Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Δημήτριος Γκαστής


2. Μικρά βιογραφικά 

Ο Γκαστής έχει φροντιστήριο στην πλατεία Εξαρχείων (Στουρνάρη 7) από το 1906. Σε μια διαφήμιση αναφέρει ως έτος ίδρυσης το 1900, αλλά μάλλον πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, γιατί η χρονολογία 1906 αναφέρεται πολλές φορές. Ο τίτλος του φροντιστηρίου είναι: Ειδική Σχολή Ανωτέρων Σπουδών Ο Πλάτων. Ο Γκαστής διδάσκει τα θετικά μαθήματα σε υποψηφίους. Ο συνεργάτης του φιλόλογος Κ. Οκταποδάς που εργάζεται και ως ιδιωτικός εκπαιδευτικός σε σχολείο κάνει τα θεωρητικά μαθήματα.

Το φροντιστήριο του Γκαστή εμφανίζεται συνεχώς σε μικρές σχετικά διαφημίσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του μεσοπολέμου. Πρόκειται για μεσαίας τάξεως φροντιστήριο, με τμήματα για μαθητές και για υποψηφίους ανωτάτων σχολών. Λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι τον πόλεμο του ’40 και δίνει τη μάχη να κερδίσει ένα κομμάτι της πίτας. Είναι χαρακτηριστικά μερικά αποσπάσματα των διαφημίσεών του. Μέσα στο σκληρό –και τιμολογιακό– ανταγωνισμό της εποχής του φροντιστηριακού «μπουμ», σε διαφήμιση στο ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ (9 Ιουλίου 1928) αναφέρεται: [...] Το ιδιόκτητο οίκημα και η προσωπική εργασία των διευθυντών επιτρέπουσι δίδακτρα οικονομικώτερα παντός άλλου φροντιστηρίου […]. Την 1η Αυγούστου του 1929 στην  εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ διαβάζουμε: […] Μη πιστεύετε τα μεγάλα λόγια. Αναζητήστε την ουσία […]

Σε διαφήμιση του Απρίλη του 1934 αρχίζει νέα συνεργασία. Επειδή επίκειται διαγωνισμός για την πρόσληψη υπαλλήλων στην Αγροτική Τράπεζα, δημιουργεί αντίστοιχο τμήμα. Για τα οικονομικά και λογιστικά μαθήματα συνεργάζεται με τον Θ. Πεταλά, […] Αριστούχο της ΑΣΟΕΕ, καθηγητή στην Πρότυπο Εμπορική Σχολή. Το φαινόμενο αυτό είναι σύνηθες στα περισσότερα φροντιστήρια: Δημιουργούν τμήματα σε κάθε ευκαιρία οποιουδήποτε διαγωνισμού προσλήψεων. Η ύπαρξη του φροντιστηρίου μέχρι τον πόλεμο του ’40 πιστοποιείται από την αναφορά του φροντιστηρίου το 1939, στον οδηγό του Ιγγλέση. Ο Γκαστής έχει παρουσία και μετά την απελευθέρωση.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου