Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Σελιδοδεικτες - Ολγα Σελλα


Φροντιστήρια στην Ελλάδα  Ολγα Σελλα
Βασιζόμενος στις μνήμες που κουβαλούσε και στις προσωπικές εμπειρίες, ένας από τους ανθρώπους των φροντιστηρίων, ο καθηγητής Φυσικής Λευτέρης Τσίλογλου, κάθισε και έγραψε την εξέλιξη και την ιστορία των φροντιστηρίων: «Τα φροντιστήρια στην Ελλάδα - Η ιστορία και οι άνθρωποι» (εκδόσεις Κέδρος). Είναι η εξιστόρηση της εξέλιξης μιας άγνωστης ιστορίας, στην οποία όλοι μας έχουμε εμπλακεί, αφού όλοι περάσαμε, στα μαθητικά μας χρόνια, από φροντιστήρια.

«Αυτό το βιβλίο αποπειράται να κάνει μια εξιστόρηση των αιτιών που δημιούργησαν τον θεσμό των φροντιστηρίων, να ανιχνεύσει τις ιστορικές απαρχές του φαινομένου και να αναφέρει τους πρωταγωνιστές του. (...) Είναι μια απόπειρα να διεγείρει τη μνήμη όσων ζουν (καθηγητών και μαθητών), να διορθώσει λάθη, να συμπληρώσει εικόνες, να προσθέσει νέες πλευρές και νέα ονόματα», γράφει στον πρόλογο ο Λευτέρης Τσίλογλου, ένας άνθρωπος που υπηρέτησε και υπηρετεί με πίστη τον θεσμό και γνωρίζει όλες τις πλευρές του, φανερές και κρυφές.
Εκτός από τα πολλά τεκμήρια που έχει συγκεντρώσει, αφίσες και διαφημίσεις παλιών φροντιστηρίων, φωτογραφίες, καταχωρίσεις σε εφημερίδες, αναφορές σε καθηγητές που ίδρυσαν φροντιστήρια και έδρασαν στον φροντιστηριακό χώρο, ταυτοχρόνως ο συγγραφέας αναφέρει και μια συνοπτική ιστορία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Νέες πανεπιστημιακές σχολές, νέες ανάγκες, νέες εμφανίσεις φροντιστηρίων, αλλά και οι πολιτικές ανάγκες που τα δημιούργησαν περνούν στις σελίδες του βιβλίου του Λευτέρη Τσίλογλου. «Μετρώντας μέσα στα φυλλάδια των φροντιστηρίων που ίδρυσε ο Κώστας Μανωλκίδης από το 1958 ώς το 2005, βρήκα 460 ονόματα καθηγητών, μεταξύ των οποίων 129 μαθηματικοί, 111 φυσικοί, 61 χημικοί, 109 φιλόλογοι, 37 βιολόγοι και 13 άλλες ειδικότητες», σημειώνεται στο βιβλίο. Μέχρι τον πόλεμο, τα προπαρασκευαστικά τμήματα ονομάζονταν «Σχολαί». Μετά τον πόλεμο, απαγορεύεται να χρησιμοποιούν αυτό τον όρο και αρχίζει η χρήση της λέξης «φροντιστήριο».
Τα φροντιστήρια ήταν για όλους μας η πρώτη φάση ανεξαρτητοποίησης. Εκεί γύρω από την περιοχή της Κάνιγγος και της Σόλωνος, όπου περίπου από την αρχή λειτουργούσαν τα φροντιστήρια, έχουν ένα μεγάλο κομμάτι από τις εφηβικές τους μνήμες όλες οι μεταπολεμικές γενιές μαθητών.
Ασφαλώς πρόκειται για μια επιστημονική έρευνα. Είναι όμως η μόνη που δίνει πολλά στοιχεία για ένα πολύ μεγάλο τομέα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, που έχει συκοφαντηθεί, έχει κατηγορηθεί, αλλά εξακολουθεί να παραμένει κραταιά.
mhtml:file://C:\Users\Λευτερης\ΛΕΥΤΕΡΗΣ\ΚΡΙΤΙΚΕΣ%20ΓΙΑ%20ΤΗΝ%20ΠΡΩΤΗ%20ΕΚΔΟΣΗ\kathimerini_gr%20%20Σελιδοδεικτες.mht!http://64.19.142.10/wwk.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gif
 

 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου