Τρίτη 21 Μαρτίου 2017



ΗΣΙΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ



Το κοινωφελές ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου

Το κοινωφελές ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου ιδρύθηκε το 1979, με την ευκαιρία του εορτασμού των εκατό χρόνων της Τραπέζης Πίστεως, νυν Alpha Bank, εις μνήμην του Ιδρυτού της
Ιωάννου

Φ. Κωστοπούλου, από τον τότε Πρόεδρό της
Σπύρο Ι. Κωστόπουλο και τη σύζυγό του Ευρυδίκη. Σύμφωνα με το σκοπό του, όπως αυτός ορίζεται στο καταστατικό συστάσεως και λειτουργίας του, το Ίδρυμα επιδιώκει την ενδυνάμωση και προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού, των γραμμάτων και των
τεχνών εντός και εκτός της Ελληνικής επικράτειας.


Το 1979, η Τράπεζα Πίστεως, η ιδιωτική τράπεζα που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Καλαμάτα, εορτάζει την εκατονταετηρίδα της. Με αφορμή αυτό το γεγονός, διοργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις πλαισιωμένες από την παραγωγή αναμνηστικών αντικειμένων. Μεταξύ άλλων, εκδίδεται το συλλεκτικό λεύκωμα, «Το Ελληνικό Χαρτονόμισμα από το 1828 έως σήμερα». Σήμερα, η Τράπεζα Πίστεως είναι πλέον η Alpha Bank και αυτές οι ιστορικές ενέργειες προβολής της, ευφάνταστες και πρωτοποριακές για την εποχή τους, αποτελούν αναμνήσεις των ανθρώπων που τις έζησαν και στοιχεία της ιστορίας και της πολιτικής της. Όμως, η σημαντικότερη, μόνιμη και επίκαιρη παρακαταθήκη των εορτασμών των εκατό ετών της Τραπέζης Πίστεως παραμένει η σύσταση του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Την ιδέα για τη δημιουργία κοινωφελούς ιδρύματος ως δωρεά εις ανάμνησιν της επετείου των εκατό χρόνων συνέλαβε ο τελευταίος επιζών υιός του Ιδρυτού της και τότε Πρόεδρός της, Σπύρος Ι. Κωστόπουλος. Με αρχική προικοδότηση 10.000 μετοχών δικών του της Τραπέζης και άλλων τόσων της συζύγου του Ευρυδίκης τέθηκαν τα θεμέλια του Ιδρύματος, που φέρει το όνομα του Ιδρυτού της και πατέρα του, Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Η αξία της δωρεάς των Σπύρου και Ευρυδίκης Κωστοπούλου ανήρχετο τότε σε 32 εκατομμύρια δραχμές. Σήμερα, μετά από πρόσθετες δωρεές μετοχών του ιδίου του αειμνήστου Σπύρου Κωστόπουλου, αλλά και του υιού του Γιάννη Σ. Κωστόπουλου, κυρίως όμως λόγω της συμμετοχής του Ιδρύματος σε όλες τις μετέπειτα αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου της Τραπέζης κατά τη διάρκεια της τριακονταετίας, η περιουσία του σε μετοχές της Alpha Bank ανέρχεται σε 19.500.000 κατατάσσοντάς το μεταξύ των πρώτων μετόχων της Τραπέζης.

  • Προσωπογραφία Ιωάννου Φ.Κωστοπούλου (Γ. Ιακωβίδης, 1919, λάδι σε μουσαμά) EN

Ιωαννης Φ. Κωστοπουλος


1856-1918


Γεννήθηκε στην Σπερχογεία Μεσσηνίας το 1856. Υπήρξε ο ιδρυτής της σημερινής Alpha Bank. Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το εμπόριο υφασμάτων και το 1879 ίδρυσε, στην Καλαμάτα, εμπορικό οίκο με την επωνυμία Ι.Φ. Κωστοπούλου. Το 1885 επεξέτεινε τις δραστηριότητες του και σε τραπεζικές συναλλαγές, δημιουργώντας στον εμπορικό οίκο ξεχωριστό τραπεζικό τμήμα. Eν συνεχεία, το 1916 ίδρυσε την Τράπεζα Ι.Φ. Κωστοπούλου, η οποία, δύο χρόνια αργότερα, μετονομάσθηκε σε Τράπεζα Καλαμών. Πέθανε στην Καλαμάτα το Μάρτιο του 1918.

  • Προσωπογραφία Ευσταθίας Ι. Κωστοπούλου (Γ. Προκοπίου, 1914, λάδι σε μουσαμά)

Eυσταθια I. Kωστοπουλου


1870-1945


Γεννήθηκε το 1870 στο Ζυγοβίστι Αρκαδίας. Κόρη του Δημητρίου Ευσταθίου Σταθάκου (ή Μελενίκου). Στα τέλη της δεκαετίας του 1880 παντρεύτηκε τον Ιωάννη Φ. Κωστοπούλου, ιδρυτή της Alpha Bank, με τον οποίο απέκτησαν έξι παιδιά: πέντε γιους, τον Δημήτρη, τον Πάνο, τον Φώτη, τον Σπύρο και τον Σταύρο και μία κόρη την Ευαγγελία-Λίνα. Ανέπτυξε έντονη κοινωνική δραστηριότητα, μεταξύ δε άλλων προέδρευε του Συλλόγου Κυριών Καλαμάτας, από την ίδρυση του το 1910 έως το 1923. Πέθανε το Μάιο του 1945 στην Αθήνα. Το 1989 συνεστήθη, εις μνήμην της στην Καλαμάτα, το Ίδρυμα Ευσταθίας Ι. Κωστοπούλου, με σκοπό την ανέγερση και λειτουργία πρότυπου βρεφονηπιακού σταθμού. Η δωρεά αποτέλεσε τη συμβολή της Alpha Bank, του Γιάννη Σ. Κωστόπουλου και της αδελφής του Αναστασίας και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στην προσπάθεια ανοικοδομήσεως της πόλεως μετά τους σεισμούς του 1986.

  • Προσωπογραφία Σπύρου Ι. Κωστόπουλου (Α. Βουρλούμης, 1976, λάδι σε μουσαμά)

Σπυρος I. Κωστοπουλος


1895 - 1984


Ο τέταρτος γιος του Ιδρυτού της Τραπέζης Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Συμμετείχε από πολύ ενωρίς στις δραστηριότητες των οικογενειακών επιχειρήσεων και διετέλεσε Διευθυντής της Τραπέζης Ι.Φ. Κωστόπουλου (1916-1918) και της Τραπέζης Καλαμών (1918-1924). Επίσης διετέλεσε Γενικός Διευθυντής (1928-1945), Διευθύνων Σύμβουλος (1953-1971), Πρόεδρος και Επίτιμος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (1945-1953 και 1968-1984) της Τραπέζης Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, της Τραπέζης Εμπορικής Πίστεως και της Τραπέζης Πίστεως αντιστοίχως. Τον Δεκέμβριο του 1979 επ’ ευκαιρία της εκατονταετηρίδος της Τραπέζης Πίστεως, όπως ονομάζετο τότε η Alpha Bank, συνέστησαν από κοινού με τη σύζυγό του το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Πέθανε στην Αθήνα το 1984.

  • Προσωπογραφία Ευριδίκης Σ. Κωστοπούλου (Π. Βυζάντιος, λάδι σε μουσαμά)

Ευριδικη Σ. Κωστοπουλου


1907-1980


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1907. Κόρη του εμποροβιομηχάνου Δημητρίου Μαντζούνη από την Τρίπολη Αρκαδίας. Παντρεύτηκε τον Σπύρο Ι. Κωστόπουλο με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, την Αναστασία και τον Γιάννη. Ήταν ζωγράφος, αλλά ανέπτυξε και πλούσια κοινωνική και φιλανθρωπική δράση. Στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου προσέφερε τις υπηρεσίες της στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, συμμετέχοντας στην οργάνωση και λειτουργία συσσιτίων. Στη μεταπολεμική περίοδο ανέλαβε εθελοντική δράση στο Τμήμα Εργασιοθεραπείας του Ασκληπιείου Βούλας όπως επίσης και στο Σύλλογο Εκπαιδεύσεως Νεανίδων. Τον Δεκέμβριο του 1979, από κοινού με τον σύζυγό της, συνέστησαν το ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Πέθανε στην Αθήνα το Μάιο του 1980.

ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

επικοινωνία:

Πλουτάρχου 9, Αθήνα, 106 75
τ: (00)30 210 729 3503
f: (00)30 210 729 3508

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου