Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

1. Μικρά βιογραφικά



 Τον Βερέττα τον πρωτοσυναντάμε το 1907. Είναι λοχαγός του πυροβολικού και συγχρόνως καθηγητής στο Στρατιωτικό Σχολείο (Σχολή Ευελπίδων). Τότε μαζί με τον επίσης λοχαγό και καθηγητ...ή στην ίδια σχολή Ιωάννη Βλαχάβα ανοίγουν Φροντιστήριο στην οδό Ιπποκράτους 97 (στο ύψος της Καλλιδρομίου σε κτήριο που αργότερα στέγασε άλλα φροντιστήρια).
Ο Βερέττας διδάσκει Αριθμητική και Άλγεβρα, ενώ ο συνέταιρος του Ιωάννης Βλαχάβας την Ευκλείδεια και την παραστατική Γεωμετρία. Για τα υπόλοιπα μαθήματα, υπάρχουν άλλοι ειδικοί καθηγητές των οποίων τα ονόματα δυστυχώς δεν αναφέρονται. Το φροντιστήριο δέχεται υποψήφιους μαθητές για τις στρατιωτικές σχολές και το Πολυτεχνείο σε τμήματα πέντε ατόμων. (Εδώ να θυμίσω ότι στο μόνο Πανεπιστήμιο που υπάρχει, το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, δε γίνονται ακόμα εισιτήριες εξετάσεις. Σ’ αυτό εισάγεται κανείς αυτομάτως αν είναι πτυχιούχος Γυμνασίου της ελεύθερης Ελλάδας και των αναγνωρισμένων ισότιμων σχολείων σε κέντρα που ζει και μεγαλουργεί το Ελληνικό στοιχείο. Αυτές διεξάγονται από το 1926 και μετά.) Συγχρόνως οργανώνουν μαθητικά τμήματα για τις εξετάσεις στα Πρακτικά Λύκεια. Το φροντιστήριο αυτό λειτουργεί τουλάχιστον μέχρι το 1911. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από δημοσιευμένες διαφημίσεις στο περιοδικό που εκδίδει ο Σπύρος Παπανικολάου με τον τίτλο Επιστημονική Ηχώ.
Το παράδοξο, με τα σημερινά κριτήρια αλλά και τη νομοθεσία της εποχής, είναι ότι έχουν φροντιστήριο ενώ συγχρόνως είναι καθηγητές στη Σχολή Ευελπίδων. Μετά το 1911, δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει πηγές για την φροντιστηριακή τους απασχόληση. Ίσως το φροντιστήριο να έκλεισε, ίσως να ασχολήθηκαν με ατομικά μαθήματα σε υποψηφίους. Από τα αρχεία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων διαπιστώνουμε ότι το 1917 ο Βερέττας, αντισυνταγματάρχης πλέον, είναι διοικητής της Σχολής, καθώς και στα χρόνια 1920 και 1921.
Τα ονόματά τους τα συναντάμε πάλι τον Ιανουάριο του 1928, όταν σε διαφήμιση-είδηση στο ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ ανακοινώνουν ότι από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς ανοίγουν πάλι Μαθηματικό Φροντιστήριο στην οδό Φιλελλήνων 16. Στη διάρκεια αυτής της χρονιάς, συναντάμε αρκετές διαφημίσεις τους σε εφημερίδες. Το ίδιο συμβαίνει και την επόμενη χρονιά, αλλά τώρα ο Βερέττας αρχίζει να συνεργάζεται και με άλλους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων. Ο Βερέττας έχει τη φήμη της πολύχρονης εμπειρίας του ως φροντιστηριακός δάσκαλος, αλλά συγχρόνως εκτιμώνται και οι γνωριμίες και σχέσεις του με στρατιωτικούς κύκλους.
Το 1930, τον συναντάμε να συνεργάζεται με τον ενεργό καθηγητή της Σχολής Ευελπίδων Νικόλαο Μεγαρέα σε δύο διευθύνσεις: Στη Φιλελλήνων 16 και στην Πατησιών 132 και Ιθάκης, όπου βρίσκεται η Σχολή Πρακτικών Τεχνών του αδελφού τού Μεγαρέα και του Χατζηϊωάννου. Το 1932 διδάσκει στη Σχολή Henry που τώρα στεγάζεται στην Αριστοτέλους 38 (ΕΘΝΟΣ). Το 1934 διδάσκει στο φροντιστήριο του αρχαίου φροντιστή Κ. Καλαϊτζάκη στη Σπυρίδωνος Τρικούπη 3. Το 1935 συνεργάζεται με τον επίσης παλαιό φροντιστή Δ. Δανάλη που βρίσκεται στην οδό Φειδίου (ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 1935). Εκεί υπήρχε από νωρίς (1921) η Σχολή Γλωσσών και Εμπορίου στην οποία διδάσκονται ξένες γλώσσες, λογιστική, ενώ υπάρχουν τμήματα για διαγωνισμούς τραπεζών-οργανισμών. Επιπλέον, –και κυρίως τη θερινή περίοδο– δημιουργούνται τμήματα για εισαγωγικές σε ανώτερα ιδρύματα. Με ανάλογες δραστηριότητες συνεχίζει ως την κήρυξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Εν τω μεταξύ με τις προαγωγές, ο Βερέττας έχει φτάσει στο βαθμό του στρατηγού.
Η τελευταία αξιοπρόσεκτη εμφάνισή του είναι αυτή που συναντάμε στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ του 1940. Στο φύλλο της 17ης Ιουλίου του 1940 ανακοινώνεται ότι στο κτίριο του Βαρβάκειου Λυκείου (στην οδό Κωλέττη, όπου σήμερα στεγάζονται και λειτουργούν δημοτικά σχολεία) ομάδα καθηγητών με επικεφαλής τον στρατηγό Βερέττα, λειτουργεί φροντιστήριο υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, στο οποίο «δύνανται να παρακολουθήσουν δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα άποροι φαλαγγίτες». Η οργάνωση της ΕΟΝ είναι κράτος εν κράτει. Είναι ένα παράδειγμα αναγνώρισης από το επίσημο κράτος της ανάγκης να υπάρχουν και να λειτουργούν τα φροντιστήρια, καθώς και του θετικού ρόλου που παίζουν σαν ενδιάμεσος κρίκος.
Ιωάννης Βλαχάβας, συνεργάτης του Βερέττα από το 1908, που έχει επίσης το βαθμό του στρατηγού, το 1940 διδάσκει στο φροντιστήριο του Αριστείδη Πάλλα.
Δείτε περισσότερα
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου