Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ι. ΝΙΦΟΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΡΚΩΤΟΣ ΕΛΕΓΚΤΗΣ - ΛΟΓΙΣΤΗΣ, ΩΡΙΩΝ Α.Ε.
«Μηδείς αγνοών Λογιστικήν εισίτω εις την ιδιωτικήν και δημοσίαν οικονομίαν»
Γεννήθηκε στον Πλάτανο της Σάμου. Μαθήτευσε στην Πορφυριάδα Εμπορική Σχολή Καρλοβασίου και υπηρέτησε για λίγο χρονικό διάστημα ως εμποροϋπάλληλος στη Σμύρνη. Έπειτα ήρθε στον Πειραιά, όπου φοίτησε στην Εμπορικήν και Βιομηχανικήν Ακαδημίαν Ρουσσοπούλου και Γεράκη, από την οποίαν κατά την αποφοίτηση έλαβε βραβείο. Η Ακαδημία αυτή υπήρξε (1894-1923) ίδρυμα ανώτερης βαθμίδας και η εμπορική σχολή της αποσκοπούσε στην επιστημονική κατάρτιση εμπόρων, λογιστών, τραπεζικών υπαλλήλων και εκεί διδάχτηκε για πρώτη φορά η Λογιστική στη χώρα μας. Κατόπιν μετέβη στο Παρίσι και εκεί συμπλήρωσε την ανωτάτη εμπορική του μόρφωση στην εκεί Ανωτάτη Εμπορική Σχολή, εκ της οποίας έλαβε το πτυχίο με άριστα. Αφού επέστρεψε, παρακολούθησε δι’ ανταποκρίσεων τα μαθήματα της Σχολής Pigier και διορίστηκε καθηγητής της Πορφυριάδος Εμπορικής Σχολής Καρλοβασίου, όπου και παρέμεινε επί ένα σχολικό έτος. Κατόπιν εκλήθη από το Εμπορικό Επιμελητήριο Βόλου για να οργανώσει και να διευθύνει την εκεί Εμπορική Σχολή. Μετά μετέβη πάλι στο Παρίσι και έτυχε του κρατικού πτυχίου της Λογιστικής –τίτλου πολύ δύσκολου και γι’ αυτούς τους Γάλλους– ακόμη δε και διπλώματος με μετάλλιο αριστεύσεως της Σχολής Pigier. Ήλθε ξανά στην Ελλάδα και διορίσθηκε καθηγητής της τότε Δημοσίας Εμπορικής Σχολής Αθηνών, επί ένα έτος και μη δυνάμενος ν’ αναπτύξει πρωτοβουλίαν δράσεως, ίδρυσε το 1904 δική του ιδιωτική σχολή στον Πειραιά, με την επωνυμία Εμπορική Σχολή Πειραιώς. Στην ίδρυση αυτής συνέπραξε και ο λυκειάρχης Ζήσης Αγραφιώτης, όμως αυτός αργότερα απεσύρθη, λόγω της ζημίας που προέκυψε. Το 1906 εξέδωσε την πρώτη βαθμίδα της Εγκυκλοπαιδικής Εμπορικής Μορφώσεως, έκδοση η οποία ανύψωσε την Σχολή στη συνείδηση των παραγόντων εκείνων, οι οποίοι μετά ένα έτος προτείνουν στο Επιμελητήριο Πειραιώς όπως θέσει υπό την επίσημη προστασία του τη σχολή. Το 1909 ο τίτλος της σχολής μετεβλήθη σε Ανωτέρα Πρακτική Εμπορική Σχολή Πειραιώς και σ’ αυτήν λειτούργησε το Πρακτικόν Γραφείον, το οποίο συναλλασσόταν εικονικώς μετά των εμπορικών καταστημάτων των Πρακτικών Γραφείων των κυριοτέρων σχολών του κόσμου. Κατά το 1911 ο Κ. Παναγιωτόπουλος εισάγει νέα καινοτομία στη σχολή του: καταργεί τις τάξεις και τον χρόνο φοίτησης, εισάγει δε το σύστημα της εκμαθήσεως της ύλης διά της μεθόδου των κύκλων εις τα εμπορικά μαθήματα. Αυτό διήρκεσε από το 1912 μέχρι το 1918, οπότε μετεβλήθη και ο τίτλος της σχολής σε Εμπορική και Λογιστική Σχολή Παναγιωτοπούλου.
Κατά την ίδρυση της Ανωτάτης Σχολής Εμπορικών και Οικονομικών Επιστημών (1920), ο Κ.Παναγιωτόπουλος διορίζεται καθηγητής της Λογιστικής (ήταν ο πρώτος καθηγητής της Λογιστικής στην Ελλάδα), όμως το 1923 απολύεται από την ΑΣΟΕΕ εξαιτίας πολιτικών λόγων και επανέρχεται τον Μάρτιο του 1927. Τον διαδέχτηκε ο Ανδρέας Νέζος και αυτόν τον διαδέχθηκε ο ανακαινιστής της Λογιστικής στην Ελλάδα Μάριος Τσιμάρας.
Έμαθε την αγγλική γλώσσα για να παρακολουθήσει τις προόδους της Λογιστικής στην Αμερική και έδωσε νέες κατευθύνσεις στη Λογιστική στην Ελλάδα, την οποία προσάρμοσε στο αμερικάνικο σύστημα. Ο Κ.Παναγιωτόπουλος ήταν ανεπιστέλλον μέλος της Λογιστικής Εταιρείας της Γαλλίας, της Ακαδημαϊκής Λογιστικής Εταιρείας του Βελγίου και της Διεθνούς Λογιστικής Εταιρείας, μέλος του Γενικού Συμβουλίου του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου της Λογιστικής, μέλος της Comite de Patronage du monument Eugene Leautey, τακτικό μέλος της American Association of University Instructors in Accounting, αντιπρόεδρος της Ακαδημαϊκής Λογιστικής Εταιρείας της Ελλάδος και πρόεδρος της Πανελληνίου Επιστημονικής Λογιστικής Εταιρείας.
Το συγγραφικό του έργο
Ο Κ. Παναγιωτόπουλος υπήρξε στην εποχή του ο σημαντικότερος συγγραφέας λογιστικών και εμπορικών θεμάτων. Μερικά από τα έργα του είναι:
- «Η Λογιστική προσιτή τοις πάσι» (σειρά 7 άρθρων δημοσιευθέντων στο περιοδικό Εμπόριον).
- «Ο οικογενειακός προϋπολογισμός» (Α’ τόμος Εμπορίου).
- «Παρερμηνεία της εννοίας και του έργου της Λογιστικής» (Α’ τόμος Εμπορίου).
- «Πρώτον συνέδριον Λογιστικών Επιστημών» (Γ’ τόμος Εμπορίου).
- «Η εξέλιξις της Λογιστικής» (Γ’ τόμος Εμπορίου)
- Η ελληνική εμπορική εκπαίδευσις εις την έκθεσιν Αθηνών (βραβεύθηκε με αργυρό μετάλλιο) 1903.
- «Συνέδριον Εμπορικής Εκπαιδεύσεως» (Α’ τόμος Εμπορίου).
- «Προτάσεις προς το Πανελλήνιον Συνέδριον Γεωργίας, Εμπορίου, Βιομηχανίας» (Β’ τόμος Εμπορίου).
- «Η παιδαγωγική αξία της νεωτέρας Λογιστικής» (Οικονομικός Ταχυδρόμος, Οδηγός της προόδου και γαλλιστί στο περιοδικό La Comptabilite et les Affaires, Μάιος 1928).
- Α’ Βαθμίς Εγκυκλοπαιδείας Εμπορικής Μορφώσεως
- Β’ Βαθμίς Εγκυκλοπαιδείας Εμπορικής Μορφώσεως (εκ τριών τόμων).
- Σύστημα μαθημάτων Λογιστικής, Σειρά Α’ (1923) και Β’ (1927).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου