέρη» διαπνέεται από το συναίσθημα του φροντιστή που αγάπησε τη δουλειά και τους μαθητές του και φέρει τη σφραγίδα της πληρότητας του δασκάλου που εισέπραξε την αναγνώριση συναδέλφων και μαθητών.

 Συνιστάται ανεπιφύλακτα, ιδίως στους προκατειλημμένους με τη φροντιστηριακή εκπαίδευση.

             

        Γιώργος Τράπαλης, Φιλόλογος, περιοδικό: Το ξέφωτο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου