Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Η οδοντιατρική σχολή του Δ. Ι. Καρακατσάνη

Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας άργησε να ασχοληθεί με την εκπαίδευση και την παραγωγή οδοντιάτρων. Μόλις το 1911 δημιουργείται το Οδοντιατρικό Σχολείο, που αργότερα ενσωματώνεται στην Ιατρική Σχολή, και μόνο μετά το 1952 η Οδοντιατρική υπάρχει ως ανεξάρτητη ανώτατη σχολή. Οι ανάγκες όμως για οδοντιατρική περίθαλψη υπάρχουν από πάντα. Έτσι, τα προβλήματα, τα προηγούμενα χρόνια, λύνονταν εκ των ενόντων ή και με εξωτερική βοήθεια.

 Κάθε  κουρείο έχει και την τανάλια του! Οι διαδικασίες ήταν κυρίως δύο, εξαγωγές και από ένα σημείο και μετά κατασκευή οδοντοστοιχιών. Ας μην είμαστε τόσο άδικοι! Στην Αθήνα και σε κάποιες μεγάλες πόλεις υπάρχουν πολύ νωρίτερα οδοντίατροι σπουδασμένοι στην Εσπερία ή απόφοιτοι της Ιατρικής της Αθήνας, που από μόνοι τους ασχολούνται πιο συστηματικά με την οδοντιατρική. Υπήρχε ζήτηση. Οπότε εμφανίστηκε η αντίστοιχη προσφορά. Έπρεπε να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων της εξουσίας: του Παλατιού, των πολιτικών, των εχόντων χρήμα και απαιτήσεις.

Η ανάγκη να λυθεί αυτό το πρόβλημα τα παλαιότερα χρόνια καλύφθηκε από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Σε καταχωρήσεις στις Ελληνικές εφημερίδες τον 19ο αιώνα είναι συχνό το φαινόμενο της αναγγελίας ότι στις τάδε και τάδε ημερομηνίες ευρωπαίος οδοντίατρος (κυρίως Ιταλός) θα επισκεφθεί την πόλη.  Πέρα από την Αθήνα συνάντησα αναγγελίες για Ερμούπολη και Κέρκυρα.

  Ένας επιστήμονας οδοντίατρος, ο δραστήριος Δ. Ι. Καρακατσάνης ιδρύει στις αρχές της δεκαετίας του 1880 οδοντιατρική σχολή στην Αθήνα. Ας παρακολουθήσουμε συνοπτικά, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε από το ξεφύλλισμα των εφημερίδων της εποχής του, τη σταδιοδρομία αυτού του χαλκέντερου και εφευρετικού οδοντιάτρου καθώς και την πορεία της σχολής.

Ο Καρακατσάνης σπούδασε την επιστήμη του στο Παρίσι και άσκησε εκεί το επάγγελμά του επί εξαετία. Στην Αθήνα τον πρωτοσυναντάμε το 1886 να έχει ιατρείο στην οδό Ερμού 80 ( εφημερίδα ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ).  Καταχώριση στην εφημερίδα ΚΑΙΡΟΙ (1888) μάς πληροφορεί ότι βρίσκεται στην πλατεία Ομονοίας και «εξάγει όλως ανωδύνως τους οδόντας δια του πρωτοξειδίου του αζώτου». Λαμβάνει μέρος στα οδοντιατρικά συνέδρια των Παρισίων και του Βερολίνου. Την ίδια χρονιά, μετακομίζει στην Αγίου Κωνσταντίνου 2 και καθιερώνει τη δωρεάν εξαγωγή οδόντων καθημερινά 7-8 το βράδυ για άπορους! { Κοιτάξτε αντίστοιχες καταχωρήσεις σε διάφορες εφημερίδες και έτη στο παρακάτω άλμπουμ)
Το 1890, κυκλοφορεί σκεύασμα που το ονομάζει «αντισηπτικόν οδοντότριμμα». Για το παρασκεύασμα αυτό παίρνει την έγκριση του Χημείου του Πανεπιστημίου, που υπογράφεται από τον καθηγητή Αναστάσιο Χρηστομάνο. Τον επόμενο χρόνο, κυκλοφορεί οδοντόπαστα δικής του κατασκευής με το όνομα «Σωζόδοντον». (
ΚΑΙΡΟΙ, 1892)

Το 1892 ιδρύει οδοντιατρική σχολή διετούς φοίτησης με την προοπτική να αυξηθεί ο χρόνος σπουδών. Στην εφημερίδα ΚΑΙΡΟΙ του 1894 βρίσκουμε την εξής καταχώριση:

 

 ΟΔΟΝΤΟΪΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ

Διευθυνομένη υπό του οδοντοϊάτρου

Δ. Ι. ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ

Οι εγγραφές δια το έτος 1894-1895

 άρχισαν

οι διδακτορικές εξετάσεις των μαθητών του έτους 1893-1894 άρχονται την

2αν Οκτωβρίου

Εκ του γραφείου της Σχολής

ΚΑΙΡΟΙ, 15 Σεπτεμβρίου 1894

 

Το επόμενο έτος, 1885, στην εφημερίδα ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ μαθαίνουμε τις εξής πληροφορίες.

 

Ο Καρακατσάνης εκδίδει μηνιαίο περιοδικό που βρίσκεται στο 13ο τεύχος. Η σχολή είναι εγκατεστημένη στην οδό Σωκράτους.

Δέκα χρόνια αργότερα στην εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ διαβάζουμε:

 

 

ECOLE DENTAIRE

Η πρώτη και μόνη (!) οδοντοϊατρική Σχολή Αθηνών καθ’ όλην την Ανατολήν ιδρυθείσα προ δεκαπενταετίας υπό του οδοντοϊάτρου κ. Δ. Ι. ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ εκ της οποίας εξήλθον οι πλείστοι οδοντοίατροι Ελλάδος, Τουρκίας και Αιγύπτου (περί τους 150) και ων τα διπλώματα ανεγνωρίσθησαν υφ’ όλων των ξένων κυβερνήσεων μετεφέρθη νυν επί της οδού Μιλτιάδου 33 (πάροδος Αιόλου).

ΧΡΟΝΟΣ, 8 Νοεμβρίου 1905

 

       Στην ίδια εφημερίδα το 1908 συναντάμε πάλι την ίδια σχολή:

 

ΟΔΟΝΤΟΪΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ

Οδός  Πατησίων 8 (Χαυτεία)

Η σχολή ιδρυθείσα προ 20ετίας (;) είναι η πρώτη και η μόνη καθ’ όλην την Ανατολήν εξήλθον εξ’ αυτής 200(!) πολιτικοί και στρατιωτικοί ιατροί ως και φοιτηταί Πανεπιστημίου ων τα διπλώματα ανεγνωρίσθησαν υφ’ όλων των ξένων Κυβερνήσεων.

ΧΡΟΝΟΣ, 3 Νοεμβρίου 1908

 

Η αναζήτησή μας αλίευσε και τα εξής: Στην εφημερίδα ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ του1895 βρίσκουμε πολλές φορές την εξής καταχώριση:

 

 

ΟΔΟΝΤΟΪΑΤΡΟΣ

ΕΛΙΖΑ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ

Διεύθυνσις: Βερανζέρου 42

Δέχεται: 8-12 και 2-6 μ.μ.

 

Και δεκαπέντε χρόνια αργότερα, στην εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ 1910, διαβάζουμε:

 

ΜΑΙΡΗ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ

Οδοντίατρος

οδός  Κήπου 2

όπισθεν Ρωσικής Εκκλησίας

Δέχεται αποκλειστικώς κυρίας και παίδες.

      

Η Ελίζα Καρακατσάνη είναι σύζυγος του Καρακατσάνη. Εικάζω ότι η Μαίρη είναι κόρη του.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου