Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Σχολή Βακαλό, 50 χρόνια

 Της Μαργαριτας Πουρναρα
Ηταν η εποχή που η Ελλάδα αναζητούσε έναν διεθνή βηματισμό, ανοιγόταν στα καλλιτεχνικά ρεύματα και ορισμένα ταλέντα της άρχισαν να αχνοφέγγουν. Το 1958, τη χρονιά που ιδρύθηκε η Σχολή Βακαλό από τον σκηνογράφο και ζωγράφο Γιώργο Βακαλό, την ποιήτρια και τεχνοκριτικό Ελένη Βακαλό, τον ζωγράφο και ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, και τον εκδότη του περιοδικού «Ζυγός» και ιδρυτή της πρώτης ομώνυμης γκαλερί Φραντζή Φραντζεσκάκη, οι εφαρμοσμένες εικαστικές τέχνες ήταν μάλλον ένας άγνωστος όρος στη χώρα μας. Δεν υπήρχε εκπαιδευτικό ίδρυμα για όλους όσοι ήθελαν να σπουδάσουν το αντικείμενο. Η αισθητική ήταν συνδεδεμένη με την πολυτέλεια όχι με την καθημερινότητα.
Εκθεση στο Μπενάκη
Εκτοτε έχουν αλλάξει πολλά. Το ντιζάιν είναι μέρος της ζωής μας (στην Ελλάδα δυστυχώς λιγότερο από άλλες χώρες) και η Σχολή που έκλεισε 50 χρόνια ζωής φέτος ήταν και παραμένει ένα από τα πλέον σημαντικά φυτώρια στο χώρο. Με αφορμή την ξεχωριστή αυτή επέτειο, το Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς διοργανώνει από την ερχόμενη Τρίτη την έκθεση «Το Ελληνικό Design: 50 Χρόνια Σχολή Βακαλό» καθώς και μία επετειακή εκδήλωση στο αμφιθέατρο του μουσείου. Στο αφιέρωμα παρουσιάζονται έργα 33 διακεκριμένων αποφοίτων της Σχολής από την περίοδο 1958-2008, μεταξύ των οποίων οι Δαμιανός Ζαρίφης (σκηνογραφία), Γιάννης Κόκκος (σκηνογραφία), Κώστας Κουτάγιαρ (φωτογραφία), Δώρα Μάντζαρη (graphic design - Υπεύθυνη Οπτικής Επικοινωνίας της Ολυμπιάδας 2004), Νίκος Πάνος (εικονογράφηση), Γιώργος Πάτσας (σκηνογραφία), Ροδάνθη Σεντούκα (graphic design - έμβλημα Ολυμπιάδας 2004). Η έκθεση πρόκειται να διαρκέσει μέχρι και την 1η Ιουνίου.
Φυτώριο δημιουργών
Μέσα στα 50 χρόνια ζωής της, η Σχολή έχει κρατήσει αναλλοίωτες ορισμένες βασικές αρχές. Από το 1970 ειδικεύεται στις γραφιστικές εφαρμογές και αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων. Στόχος της είναι όμως να βοηθήσει τους φοιτητές να αποκτήσουν σφαιρική μόρφωση και όχι απλώς να τους μάθει να σχεδιάζουν καλά. Πολλοί από τους αποφοίτους έλαμψαν με την παρουσία και το ταλέντο τους σε παραπλήσιους ή και εντελώς διαφορετικούς χώρους, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους εικαστικούς καλλιτέχνες Διαμαντή Αϊδίνη, Πάνο Διβάρη, Ελένη Ζούνη, Αντζυ Καρατζά, Νικόλα Κληρονόμο, Γιάννη Λασηθιωτάκη, Αγγελο Παπαδημητρίου, Αγγελο Σκούρτη και Γιάννη Τζερμιά, τον μουσικό Μάνο Λοΐζο, τον πρόσφατα εκλιπόντα σκηνοθέτη Νίκο Νικολαΐδη, την ποιήτρια Νανά Ησαΐα, τη σεναριογράφο Μιρέλα Παπαοικονόμου.
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η Σχολή Βακαλό έχει σημαντικές συνεργασίες με ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως για παράδειγμα το California State University - Pomona (ΗΠΑ, 1991-93), το London College of Printing (Αγγλία, 1992-94), το Πανεπιστήμιο Aarhus (Δανία, 1999) και το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας (Αυστραλία, 2000). Από το 1996 μέχρι σήμερα παρέχει Bachelor και Master of Arts από το κρατικό βρετανικό Πανεπιστήμιο του Derby.
Εκδήλωση
Στην εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ημέρα των εγκαινίων (στις 8 μ.μ.) θα μιλήσουν ο διευθυντής Σπουδών και πρόεδρος του Δ.Σ. της Σχολής Βακαλό, Δανιήλ Γουναρίδης, ο πρύτανης του συνεργαζόμενου Πανεπιστημίου του Derby, καθηγητής John Coyne, ο καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντώνης Κωτίδης, και η πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Τεχνοκριτών (AICA-Hellas), Εφη Στρούζα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα απονεμηθούν τιμητικές πλακέτες στους εκ των ιδρυτών της Σχολής Βακαλό, Ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση και Φραντζή Φραντζεσκάκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη έκθεση που αφιερώνει το μουσείο φέτος στο ελληνικό ντιζάιν. Η προηγούμενη ήταν αφιερωμένη στις δημιουργίες του Μιχάλη και της Αγνής Κατζουράκη και του Φρέντυ Κάραμποτ, που συναποτελούσαν το γραφείο «K & Κ» και άφησαν το στίγμα τους μέσα από τις αφίσες, τα έντυπα και τα λογότυπα στις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου