Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Τσολάκη Αννέτα (1878 - 1972)
Βιογραφία Βόλος ΔΗΚΙ Μουσικοί Ωδεία Ωδείο Αννέτας Τσολάκη
(Ιάσιο Ρουμανίας 1878 - Αθήνα 1972). Πρωτοπόρα δασκάλα του πιάνου στον προπολεμικό Βόλο. Καταγόταν από τις Μηλιές Πηλίου (το γένος Ιωάννου Ραζή) και σπούδασε στη Σχολή Καλογραιών του Πειραιά.
Το 1893 υπήρξε μαθήτρια του Μ. Βελούδιου στο Ωδείο Αθηνών, με τον οποίο σπούδασε και κατά την περίοδο 1897-1903. To 1903 ανέλαβε τη Σχολή της "Μουσικής Εταιρείας" Βόλου και το 1904 κάλεσε στον Βόλο τ...ον συμμαθητή της Β. Κόντη για να τη βοηθήσει. Εκείνος δέχτηκε, κι έτσι τον ίδιο χρόνο έδωσαν μαζί τον πρώτο παιδικό χορό στην ιστορία της Μαγνησίας.
Το 1908 ίδρυσε το Ωδείο Βόλου (στεγάστηκε στο μέγαρο Ι. Γκλαβάνη) του οποίου η δραστηριότητά κράτησε ως τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το 1916, το Ωδείο φιλοξένησε στους χώρους του τον τότε ιδρυμένο «Σύλλογο Φιλοτέχνων» και συνεργάστηκε μαζί του για την πολιτισμική πρόοδο του Βόλου (ας μη ξεχνάμε πως φυσιογνωμίες όπως ο Αιμ. Βεάκης ή ο Χριστ. Νέζερ έπαιξαν επανειλημμένα για τον «Σύλλογο Φιλοτέχνων» και το Ωδείο της Τσολάκη).

Στο Ωδείο Βόλου επίσης λειτουργούσε με την καθοδήγησή της και παιδικό θέατρο, με πολλές και επιτυχημένες παραστάσεις. Κάθε χρόνο (τον Φεβρουάριο) δίνονταν χορευτικές παραστάσεις (μπαλταφάν) μάλιστα, για την άψογη εκτέλεσή τους, η Τσολάκη καλούσε από τη Θεσ/νίκη τον διάσημο χορογράφο Σνάιντερ.
Τον Μάρτιο του 1970 πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση προς τιμήν της και ο Δήμος Βόλου της απένειμε το χάλκινο Μετάλλιο της πόλης. Πέθανε στην Αθήνα και κηδεύτηκε στο Βόλο. Τον Δεκέμβριο του 1995 ο διεθνούς φήμης μαθητής της Γ. Χατζηνίκος έδωσε στο Βόλο συναυλία - αφιέρωμα στη μνήμη της. Μεταξύ των μαθητών της και οι: Θ. Τσαπουλάρη - Τζοάννου, Ρ. Μπουμπουλίδου, Θούλα Γεωργίου - Χιδίρογλου, Καίτη Σαμαρτζή-Ζωνζήλου, Πία Χατζηνίκου, Αντώνιος Γεωργίου, Ι. Μπαντιδόπουλος, Πάολα, κ.ά. Τέλος, αναφέρουμε παρεμπιπτόντως ότι ο γιος της, ο εκλεκτός αρχιτέκτονας Πάνος Τσολάκης (1910-1984) υπήρξε ο μελετητής του κτιρίου του σημερινού Δημοτικού Θεάτρου Βόλου.
Πηγές
Τσολάκη-Ραζή_Αννέτα, Ελληνική Μουσιπαίδεια (http://musipedia.gr/wiki/Τσολάκη-Ραζή_Αννέτα) (7/8/2009)
Τάκης Καλογερόπουλος, Λεξικό της Ελληνικής μουσικής, εκδόσεις Γιαλλελή, 2001
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου