Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Απόστολος Χ. Παπαϊωάννου

3. Μικρά βιογραφικά
Ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές του φροντιστηριακού επαγγέλματος. Το 1924 έχει φαρμακείο στο ισόγειο ενός ιστορικού κτιρίου στην οδό Βερανζέρου 1, στην πλατεία Κάνιγγος. Στον πρώτο και δε...ύτερο όροφο αυτού του κτιρίου λειτούργησε για 25 χρόνια. (από το 1898-1922) η λαμπρότερη και αξεπέραστη ίσως προσπάθεια για την επαγγελματική και πρακτική εκπαίδευση από ένα πρωτοπόρο και οραματιστή, τον χημικό Όθωνα Ρουσόπουλο, με τη Βιομηχανική και Εμπορική Ακαδημία του. Ο Παπαϊωάννου έζησε από κοντά την εμπειρία αυτής της σχολής. Από το 1921 άρχισε να κάνει μαθήματα σε φοιτητές της Ιατρικής και της Φυσικομαθηματικής μέσα σε χώρο του φαρμακείου του. Συγχρόνως συντάσσει λιθόγραφες και έντυπες περιλήψεις των αντίστοιχων πανεπιστημιακών συγγραμμάτων όπως της Φυσικής των Χόνδρου και Αθανασιάδου, της Ανόργανης Χημείας του Ζέγγελη, της οργανικής του Ματθαιόπουλου, της Φαρμακευτικής Χημείας του Εμμανουήλ, της Βοτανικής του Πολίτη, της Ζωολογίας του Σκούφου, της Μικροβιολογίας του Σάββα κτλ.
Το 1925 αλλάζει προσανατολισμό. Ανοίγει γενικό φροντιστήριο και για εισιτήριες εξετάσεις σε όλες τις σχολές. Παραδειγματιζόμενος από τον Όθωνα Ρουσόπουλο ονομάζει το φροντιστήριό του Ακαδημία, ένα όνομα που στη συνέχεια θα πάρουν πολλά άλλα φροντιστήρια με μικρές παραλλαγές μέχρι το 1938, όταν με νόμο απαγορεύτηκε η χρησιμοποίηση της λέξης. Σε λίγο, ο χώρος του φροντιστηρίου δεν επαρκεί και επεκτείνεται στην άλλη πλευρά της πλατείας Κάνιγγος (Κάνιγγος 15).
Το 1927, αρχίζει να εκδίδει ετήσια έκδοση με τον τίτλο Γενικός Οδηγός των Ελλήνων Σπουδαστών. Η 8η έκδοσή του, που έχω στη διάθεσή μου, είναι ένα προσεγμένο έντυπο 100 σελίδων που περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τα Ανώτατα Ιδρύματα και τα προαπαιτούμενα μαθήματα στις εισιτήριες εξετάσεις τους, πλήρη τιμοκατάλογο όλων των εκδόσεων του φροντιστηρίου, φωτογραφίες και ευχαριστήριες επιστολές πρώην μαθητών του και το κυριότερο, κατάλογο ονομάτων και των σχολείων προέλευσης 1.800 επιτυχόντων του φροντιστηρίου.
Το 1930 μετακομίζει σε κτίριο της γωνίας 3ης Σεπτεμβρίου και Καποδιστρίου όπου βρίσκεται μέχρι την κήρυξη του πολέμου το 1940. Όλα αυτά τα χρόνια, το φροντιστήριό του είναι από τα μεγαλύτερα της Αθήνας. Η διαφημιστική του καμπάνια σε διάφορες εφημερίδες είναι συνεχής και αδιάκοπη. Αναφέρω ενδεικτικά ότι το 1927 μόνο στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ βρίσκουμε 16 φορές διαφήμιση του φροντιστηρίου του.
Η μοναδική έλλειψη που παρατηρείται είναι τα ονόματα των συνεργατών του. Οι διαφημίσεις αναφέρονται απλώς σε επιλεγμένο επιτελείο καθηγητών, επιμελητών και άλλου επιστημονικού προσωπικού ανωτάτων σχολών, Πρακτικών Λυκείων και Γυμνασίων. Με την Απελευθέρωση, ανοίγει φροντιστήριο στη διασταύρωση των οδών Ακαδημίας και Θεμιστοκλέους. Στην δέκατη έκδοση της τετράτομης Φυσικής του παραθέτει το εξής ενδιαφέρον στοιχείο: Δίδαξα το μάθημα της Φυσικής σε 14.000 υποψηφίους. Αυτά το 1952 ενώ είναι γνωστό πως συνέχισε να διδάσκει μέχρι το 1960. Τα τελευταία χρόνια, το φροντιστήριό του βρισκόταν στην διεύθυνση: Ζωοδόχου Πηγής 60 και Ερεσσού.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου