Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

α) ΟΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ


Α κολουθεί ένας χρονολογικός αλλά και αλφαβητικός κατά κατηγορία κατάλογος των ανθρώπων που ασχολήθηκαν αποκλειστικά ή ευκαιριακά με το θεσμό των φροντιστηρίων. Προφανώς και δεν είναι εξαντλητικός, αλλά περιλαμβάνει ονόματα καθηγητών που συναντήσαμε κατά τη διάρκεια της ερευνητικής μας προσπάθειας.
Πρόκειται κυρίως για και καθηγητές ή (και) ιδιοκτήτες και ιδρυτές μικ...ρών ή μεγάλων φροντιστηρίων. Τα ονόματα των καθηγητών που εργάζονται σ’ αυτά είναι πολύ λιγότερα. Και τούτο δεν είναι παράξενο. Όπως εξηγείται και σε άλλα σημεία, πολύ σπάνια τα διαφημιστικά έντυπα των φροντιστηρίων ή οι πολυάριθμες καταχωρίσεις στις εφημερίδες περιλαμβάνουν ονόματα συνεργατών. Αυτό έχει σχέση με υποκειμενικούς και αντικειμενικούς λόγους. Ο ιδιοκτήτης «πλασάρει» ως κυρίαρχο το δικό του όνομα, που το θεωρεί «κράχτη» για την προσέλκυση πελατών. Οι αποκλειστικοί συνεργάτες είναι σπάνιοι. Πρώτον, επειδή εργάζονται ταυτοχρόνως σε δύο ή περισσότερα φροντιστήρια, που μπορεί να είναι και ανταγωνιστικά. Δεύτερον, επειδή υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και εναλλαγή στην επιλογή τους, και τρίτον και κυριότερο: Για λόγους αμυντικούς, πολλοί από αυτούς απασχολούνται σε θέσεις του δημοσίου (καθηγητές ανωτάτων ιδρυμάτων, επιμελητές, βοηθοί, καθηγητές σε πρακτικά Λύκεια ή Γυμνάσια, σε υπουργεία, οργανισμούς και τράπεζες). Η δημοσιοποίηση της ετεροαπασχόλησής τους ίσως να τους δημιουργούσε προβλήματα, αν και στις λίγες περιπτώσεις που εγέρθηκε τέτοιο ζήτημα, η βούληση της κρατικής μηχανής για εφαρμογή των κειμένων διατάξεων ήταν ασθενής έως ανύπαρκτη.
Η χρονολογική κατάταξη ανά δεκαετία έχει μόνο συμβολικό και μεθοδολογικό χαρακτήρα. Η πραγματική διαίρεση θα ήταν ανάμεσα στις εξής περιόδους:

1. Από τις απαρχές του θεσμού μέχρι τους Βαλκανικούς Πολέμους.
2. Από την έναρξη των πολεμικών συρράξεων μέχρι την ολοκλήρωση της Μικρασιατικής Τραγωδίας, και
3. Από το τέλος του 1922 μέχρι την είσοδο της χώρας στον Δεύτερο Παγκόσμιο.

Εδώ χρειάζονται κάποιες διευκρινήσεις για τον κατάλογο που ακολουθεί:

• Η αναφορά ενός ονόματος σε μια δεκαετία δε σημαίνει ότι η παρουσία του περιορίζεται απαραίτητα μόνο σ’ αυτή. Απλώς, αναφέρεται στη δεκαετία που για πρώτη φορά εμφανίζεται το όνομα και εντοπίζονται στοιχεία ενεργού παρουσίας του στο χώρο.
• Για τον καθένα παρουσιάζονται πληροφορίες για τη φροντιστηριακή δράση του. Σε ορισμένους από αυτούς, με αυθαίρετη επιλογή του ερευνητή, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά. Αυτοί παρουσιάστηκαν και θα παρουσιαστούν στην κατηγορία «Μικρά βιογραφικά» Η επιλογή αυτή δεν είναι απαραίτητα μόνο αξιοκρατική. Οφείλεται και στο γεγονός ότι βρέθηκαν περισσότερα στοιχεία γι’ αυτόν. Στον κατάλογο δίπλα τους θα υπάρχει ένας αστερίσκος
• Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνεται μεγάλη ομάδα φροντιστών που έχουν σχέση με νομικά φροντιστήρια (άφθονα αυτήν την περίοδο). Ομοίως, δεν περιλαμβάνονται ονόματα ανθρώπων που διδάσκουν ξένες γλώσσες ή άλλες πρακτικές σχολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου