Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΝΗΣ

               
  Ο  Γιάννης  Φιλίνης ήταν ένας ταλαντούχος μαθητής, ευαίσθητος  στα μηνύματα των προοδευτικών ιδεών της εποχής του. Νωρίς προσχωρεί στα νάματα της αριστερής ιδεολογίας και γίνεται δραστήριο μέλος της ΕΠΟΝ, όπως και ο αδελφός του Κώστας Φιλίνης, ηγετικό στέλεχος αργότερα της Ανανεωτικής Αριστεράς. Πετυχαίνει στις εξετάσεις του Πολυτεχνείου και παίρνει το πτυχίο του Χημικού Μηχανικού. Δοκιμάζει όλους τους διωγμούς και τα κυνηγητά του νέου που εμφορείται τα δύσκολα χρόνια από τις αριστερές ιδέες. Το 1952 μαζί με άλλα μέλη της Ενιαίας Δημοκρατικής Νεολαίας συλλαμβάνεται και εξορίζεται στον Άη Στράτη. Ήταν ο εκδότης της φιλειρηνικής  εφημερίδας ο «Φρουρός της Ειρήνης»

    Στην προσπάθειά του για επαγγελματική απασχόληση, μετά από ποικίλους αποκλεισμούς βρίσκεται στο φροντιστηριακό χώρο. Είναι από τους πρώτους συνεργάτες του Κώστα Μανωλκίδη, όταν αυτός το 1958 ανοίγει στην οδό Ακαδημίας δικό του φροντιστήριο. Ειδικεύεται στη Φυσική και σύντομα εκδίδει βοηθητικό βιβλίο «Σημειώσεις Φυσικής» Με τις γνώσεις και τις προσωπικές του ικανότητες γίνεται χρήσιμος συνεργάτης στην οργάνωση και πρόοδο του φροντιστηρίου

  Η χούντα των  συνταγματαρχών τον συλλαμβάνει και τον εξορίζει για μια ακόμα φορά. Όταν επιστρέφει από την εξορία η υγεία του πια είναι κλονισμένη. Εργάζεται στον ίδιο χώρο, αλλά σύντομα και με ψηλά το κεφάλι αποχαιρετά τη ζωή. Ο Γιάννης Φιλίνης ήταν ένας ήρεμος και συνεπής άνθρωπος που σε ομαλές συνθήκες μπορούσε να προσφέρει στην κοινωνία πολύ περισσότερα και χρήσιμα πράγματα. Όμως οι συνθήκες της εποχής δεν του το επέτρεψαν.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου