Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Η Σιβιτανίδειος Σχολή (1927)

Ο Βασίλειος Σιβιτανίδης, ομογενής κάτοικος Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, πεθαίνοντας το 1921 κατέστησε με τη διαθήκη του γενικό κληρονόμο ολόκληρης της περιουσίας του το ελληνικό δημόσιο με την προϋπόθεση να διατεθεί αυτή για να ιδρυθεί στην Αθήνα "Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων" κατά το υπόδειγμα παρομοίων σχολών στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες.
Το 1927, μετά την εκκαθάριση της περιουσίας του Σιβιταν...ίδη, ιδρύθηκε η Σιβιτανίδειος Σχολή, με χαρακτήρα Σχολής Μέσης και Κατώτερης επαγγελματικής εκπαίδευσης, ημερήσια, με παράλληλη λειτουργία νυκτερινών τμημάτων και εργαστήρια πλήρη και ενσωματωμένα στον χώρο φοίτησης. Τον Ιούνιο του 1928 αγοράστηκε το οικόπεδο (120-140 μέτρα πρόσοψη και 100 μέτρα βάθος) σε απόσταση 20 μέτρων από τον ηλεκτρικό σταθμό και 500 μέτρων από το κέντρο της πόλης της Καλλιθέας και ανατέθηκε η εκπόνηση των μελετών στους αρχιτέκτονες Αν. Μεταξά και Εμμ. Κριεζή.
Η Σιβιτανίδειος Σχολή λειτούργησε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 1929-30 στο νοικιασμένο χώρο του πρώην εργοστασίου «Πιλοποιία Αθηνών» επί της οδού Θεσσαλονίκης στα Πετράλωνα. Τον Δεκέμβριο του 1931 η Σιβιτανίδειος εγκαταστάθηκε στα νέα κτίρια στην Καλλιθέα και για τα επόμενα πενήντα περίπου χρόνια απετέλεσε τη μοναδική ελληνική δημόσια σχολή τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Για περισσότερες πληροφορίες κοιτάξτε στο διαδίκτυο. Έχει αρκετές. Μια εξ αυτών, πλήρως αναλυτική είναι
1. ῾Η Σιβιτανίδειος Σχολὴ τῶν Τεχνῶν καὶ τῶν ...
dlab.phs.uoa.gr/dlabsite/sivitanidios.html
Μεταπτυχιακὴ ᾿Εργασία Διπλώματος. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ῾Η Σιβιτανίδειος Σχολὴ τῶν Τεχνῶν καὶ τῶν ᾿Επαγγελμάτων τὴν περίοδο τοῦ .μεσοπολέμου..

·

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου