Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

»Η Νέα Κίος του Χθες» – Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013 στο προαύλιο του Μορφωτικού Συλλόγου της Νέας Κίου
Ένα νέο ντοκιμαντέρ – σε πρώτη προβολή- και μιά Φωτογραφική Έκθεση με δεκάδες παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, θα έχουν την ευκαιρία να δουν όσοι βρεθούν τη Παρασκευή 28 του μήνα, στις 9 το βράδυ στο προαύλιο του Μορφωτικού Συλλόγου της Νέας Κίου, σε εκδήλωση που συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος και η ΚΕΔΑΜ.
Καλοκαιρινή βαρκάδα! Πίσω η παλιά ξύλινη εξέδρα.
Με τον τρόπο αυτό οι ση...μερινές γενιές των Κιωτών και με πρωτοβουλία των νεαρών μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου, τιμούν την »Οδύσσεια» των προγόνων τους, που έζησαν τη ζοφερή εμπειρία του ξεριζωμού, της περιπλάνησης, της προσφυγιάς.
Βαρκάδα στον Ερασίνο.
Τόσο μέσα από το ντοκιμαντέρ με τίτλο »Η Νέα Κίος του Χθες», όσο και από τις φωτογραφίες – δουλειά που ετοίμασε ο δημοσιογράφος Γιώργος Αντωνίου – παρακολουθεί κανείς, βήμα-βήμα τη διαδρομή των Κιωτών προσφύγων, οι οποίοι μετά το διωγμό, αναζήτησαν αραξοβόλι σε πολλές περιοχές της χώρας, (άλλοι στην Καβάλα, στη Θεσσαλονίκη και στην Κατερίνη, και άλλοι στην Αθήνα, τον Βόλο, το Αίγιο και την Ιτέα), για να καταλήξουν εδώ στον γεμάτο βούρλα, βαλτότοπο της Νέας Κίου.

Οικογένεια Κιωτών.
Σταδιακά παρακολουθούμε την οικοδόμηση του νέου οικισμού – το 1927- την διανομή της γης, την ενασχόλησή τους με τη γεωργία, τις πρώτες προσπάθειες οργάνωσης της κοινωνικής τους ζωής, το πρώτο σχολείο, τα πρώτα καταστήματα και εργαστήρια, την δουλειά τους στον Πελαργό, την αλιεία και τις ψαροταβέρνες, την ενασχόληση των γυναικών με τη μοδιστρική και την ταπητουργία.
Ακόμη τα γλέντια με τους Φωνόγραφους, τις εκδρομές στο Κεφαλάρι, τις βαρκάδες στον Ερασίνο ποταμό, το ατέλειωτο σύρε κι έλα στην εξέδρα, το γήπεδο με τον Αργοναύτη, έως τα Κιανά και τα Μικρασιάτικα των κατοπινών χρόνων…
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου