Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016

Το Σανατόριο της Κορφοξυλιάς στα Μαγούλιανα (pics,vid)
Νοέμβριος 30, 2015 - 10:11Στην περιοχή της Αρκαδίας, συνολικά ιδρύθηκαν τέσσερα σανατόρια για την αντιμετώπιση της φυματίωσης.
Το Σανατόριο της Κορφοξυλιάς στα Μαγούλιανα Αρκαδίας βρίσκεται σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον στο ελατοδάσος του Μαινάλου πολύ κοντά στο δρόμο που συνδέει τη Βυτίνα και τη Δημητσάνα και δεξιά για το Βαλτεσινίκο. Αποτέλεσε ένα μοναδικό δείγμα Νοσοκομειακής αρχιτεκτονικής κατά τη διάρκεια του Μεσ...οπολέμου. Πετρόκτιστο με ντόπια γκρίζα ασβεστολιθική πέτρα, έργο Λαγκαδινών μαστόρων, κτίστηκε με πρωτοβουλία και εράνους της Άννας Μελά Παπαδοπούλου αναδεικνύοντας τους αγώνες και το μεγαλείο του λαού μας τα φτωχικά εκείνα χρόνια που η Ελλάδα έβγαινε από τους βαλκανικούς πολέμους και τη Μικρασιατική καταστροφή.
Η Άννα Μελά Παπαδοπούλου, αδελφή του Παύλου Μελά γνωστή και ως η "Μάννα του στρατιώτου", αποτελεί σπάνιο παράδειγμα αυτοθυσίας, στοργής και πατριωτικής αγάπης. Κατά την μεταπολεμική περίοδο ασχολήθηκε με τα τεράστια προβλήματα των προσφύγων από τη Μικρασιατική καταστροφή και την αντιμετώπιση της φυματίωσης που μάστιζε πρόσφυγες και απόστρατους μαχητές στους Βαλκανικούς Πολέμους. Κατάφερε με πολύ κόπο να συγκεντρώσει χρήματα με εράνους και χορηγίες αποδήμων Ελλήνων και να ιδρύσει μεταξύ των 1925 και 1928 το σανατόριο της Κορφοξυλιάς κοντά στα Μαγούλιανα.
Τέλος, συνέβαλε στην επέκταση του Νοσοκομείου Νοσημάτων θώρακος ''Σωτηρία'' με την προσθήκη του περιπτέρου "Πεύκα Ματσούκα".
Προτεινόμενη Βιβλιογραφία
- Αντώνης Σταυρίδης (2007). Άννα Μελά-Παπαδοπούλου, Εκεί που δεν πεθαίνουν οι άνθρωποι. Εκδόσεις Μίλητος.
- Άννα Μελά Παπαδοπούλου (2010). Ως ελευθέρα πολίτις... Ημερολόγιο Εκστρατείας 1912-1926. Εκδόσεις Μίλητος.
- Ξεχασμένα σανατόρια - Όταν η Ιστορία σαπίζει... - Της Χριστιάννας Λούπα.
- Η Ιστορία των Αντιφυµατικών Ιδρυµάτων και Ιατρείων στην Πελοπόννησο.
Ελένη Κουτρούλια, Παντελής Παπαθανασίου, Αθανάσιος Διαμαντόπουλος
- Νέστορος Μπούμπουλη (1978). Mνήμες από το Βαλτεσινίκο και τα γύρω χωριά
Νέστορος Μπούμπουλη (1978). Mνήμες από το Βαλτεσινίκο και τα γύρω χωριά
Κείμενα-αφήγηση: Χρήστος Παπαδημητρακόπουλος
Βίντεο: Κώστας Παπαδημητρακόπουλος
Δείτε ΕΔΩ Η Τρίπολη και η φυματίωση: Τα σανατόρια της Αρκαδίας
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου