Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Οι συντελεστές δημιουργίας της σχολής:

Δημήτριος Βικέλας - Γεώργιος Δροσίνης
H Σεβαστοπούλειος Σχολή ήταν η πρώτη (?) τεχνική σχολή στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1905 από τον Σύλλογο προς Διάδοση Ωφελίμων Βιβλίων με πρωτοβουλία του Γεωργίου Δροσίνη.
Ο ίδιος κατοικεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο μικρό σπιτάκι που προοριζόταν για τον επιστάτη, αγρυπνώντας έτσι για την πρόοδό της και για την τήρηση του κανονισμού της που ο ίδιος είχε εκπονήσει. Από το 1908-1913 μέχρι τους ...Βαλκανικούς πολέμους, όταν η Σχολή πέρασε από επίταξη σε επίταξη, ο Δροσίνης περνούσε σχεδόν κάθε μέρα από τη Σχολή και από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα, έμενε στο «σπιτάκι» κτισμένο στην άκρη του οικοπέδου, για να επιτηρεί την λειτουργία της Σχολής.
Θεμελιώθηκε την 24η Απριλίου 1908, από τον δυναμικό Δημήτριο Βικέλα. Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων εξασφαλίσθηκε από τις δωρεές των Κωνσταντίνου Σεβαστοπούλου, του οποίου τιμητικώς η Σχολή φέρει το όνομά του, και του Μαρίνου Κοριαλένιου.
Ο Δημήτριος Βικέλας εξελέγη το 1894 πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως το 1896, οπότε τον διαδέχθηκε ο βαρώνος Ντε Κουμπερτέν.
Οικοδομήθηκε από τον αρχιτέκτονα Αριστείδη Μπαλάνο με βάση το σχέδιο της σχολής Σομοσκού της Γαλλίας, στην οποία είχε πάει ο Βουκελάς το 1905 για να συλλέξει στοιχεία σχετικά με την ίδρυση και την οργάνωση τής σχολής.
Με το πέρασμα των χρόνων λειτούργησε ως Τεχνικό Λύκειο, Τεχνική Σχολή, Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
Σήμερα έχει μετεγκαστασταθεί σε ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα που ικανοποιεί τις τρέχουσες και μελλοντικές απαιτήσεις ενός εκπαιδευτηρίου τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου