Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Η Εμπορική σχολή του Κ. Παναγιωτόπουλου

Φάκελος : Τεχνική κι επαγγελματική εκπαίδευση
Η Σχολή αυτή ιδρύθηκε το 1904 από τον Κ. Παναγιωτόπουλο και αμέσως τέθηκε υπό την προστασία του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Στην ουσία δεν ήταν μια αλλά τρεις Σχολές, καθώς υπήρχε η προπαρασκευαστική, που ήταν γενικής μορφώσεως και διαρκούσε ένα έτος, η Ειδική Σχολή Εμπορικών Σπουδών διετούς φοιτήσεως και τρίτη σχολή ήταν αυτή της Ειδικής Λογιστικής στην οποία φοιτούσαν μόνο οι μαθ...ητές εκείνοι που είχαν προηγουμένως τελειώσει εξατάξιο γυμνάσιο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις εφημερίδες και τα ενημερωτικά-διαφημιστικά φυλλάδια που ετησίως τύπωνε και μοίραζε η σχολή δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο η Σχολή προετοίμαζε υπαλλήλους κατάλληλους προς στελέχωση λογιστικών γραφείων, Διευθυντές λογιστηρίων, τμηματάρχες τραπεζών, παραγγελιοδόχους, ταμίες και διαχειριστές, επιστολογράφους σε τρεις γλώσσες την ελληνική, τη γαλλική και την αγγλική

Ο Διευθυντής και ιδρυτής της Σχολής Παναγιωτόπουλος ήταν από τους πρώτους απόφοιτους της Εμπορικής και Βιομηχανικής ακαδημίας που άνοιξε το 1896 ο Ρουσόπουλος μαζί με τον Γεράκη στον Πειραιά. Στη συνέχεια σπούδασε μ’ επιτυχία στο Παρίσι, όπου έτυχε αντίστοιχου διπλώματος. Συνέγραψε το έργο με τον τίτλο "Εγκυκλοπαίδεια Εμπορικής Μορφώσεως" το οποίο στην ουσία λειτουργούσε και ως εγκόλπιο σπουδών. Ο Παναγιωτόπουλος διατέλεσε διευθυντής της Εμπορικής Σχολής Βόλου και Καθηγητής της Δημόσιας Εμπορικής Σχολής Αθηνών. Η Σχολή εκτός του ότι ήταν υπό την προστασία του "Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά" όπως προαναφέραμε, είχε και τη στήριξη του Δήμου Πειραιώς. Το οίκημα της σχολής βρίσκονταν στην συμβολή Λεωφόρου Γεωργίου Α΄ και Νοταρά 63.
βιβλιογραφία μεταξύ των άλλων PIREORAMA STEFANOS MILESIS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου