Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017



ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΟΜΙΛΙΕΣ - ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια λειτουργίας του 12/Θ Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης «Χαρίσιος Μούκας» , πραγματοποίησαν από κοινού ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και η διεύθυνση του σχολείου, την Τετάρτη το απόγευμα, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων "Φίλιππος".



Στα πλαίσια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε από τους μαθητές ένα θεατρικό του Α2 τμήματος, σε συγγραφή - επιμέλεια της Όλγας Γκουντούλα, αλλά και ένα θεατρικό από τους μαθητές του Γ2 τμήματος σε συγγραφή - επιμέλεια της Ζωής Πολυχρονίδου. Ακολούθησε η παρουσίαση υλικού για τη ζωή του Χαρισίου Μούκα, από μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και ένα θεατρικό από τους μαθητές του ΣΤ΄ Τμήματος σε συγγραφή επιμέλεια του εκπαιδευτικού Αθανάσιου Καλλιανιώτη.  Μαθητές είπαν τραγούδια όπως "Της Κοζάνης τα σοκάκια", "Μήλο μου κόκκινο" και "Το έντεκα", αλλά και χορούς. Επίσης η Εμέλεια Κική τραγούδησε το "Κοζάνη και πάλι Κοζάνη", συνοδεία μουσικών οργάνων.

Ο διευθυντής του σχολείου Ιωάννης Ντόκος, μίλησε στον "Πρωινό Λόγο" για την επετειακή αυτή εκδήλωση, αλλά εξιστόρησε και την ενδιαφέρουσα ιστορία του "Χ. Μούκα", σημειώνοντας πως "σκοπός αυτής της εκδήλωσης είναι να αναδείξει της εκπαίδευσης στην πόλη της Κοζάνης και πρωτίστως να αναδείξει την ιστορία του σχολείου. Επίσης, σκοπό έχει να τιμήσει όλους αυτούς που βοήθησαν να κτιστεί αυτό το καταπληκτικό κτήριο. Επίσης, να τιμήσει τον δωρητή, τον Χαρίσιο Μούκα, όλους τους εκπαιδευτικούς που εργάστηκαν στο σχολείο, αλλά και όλους τους απόφοιτους".



Η ιστορία ενός σπουδαίου κτίσματος



Ήταν το πρώτο Παρθεναγωγείο της πόλης και φιλοξενούσε κορίτσια. Χτίστηκε για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες διαμόρφωσης των κοριτσιών. Μέχρι και τα μέσα του 1800 στο σχολείο φοιτούσαν μόνο αγόρια, ως νοοτροπία. Στη συνέχεια οι Κοζανίτες πρωτοτύπησαν, άρχισαν να στέλνουν τα κορίτσια στο σχολείο, ο αριθμός τους αύξαινε διαρκώς και επιβαλλόταν να κτιστεί ένα καινούριο σχολείο. Το συγκεκριμένο σχολείο ξεκίνησε να κτίζεται το 1911. Η σχολική εφορία είχε πρόβλημα χρηματοδότησης. Ο Χ. Μούκας είχε αφήσει στη διαθήκη του δύο σπίτια, βοηθώντας ώστε το συγκεκριμένο κτήριο να ολοκληρωθεί το 1914. Από τότε ξεκίνησε η λειτουργία του, με αποτέλεσμα εφέτος να γιορτάζονται τα 100 χρόνια λειτουργίας του.

Φιλοξενούσε δύο σχολεία θηλέων. Ως παρθεναγωγείο λειτούργησε από το 1914 έως το 1929, έως ότου μετατράπηκαν τα σχολεία σε μεικτά. Το 1999 έγινε συγχώνευση των δύο σχολείων που φιλοξενούσε, αρχικά με την ονομασία Γ. Σακελλάριος, αλλά μετέπειτα (από το 2001) με το όνομά "Χ. Μούκας", στη μνήμη του δωρητή του.

Πρόκειται για ένα καταπληκτικό κτήριο, που σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου "έχει προσφέρει πολλά στην κοινωνική, πολιτιστική και πνευματική ζωή της πόλης".



Β.Σ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου