Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Ιστορικό Σχολείου : 5ο ΓΕ.Λ.Η
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ 5Ο ΓΕΛ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Το σημερινό 5ο ΓΕ.Λ.Η αποτελεί μετεξέλιξη του 3ου Γυμνασίου Θηλέων Ηρακλείου, στεγαζόταν στο κτήριο της οδού Δημοκρατίας και με τη μορφή αυτή λειτούργησε από το 1972 μέχρι το 1979.
Το σχ. έτος 1979 – 1980 μετατρέπεται σε μεικτό Λύκειο, μετονομάζεται σε 5ο και μεταφέρεται στο σχολικό συγκρότημα του Καπετανάκειου. Ως 5ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου λειτουργεί μέχρι το 1997 ενώ από το σχολ. έτος 1997-98 μέχρι και το σχολ. έτος 2005-06 γίνεται Ενιαίο Λύκειο. Στεγάζεται στο κτήριο του Καπετανάκειου, εναλλάσσοντας την πρωινή με την απογευματινή βάρδια με το 1ο ΓΕ.Λ.Η. ως τον Οκτώβριο του 1999 οπότε και μεταστεγάζεται στα Εργαστήρια του ΣΕΚ στο Σχολικό Συγκρότημα Πατελών. Η μετακίνηση αυτή αλλάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το μαθητικό δυναμικό του ενώ ο αριθμός των μαθητών μειώνεται καθώς το σχολείο αποτέλεσε το βασικό τροφοδότη του 8ου ΓΕ.Λ.Η. και απομακρύνθηκε από τα Γυμνάσια που τροφοδοτούσαν το ίδιο. Πρόβλημα δημιουργούσε και το γεγονός ότι το σχολείο φιλοξενούνταν και πάλι σε κτήριο που ανήκε σε άλλα σχολεία.
Κατά το σχολικό έτος 2003-2004, όλη η εκπαιδευτική κοινότητα – καθηγητές, μαθητές και γονείς, θεωρώντας ότι η μεταστέγαση του σχολείου σε κτήριο δικό του θα λύσει πολλά λειτουργικά προβλήματα, διεκδίκησε, με αγώνες πολλών μηνών, και πέτυχε, αρχές του 2004, τη μεταφορά του σε νεόδμητο κτήριο επί της οδού Σκεπεντζή 31 στην Κηπούπολη, όπου και συστεγάζεται με το 4ο Εσπερινό Λύκειο μέχρι σήμερα. Από το 2006 – σήμερα μετατρέπεται πάλι σε Γενικό Λύκειο.
Οι μετακινήσεις αυτές του σχολείου και η μείωση του μαθητικού δυναμικού, δημιούργησαν προβλήματα που ξεπεράστηκαν με την αγαστή συνεργασία όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, με αποτέλεσμα το σχολείο σήμερα να έχει επαναποκτήσει την αίγλη που είχε κερδίσει για δεκαετίες στο Ηράκλειο, δραστηριοποιούμενο σε πολλούς τομείς, τόσο στον εκπαιδευτικό χώρο όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό.
Αξιοσημείωτες δράσεις είναι –μεταξύ άλλων- η συμμετοχή του σχολείου σε προγράμματα Comenious αλλά και πολιτιστικά, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, εκδηλώσεις μουσικές και θεατρικές, επισκέψεις ανθρώπων από τον χώρο του πνεύματος και του αθλητισμού. Επιπλέον, το σχολείο, έχοντας συναίσθηση και του κοινωνικού του ρόλου, προσφέρει στήριξη, ψυχολογική και οικονομική, στους μαθητών που την έχουν ανάγκη.
Το σχολείο σήμερα διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, 2 Εργαστήρια Υπολογιστών, Εργαστήριο Τεχνολογίας, κλειστό Γυμναστήριο, Βιβλιοθήκη και Αναγνωστήριο.
Το έμβλημα του σχολείου.
Το έμβλημα του σχολείου απεικονίζει μια κουκουβάγια (γλαυξ) με φόντο τον Δίσκο της Φαιστού.
Μέσω αυτού επιδιώκεται να δηλωθεί η στοχοθεσία του σχολείου , η απόκτηση γνώσης, σοφίας, επιτυχίας - καθώς η γλαυξ ήταν ένα από τα σύμβολα της θεάς Αθηνάς και μάλιστα σε σχέση με την σοφία της. Η παρουσία της ήταν καλό σημάδι, καλός οιωνός, για τους αρχαίους Αθηναίους. Επιπλέον η επιλογή του δίσκου της Φαιστού –ενός σπουδαίου αρχαιολογικού ευρήματος του 17ου αι. π.Χ από τη μινωϊκή πόλη της Φαιστού στη νότια Κρήτη – αποδίδει τα γεωγραφικά και ιστορικά χαρακτηριστικά του νησιού αλλά και του νομού ειδικότερα, όπου βρίσκεται το σχολείο.
• 15/04/2016
Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου