Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Εμπορικές Σχολές Τσαγκαράδας (Αχιλλοπούλειος- Νανοπούλειος)

H Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή Τσαγκαράδας κτίστηκε το 1864 και είναι κληροδότημα του Σοφοκλή (1854 – 1924) και του Ευάγγελου (1833 – 1899) Αχιλλόπουλου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτέλεσε ένα δώρο των αδελφών στον γενέθλιο τόπο τους.
Οι αδελφοί Αχιλλόπουλοι με την ίδρυση της Σχολής έθεσαν τις βάσεις για την προώθηση της δευτεροβάθμιας εξειδικευμένης επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Τσαγκαράδα και την ευρύτερη περιοχή.
Η Αχιλλοπούλειος Σχολή ιδρύθηκε το 1865 και ήταν αρχικά αστική, ενώ το 1905 έγινε εμπορική, όπου φοιτούσαν άνθρωποι από όλα τα μέρη της Ελλάδας.
Με πλήρη οικονομική στήριξη από τα κληροδοτήματα των αδελφών «Αχιλλόπουλοι», η Εμπορική Σχολή λειτούργησε αδιάλειπτα, ακόμα και κατά την διάρκεια των πολέμων, μέχρι το 1955. Το 1955 ισχυροί σεισμοί έπληξαν την στατικότητα του κτηρίου με αποτέλεσμα οι λειτουργίες της σχολής να μεταφερθούν στη «Νανοπούλειο» Σχολή Τσαγκαράδας.
Στα επόμενα χρόνια της λειτουργίας της Σχολής δεν απουσίασαν τα προβλήματα που συνοψίστηκαν στην οικονομική δυσπραγία και στη μείωση των μαθητών.
Το 2001 η Σχολή αναστηλώθηκε υποδειγματικά με αποτέλεσμα να πάρει την σημερινή της μορφή όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Στις μέρες μας ανήκει στην Δημοτική αρχή και είναι έδρα του πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου.
Το καλοκαίρι οργανώνονται εκθέσεις ή γίνονται συναυλίες και προβολές ταινιών στον υπαίθριο χώρο. Όλο τον χρόνο στον πρώτο όροφο λειτουργεί το ψηφιακό λαογραφικό μουσείο που εγκαινιάστηκε το φθινόπωρο του 2008, χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ ΚΠΣ και παρουσιάζει αντικείμενα-μινιατούρες.
ΗΝανοπούλειος Σχολή κτίστηκε με δωρεά του ευεργέτη Νικολάου Γ. Νανόπουλου (1866 – 1927) στις αρχές του 20ου αιώνα, το 1909 όπως μαρτυρούν οι μαρμάρινες επιγραφές στο άνω μέρος του κτιρίου.
Στην αρχή λειτούργησε ως Οικονομικό Γυμνάσιο και ο λόγος που έγινε αυτό ήταν για να καλύψει την (βασική) πρωτοβάθμια εκπαίδευση όλων ανεξαρτήτως των παιδιών (αγοριών και κοριτσιών). Εξάλλου, από το 1905 λειτουργούσε η Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή καλύπτοντας τις ανάγκες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής της εποχής.
Το πετρόχτιστο συγκρότημα κτίριο της Νανοπούλειου Σχολής αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, όπως διαμορφώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στην περιοχή του Πηλίου.
Είναι λιθόκτιστο με όψεις από εμφανή λιθοδομή, με ένα κεντρικό διώροφο κτίριο και δύο ισόγειες πλαϊνές προεκτάσεις. Η ξύλινη στέγη του καλύπτεται από σχιστολιθικές πλάκες της περιοχής.
Είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και επιβλητικά κτίρια της Τσαγκαράδας και της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου σε σημείο που να οδηγήσει την UNESCO στο χαρακτηρισμό του ως Έργο Τέχνης το 1985.
Το 1993 έγιναν εργασίες επισκευής εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου, διατηρώντας αναλλοίωτη την υφή του.
Έως το 1988 αποτέλεσε τον χώρο στέγασης του Λυκείου, Γυμνασίου και Δημοτικού Τσαγκαράδας. Στον πρώτο όροφο στεγαζόταν το Δημοτικό Σχολείο και μία τάξη του Λυκείου. Στο ισόγειο, μετά από διάφορες εσωτερικές μετατροπές, στεγαζόταν το Γυμνάσιο και το Λύκειο καθώς και τα γραφεία των καθηγητών. Στο υπόγειο, ήταν ο χώρος αποθήκευσης των καυσόξυλων για την θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Στις μέρες μας στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο των χωριών Τσαγκαράδας, Μουρεσίου, Ξουριχτίου.
Τους καλοκαιρινούς μήνες ο χώρος χρησιμοποιείται για την διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων, εκθέσεων, συναυλιών και διαφόρων άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Από την ιστοσελίδα «Tsagarada.gr Η καλύτερη επιλογή διακοπών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου