Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Oι σχολές Μουσικών Σπουδών σε... αρμονία με την εργασία
Λένε πως οι άνθρωποι που γνωρίζουν ξένες γλώσσες και μουσική πάντα θα έχουν μια δουλειά.
Φαίνεται ότι αυτό το πιστεύουν πολύ νέοι άνθρωποι, οι οποίοι με βασικό κίνητρο την αγάπη τους και το μεράκι για τη μουσική επιθυμούν να ακολουθήσουν ανάλογες σπουδές, οι οποίες σήμερα παρέχονται από 4 πανεπιστημιακά τμήματα (Μουσικών Σπουδών), καθώς και το τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης (Ρέθυμνο). Κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά στρέφονται στα μουσικά σχολεία (γυμνάσια και λύκεια) με σκοπό αργότερα να ακολουθήσουν και ανάλογες σπουδές μέσα από τα μουσικά τμήματα των ΑΕΙ .
Η εισαγωγή στα τμήματα αυτά, τα οποία είναι κοινά στο 1ο και το 2ο Επιστημονικό Πεδίο, απαιτεί και εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα: «Αρμονία» και «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων», τα οποία μάλιστα έχουν και αυξημένο συντελεστή βαρύτητας.
Στα τμήματα Μουσικών Σπουδών οι προπτυχιακές σπουδές είναι πενταετούς διάρκειας και οδηγούν στην απόκτηση τίτλου σπουδών γενικής κατεύθυνσης, που επιτρέπει στον απόφοιτο να διεκδικήσει μια θέση καθηγητή Μουσικής σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια ή να ακολουθήσει μια ελεύθερη επαγγελματική σταδιοδρομία ή ακόμη να ειδικευτεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Κατά το πέμπτο και τελευταίο έτος των σπουδών ο φοιτητής παρακολουθεί ένα εξειδικευμένο σεμινάριο, σχετικό με τη διπλωματική εργασία που πρέπει να διεκπεραιώσει με επιτυχία πριν ανακηρυχθεί πτυχιούχος του τμήματος.
Εξοπλισμός
Τη διδακτική και την καλλιτεχνική δραστηριότητα υποστηρίζουν ο τεχνικός εξοπλισμός (στούντιο ηχογράφησης και επεξεργασίας ήχου, υπολογιστές, μουσικά όργανα) και μια πλούσια και συνεχώς αναπτυσσόμενη μουσική βιβλιοθήκη και δισκοθήκη.
Στο τμήμα του Ιονίου η εκπαίδευση συμπληρώνεται με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Πρόκειται για συναυλίες στις οποίες συμμετέχουν τα μουσικά σύνολα του τμήματος, καθώς και κάθε είδους σεμινάρια, διαλέξεις, εργαστήρια κ.λπ., που καλύπτουν ευρύ φάσμα μουσικών και μουσικολογικών τομέων.
Μουσικολόγοι
Οι πτυχιούχοι αυτών των τμημάτων μπορούν να εργαστούν: ως μουσικολόγοι στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ως καθηγητές μουσικής εκπαίδευσης, ως σύμβουλοι μουσικών οργανισμών, ως μουσικοκριτικοί, ως παραγωγοί μουσικών εκπομπών, ως ερευνητές κ.λπ. Οι μουσικοί έχουν ικανοποιητική ζήτηση στην αγορά εργασίας, που όμως υπερκαλύπτεται από αντίστοιχη υπερβάλλουσα προσφορά.
Αυτό αφορά ειδικότερα τους μουσικούς της ελαφράς και λαϊκής μουσικής, από τους οποίους μεγάλος αριθμός δυσκολεύεται να βρει εργασία κυρίως σε μόνιμη βάση. Στον χώρο της κλασικής μουσικής, αντίθετα, προβλέπεται αυξημένη ζήτηση σε επαγγελματίες εκτελεστές εγχόρδων και πνευστών (βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο, φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο, κορνέτα, άρπα, κρουστά), επειδή υπάρχει τάση αύξησης και βελτίωσης των συμφωνικών ορχηστρών και κυρίως στο εξωτερικό.
Πού μπορούν να σταδιοδρομήσουν οι πτυχιούχοι
Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι απόφοιτοι Μηχανικοί Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής έχουν αποκτήσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες ώστε να είναι σε θέση να απασχοληθούν αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες στη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στη μουσική, στην παραγωγή και διαχείριση του μουσικού ήχου, καθώς και στους τομείς της τεχνολογίας των μουσικών οργάνων και της επιστήμης και τεχνολογίας της ακουστικής. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα Επαγγελματικών Δικαιωμάτων, (Π.Δ. 141/2003): οι απόφοιτοι μπορούν να δραστηριοποιούνται σε κάθε χώρο που είναι απαραίτητη η χρήση μουσικής τεχνολογίας και ειδικότερα σε χώρους ιδιαίτερα απαιτητικούς και ανταγωνιστικούς, όπως η δισκογραφική παραγωγή, η διαφήμιση, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, το θέατρο και ο κινηματογράφος, η παραγωγή μουσικών παραστάσεων και συναυλιών. Οι χώροι αυτοί προσφέρουν ευρύτατο πεδίο δραστηριοτήτων και επαγγελματικών επιλογών, αφού οι κάθε είδους σύγχρονες μουσικές παραγωγές κάνουν εκτενή χρήση της ηλεκτρονικής μουσικής τεχνολογίας.
Οι απόφοιτοι του τμήματος ασχολούνται με τα εξής:
Α) Στον χώρο της Μουσικής Τεχνολογίας:
Σχεδιασμός και υλοποίηση μεικτών διατάξεων φυσικών και ψηφιακών οργάνων με ή χωρίς MIDI (πρωτόκολλο διασύνδεσης ψηφιακών μουσικών οργάνων) για συναυλίες και ηχογραφήσεις.
Σχεδιασμός οργάνωση και διαχείριση ηλεκτρονικών αρχείων μουσικής και ήχου καθώς και της σχετικής βάσης δεδομένων.
Παραγωγή μουσικών επιλογών από έτοιμα μουσικά υλικά.
Παραγωγή μείξεων ηχητικών υλικών για μουσική χρήση, σε συνδυασμό ήχου παραγόμενου από ψηφιακά μουσικά όργανα και ήχου φυσικών μουσικών οργάνων, με προδιαγραφές συνθέτη ή παραγωγού.
Σχεδιασμός και εκτέλεση προετοιμασίας παραγωγής με ανάγκες ηχητικής αναπαραγωγής για μουσική χρήση σε συναυλίες και παραστάσεις.
Σχεδιασμός και εκτέλεση προετοιμασίας παραγωγής με ανάγκες ηχητικής αναπαραγωγής.
Τεχνική διεκπεραίωση εργασιών για τη διευθέτηση δικαιωμάτων μετάδοσης και χρήσης μουσικών υλικών ολοκληρωμένων ή αποσπασματικών.
Παραγωγή μείξεων ηχητικού περιβάλλοντος και μουσικής για τις παραστατικές τέχνες.
Β) Στον χώρο των Έργων Ακουστικής:
Μελέτη και επίβλεψη ή συμμετοχή στην επίβλεψη, εργασιών ακουστικής ανάλυσης, διασποράς, ηχοαπορρόφησης και ακουστικής βελτίωσης χώρων.
Μελέτη και επίβλεψη ή συμμετοχή στην επίβλεψη παρεμβάσεων ακουστικής βελτίωσης συνθηκών εξωτερικών και εσωτερικών ηχογραφήσεων, εκδηλώσεων και παραστάσεων.
Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Τα τμήματα και οι προοπτικές των αποφοίτων
Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (Μακεδονίας).
Το τμήμα αυτό ανήκει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και περιλαμβάνει προγράμματα εφαρμοσμένων μουσικών σπουδών στα πρότυπα των Ανωτάτων Μουσικών Ακαδημιών. Παρέχει επιστημονική στέγη για τη συστηματική καλλιέργεια, προβολή και έρευνα τεσσάρων επιμέρους κλάδων: α) της ευρωπαϊκής (κλασικής), β) της βυζαντινής, γ) της ελληνικής παραδοσιακής (δημοτικής) και δ) της σύγχρονης μουσικής. Επισημαίνονται ιδιαίτερα στους υποψηφίους τα ακόλουθα: Η δυνατότητα φοίτησης στο τμήμα εξαρτάται από την ανταπόκριση των φοιτητών στις αυξημένες απαιτήσεις του, που αφορούν τις καλλιτεχνικές δεξιότητες και το αρκούντως υψηλό μουσικοθεωρητικό τους επίπεδο. Οι φοιτητές που θα εισαχθούν στο τμήμα θα επιλέξουν μία από τις προαναφερθείσες κατευθύνσεις.
Τομείς εργασίας
Οι πτυχιούχοι αυτού του τμήματος μπορούν να εργαστούν: σε πολιτιστικούς φορείς, θέατρα, στούντιο ήχου και εικόνας, σε μουσικούς εκδοτικούς οίκους, μουσεία, εργαστήρια κατασκευής μουσικών οργάνων, σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς ενημέρωσης και επικοινωνίας, σε συμφωνικές ορχήστρες, χορωδίες, στη Λυρική Σκηνή και αλλού, ως καθηγητές μουσικής εκπαίδευσης.
Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όλα τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος είναι επιστήμονες με διδακτορικούς τίτλους σπουδών στα γνωστικά αντικείμενα στα οποία έχουν εκλεγεί (με εξαίρεση ένα μόνο μέλος ΔΕΠ το οποίο έχει εκλεγεί σε καλλιτεχνικό αντικείμενο). Το Τμήμα έχει πρωτίστως επιστημονική φυσιογνωμία και καλλιεργεί την έρευνα και την επιστήμη της μουσικολογίας σε όλες τις σύγχρονες εκφάνσεις της. Πολλά μέλη ΔΕΠ του Τμήματος είναι και μουσικοί, με σημαντική καλλιτεχνική παρουσία τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Το Τμήμα χωρίζεται σε τρεις τομείς:
Α. Τομέας Ιστορικής και Συστηματικής Μουσικολογίας
Β. Τομέας Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας
Γ. Τομέας Τεχνολογίας Ήχου, Μουσικοπαιδαγωγικής και Βυζαντινής Μουσικολογίας
Η φοίτηση στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών διαρκεί 5 χρόνια. Η στόχευση του Τμήματος είναι το πτυχίο που θα χορηγείται βάσει του Νέου Προγράμματος, που θεσπίστηκε το καλοκαίρι του 2010, να κατοχυρώνει ακαδημαϊκή ισοδυναμία με μεταπτυχιακό τίτλο Master.
Στους απόφοιτους του Τμήματος παρέχονται πολλές δυνατότητες για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Μέσα στο Τμήμα παρέχεται ήδη η δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών μέσα από το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μουσική κουλτούρα και επικοινωνία: ανθρωπολογικές και επικοινωνιακές προσεγγίσεις της μουσικής, σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Tμήμα Mουσικών Σπουδών του Iονίου Πανεπιστημίου.
Λειτουργεί στην Kέρκυρα από τον Oκτώβριο του 1992 με βάση ένα πολυδύναμο πενταετές πρόγραμμα σπουδών που καλύπτει πέντε γνωστικά πεδία της μουσικής θεωρίας και πράξης:
Aνώτερα Θεωρητικά της Μουσικής (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα) και Μουσική Σύνθεση.
Πρακτική της Μουσικής Ερμηνείας (Εκτέλεση μουσικών οργάνων, Μονωδία, Διεύθυνση μουσικών συνόλων).
Παιδαγωγική της Μουσικής
Mουσική Tεχνολογία.
Μουσικολογία (Συστηματική Μουσικολογία, Ιστορική Μουσικολογία, Εθνομουσικολογία).
Πλήρης κατάρτιση
Είναι το μόνο μουσικοεκπαιδευτικό ίδρυμα στην Eλλάδα που προσφέρει πλήρη κατάρτιση σε σπάνιους και μοναδικούς κλάδους όπως η Παλαιά Mουσική, το Εκκλησιαστικό Όργανο, η Tζαζ και η Hλεκτροακουστική Mουσική ενώ διαθέτει και πλήρες πρόγραμμα και υποδομή Mουσικής Aκαδημίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
H υιοθέτηση του Eυρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Mονάδων (E.C.T.S.) επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση φοιτητών από και προς τα κυριότερα μουσικοεκπαιδευτικά ιδρύματα της Eυρώπης και την πλήρη ισοτιμία και αντιστοιχία των πτυχίων του Tμήματος με τα ευρωπαϊκά, και κατ' επέκταση τα αμερικανικά ανώτατα πτυχία Κονσερβατόριων, Mουσικών Aκαδημιών και Mουσικών Πανεπιστημιακών Σχολών.
Μαέστροι - καθηγητές
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος αυτού μπορούν να εργαστούν ως:
Μουσικοί και μαέστροι σε συμφωνικές ορχήστρες, χορωδίες, μουσικά σύνολα.
Καθηγητές της μουσικής εκπαίδευσης σε Γενικά και Μουσικά Σχολεία.
Καθηγητές σε Ωδεία και Μουσικές Σχολές.
Επαγγελματίες σε πολιτιστικούς φορείς, θέατρα, studio ήχου και εικόνας, σε μουσικούς εκδοτικούς οίκους, μουσεία, σε εργαστήρια κατασκευής μουσικών οργάνων.
Επαγγελματίες σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς ενημέρωσης και επικοινωνίας.
Μουσικολόγοι και μουσικοκριτικοί σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής ΤΕΙ Κρήτης.
Το νέο αυτό τμήμα που είναι το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα, έρχεται να καλύψει τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες σε ειδικευμένους τεχνολόγους στο χώρο της μουσικής και της ακουστικής. Ένα χώρο στον οποίο αφενός μεν παρατηρείται μεγάλη άνθιση, αφετέρου δε υπάρχει εξίσου μεγάλη έλλειψη ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού, σε μια εποχή που οι εξελίξεις σε όλους τους τομείς της ηλεκτρονικής τεχνολογίας είναι ραγδαίες.
Το τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας & Ακουστικής φιλοδοξεί να καλύψει αυτές τις ελλείψεις με απόφοιτους άρτια εκπαιδευμένους σε κάθε τομέα της τεχνολογίας παραγωγής, εγγραφής και μηχανικής ήχου, ικανούς όχι μόνο να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο χώρο αλλά και να βρίσκονται μπροστά από αυτές. Φιλοδοξεί ακόμα να γίνει ένα σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο εκπαιδευτικό κέντρο, στο οποίο οι σπουδαστές θα βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις εξελίξεις στον χώρο, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, μέσω της ανάπτυξης ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων συνεργασίας με ξένα πανεπιστήμια.
Νικολίτσα Τρίγκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου