Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Η πορεία του Πειραϊκού συνδέσμου

 Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος ιδρύθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1894 ως «ΜΟΥΣΙΚΟΣ – ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ», από μια ομάδα φιλοπρόοδων Πειραιωτών.
Η ίδρυσή του, όπως και η οργάνωση άλλων ομόλογων και παρεμφερών συλλόγων (Πανελλήνιος Γ.Σ., Εθνικός Γ.Σ.), οφειλόταν σε μια ουσιαστική ιστορική αναγκαιότητα, η οποία απέβλεπε στην ανάπτυξη της σχετικής υποδομής, προκειμένου η πατρίδα μας να έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τη διοργάνωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896.
Την πρώτη περίοδο, το Σύλλογο διηύθυνε μια Διοικούσα Επιτροπή, η οποία έφερε τον τίτλο ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ και της οποίας τα μέλη εκλέγονταν μεταξύ τους με κλήρωση.
Το 1898, καθιερώθηκε με καταστατική διάταξη το Διοικητικό Συμβούλιο, και πρώτος Πρόεδρος εξελέγη ο αείμνηστος Νικόλαος Φίλων.Στην πορεία του μέσα στο χρόνο, ο νεοϊδρυθείς τότε Σύλλογος, χάρη στην εθελοντική και ανιδιοτελή προσφορά των μελών του, συγκροτήθηκε σε πολυσχιδή Οργανισμό με κοινωφελή δράση στο χώρο των Γραμμάτων, της Τέχνης, της Άθλησης και του Πολιτισμού.
Ο Σύνδεσμος, πρωτοπόρος σε κάθε πνευματική κίνηση, ίδρυσε για τις ανάγκες της εποχής τις Νυκτερινές Σχολές Μηχανικών και τις Σχολές Ραδιοτηλεγραφητών (Ασυρματιστών) με τον τίτλο «MARKONITELEGRAPHICCOLLEGE». Οι σχολές αυτές λειτούργησαν με την άδεια της τότε Διεθνούς Εταιρείας Ασυρμάτου Τηλεγραφίας ΜΑRKONI και του Υπουργείου Ναυτικών και υπάγονταν στην ΕΦΟΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Ο Σύνδεσμος, συνεπής προς τους κοινωφελείς σκοπούς του, εφάρμοσε την παροχή δωρεάν παιδείας με την ίδρυση Νυκτερινών Σχολών Απόρων Παίδων, κατώτερης και μέσης εκπαίδευσης.
Οι Σχολές υπήχθησαν στην Εφορεία ΝΥΚΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΠΟΡΩΝ ΠΑΙΔΩΝ.
ένα τμήμα που σημείωσε έντονη δράση ήταν το λεγόμενο φιλολογικό ή βιοτεχνικό, το οποίο ίδρυσε νυχτερινές σχολές, στις οποίες φοιτούσαν άπορα παιδιά που εργάζονταν την ημέρα και εργάτες των εργοστασίων. Γνωστή ήταν η νυχτερινή σχολή Μηχανικών (το βιοτεχνικό δηλαδή Τμήμα) στην οποία δίδασκαν αξιόλογοι Καθηγητές μαθήματα όπως Ατμομηχανική, σχεδιογραφία, φυσική και μαθηματικά. Αργότερα ο Δήμος Πειραιώς, ψήφισε την ενίσχυση του Τμήματος αυτού με 2.500 δραχμές ετησίως και από την Βασίλισσα Όλγα γίνονταν συχνά φιλανθρωπικές εκδηλώσεις για την ενίσχυση των νυχτερινών σχολών.
Όταν τις ανέλαβε το Κράτος στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πολιτικής, ανεστάλη η λειτουργία τους.
ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος αναγνωρίστηκε πανελληνίως για την κοινωφελή δράση του και κατατάχθηκε μεταξύ των κορυφαίων Ιδρυμάτων της χώρας. Τιμήθηκε με πολυάριθμα βραβεία, μετάλλια, και τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά του στο χώρο της παιδείας, της τέχνης, της άθλησης και του πολιτισμού.
Βραβείο Τεργέστης (1907),Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (1929),
Βραβείο «Πολυνίκη» Πανελληνίων Αγώνων Κλασικού Αθλητισμού (1935),Δεύτερο Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (1939),Χρυσό Βραβείο Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών και Αθλητικών Σωματείων (1972),Μετάλλιο Ακαδημίας Αθηνών (1983),Χρυσός Σταυρός Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (1989),Δεύτερο Χρυσό Μετάλλιο Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών και Αθλητικών Σωματείων (1990),Τιμητική Διάκριση της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (1994).
Σύμφωνα με το καταστατικό του, ο Πειραϊκός Σύνδεσμος έχει ως σκοπούς:
1. Την πνευματική ανάπτυξη και πολιτιστική διάπλαση των μελών του και της κοινωνίας.
2. Την υλοποίηση και δραστηριοποίηση της ιδέας της κοινωνικής αλληλεγγύης.
3. Την παιδεία και την ηθική ανάπτυξη των νέων, καθώς επίσης τη σωματική αγωγή και τις αθλητικές επιδόσεις τους.
Σημαντική βοήθεια για τις ναυτικές σχολές του Πειραιά βρίσκεις στην ιστοσελίδα Pireorama του δημοσιογράφου Στέφανου Μίλεση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου