Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ: «ΑΚΑΔΗΜΙΑ»

 Ο
όρος παραπέμπει στον μεγάλο Πλάτωνα και την ομώνυμη σχολή του. Στα νεότερα χρόνια, συναντάμε την Πατριαρχική Ακαδημία που ίδρυσε το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, και η οποία αποτέλεσε τον πρόδρομο της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για την Ακαδημία των Κυδωνιών, στην οποία σπούδασαν ο Βενιαμίν Λέσβιος και ο Θεόφιλος Καϊρης, όπως επίσ...ης και για το πανεπιστημιακού επιπέδου ίδρυμα που λειτούργησε στη Κέρκυρα, την Ιόνιο Ακαδημία (1824-1864).
Μετά την απελευθέρωση, η γενναιόδωρη προσφορά του Σίμωνα Σίνα έδωσε τη δυνατότητα να κτιστεί το περικαλλές κτίριο της οδού Πανεπιστημίου. Η πρώτη στελέχωση και λειτουργία του άργησε όμως πολύ. Μόνο το 1926 ο καθηγητής της Αστρονομίας Δημήτριος Αιγινήτης, που διορίστηκε υπουργός Παιδείας στη δικτατορική κυβέρνηση του Θεόδωρου Πάγκαλου, όρισε τα πρώτα 37 μέλη της. Αυτή η απόφαση επικυρώθηκε 3 χρόνια αργότερα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Παύλο Κουντουριώτη (Αύγουστος 1929).

Οι παιδαγωγικές Ακαδημίες παίρνουν αργότερα αυτό το όνομα. Μέχρι τότε λέγονται διδασκαλεία. Το όνομα Ακαδημία το χρησιμοποιεί ο Όθωνας Ρουσόπουλος στις περίφημες ιδιωτικές σχολές του, που λειτούργησαν στην πλατεία Κάνιγγος από το 1894 έως και το 1922, με την επωνυμία Εμπορική και Βιομηχανική Ακαδημία.
Όταν άρχισε η μεγάλη ανάπτυξη των φροντιστηρίων, πολλά από αυτά –στο διάστημα 1926-1938– χρησιμοποίησαν στον τίτλο τους τον ίδιο όρο.
Από τους πρώτους είναι ο Απόστολος Χ. Παπαϊωάννου του οποίου το Φαρμακείο στεγαζόταν στο ισόγειο του κτιρίου των σχολών Ρουσόπουλου και αξιοποίησε την εμπορική φήμη του ονόματος.

1. Πανελλήνιος Ακαδημία Απόστολος Χ. Παπαϊωάννου.
Διευθύνσεις: Βερανζέρου 1, Κάνιγγος 17, Γ. Σεπτεμβρίου 26Α και Καποδιστρίου 33Α, Θεμιστοκλέους 32Β και Ακαδημίας 89, Ζωοδόχου Πηγής 60 και Ερεσσού.

Σχεδόν ταυτόχρονα ακολούθησε ο Διονύσιος Γιατράς.

2. Ακαδημία Μαθηματικών, Φυσικών, Χημικών και Νομικών Επιστημών Διονύσιου Γιατρά.
Διευθύνσεις: Καποδιστρίου 11, Κάνιγγος 32, Κάνιγγος 17, Τζώρτζ 14, Αχαρνών 19, Σχολή Εμποροϋπαλλήλων πλατεία Μητροπόλεως.

Στην συνέχεια ακολουθούν το παράδειγμα κι άλλοι. Αναφέρω τους:

3. Προπαρασκευαστική Ακαδημία Θετικών και Θεωρητικών Σπουδών Παναγιώτη Παπαδημήτρη.
Διευθύνσεις: Βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, Καλλάρη 5 (πάροδος Εθνικής Άμυνας), Βενιζέλου 20 (κτίριο Σίγγερ) Ω032

4. Ακαδημία Θεωρητικών και Θετικών Επιστημών Δημητρίου Τσίκα.
Διευθύνσεις: Κάνιγγος 17 και 17Α, Χαλκοκονδύλη 8.

5. Νέα Ακαδημία των καθηγητών Ευάγγελου Σταμάτη και Ν. Βαλερή.
Διευθύνσεις: Πατησίων 132 (Εκπαιδευτήρια αδελφών Μεγαρέως και Χατζηϊωάννου, πλατεία Ομόνοιας αρ.3.

6. Ακαδημία Θεοφυλάκη
Διευθύνσεις: Κάνιγγος 17, Βύσσης 21.

7. Ακαδημία Γεωργίου Α. Παπαϊωάννου.
Διεύθυνση: Κάνιγγος 17.

8. Εμπορική Ακαδημία του Κωνσταντίνου Καλαϊτζάκη.
Διεύθυνση: Μιλτιάδου 15, Σταδίου 24, Καραγιώργη Σερβίας 15, Σπυρίδωνος Τρικούπη 3.

9. Ακαδημία Ο Πυθαγόρας του Γεωργίου Παπανικολάου.
Διευθύνσεις: Γ. Γενναδίου 3, Καποδιστρίου 22.

10. Ακαδημαϊκό Φροντιστήριο Θεωρητικών Σπουδών του Σωτήρη Δημητρίου.
Διεύθυνση: Πειραιώς 26Α (Εκπαιδευτήρια Παλλάς).

11. Ακαδημία Θετικών και Θεωρητικών Σπουδών, Ξένων Γλωσσών, Εμπορίου Σχεδιαστών Kessner.
Διεύθυνση: Χαριλάου Τρικούπη 24.

12. Ακαδημαϊκόν Φροντιστήριον του Ι. Κουρή Ο Απόλλων.
Διεύθυνση: Αγ. Κωνσταντίνου 20.

Ακόμα και ιδιωτικά σχολεία φέρουν αυτό το όνομα. Ως παράδειγμα αναφέρω το εκπαιδευτήριο του Γ. Κωνσταντινίδη στην λεωφόρο Αλεξάνδρας με το πλήρες όνομα: Ακαδημία Γυναικείας Εκπαιδεύσεως. Αυτή η ευρεία χρησιμοποίηση του όρου δημιούργησε αντιδράσεις, ιδιαίτερα όταν τα διδασκαλεία μετονομάστηκαν παιδαγωγικές Ακαδημίες, και το σχολείο γυμναστικής μετονομάστηκε Γυμναστική Ακαδημία.
Στον νόμο της 12/6/1938 και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 33, απαγορεύεται για τα φροντιστήρια η χρήση του όρου Ακαδημία και των παραγώγων του. Το ακροτελεύτιο άρθρο του νόμου αναθέτει την εφαρμογή του άρθρου στις αρμόδιες διοικητικές και αστυνομικές αρχές. Τα φροντιστήρια βεβαίως «συνεμορφώθηκαν προς τας υποδείξεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου