Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Ανακοίνωση της Ελληνικής Ενωσης Μασσαλίας για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό
Σχετικά με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό
Share
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ
27, rue Roussel Doria...
13004 MAESEILLE
Προς την υπηρεσιακή Υπουργό κα ΚΙΑΟΥ
Κοιν. 1 Γενικό Προξενείο της Ελλάδος
στη Μασσαλία
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Απευθύνομαι σε σας, ως τοπικός φορέας και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Μασσαλίας, του μεγαλύτερου Ομογενειακού Συλλόγου της Μασσαλίας, πόλη με κατεξοχήν ελληνικές ρίζες και μακραίωνη ελληνική παρουσία.
Γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, εφόσον και η Μασσαλία έχει υποστεί τις συνέπειες με δραστική μείωση των εκπαιδευτικών οι οποίοι απασχολούνταν στα ΤΕΓ Μασσαλίας. Όμως και με τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι ΕΥΤΥΧΩΣ απέμειναν στην περιοχή μας, κατορθώσαμε και φέτος να προγραμματίσουμε τη σχολική χρονιά. Γνωρίζετε βέβαια ότι στη Μασσαλία και στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν, με φροντίδα του Συλλόγου μας Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, καθώς και μεγάλος αριθμός μαθημάτων ενηλίκων στα οποία είναι εγγεγραμμένοι σχεδόν 150 ομογενείς τρίτης ή τέταρτης γενιάς, φιλέλληνες που εμπνέονται από τον ελληνισμό ή και απλοί γάλλοι πολίτες που θέλουν ν’ανακαλύψουν τη γλώσσα μας. Ένα τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό που μας γεμίζει υπερηφάνεια.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν πως και φέτος με μεγάλες δυσκολίες κατορθώσαμε να προγραμματίσουμε τη σχολική χρονιά, εφόσον οι εκπαιδευτικοί που μας απέμειναν, έκαναν υπερφορτωμένα προγράμματα, προσπαθώντας να ικανοποιήσουν τις περισσότερες -αν και δυστυχώς όχι όλες- από τις πλείστες εκπαιδευτικές ανάγκες της περιοχής.
Και ξαφνικά, χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση και ενώ είχαμε ήδη ειδοποιήσει τους μαθητές και οι εγγραφές γίνονταν κανονικά, μία εκπαιδευτικός μάς ανακοίνωσε, ότι παρότι παντρεμένη χρόνια στην περιοχή μας, η απόσπασή της δεν ανανεώνεται!
Η συνεχής απαξίωση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στην πόλη μας μας αγανακτεί! Στη Μασσαλία υπάρχουν χώροι διδασκαλίας ελληνικών που αγοράστηκαν με θυσίες από την ομογένεια για να γίνουν κέντρα συνέχισης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού! Οι χώροι αυτοί έχουν επιπλωθεί και εξοπλιστεί με φωτοτυπικά μηχανήματα, με βιβλιοθήκες, πίνακες και πλήθος αναλώσιμα υλικά όλα αυτά τα χρόνια ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑ. Υπάρχουν χώροι διδασκαλίας και κυρίως ΠΛΗΘΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ! Για ποιο λόγο ξαφνικά δεν μπορούμε ν’αρχίσουμε ήρεμοι την καινούρια σχολική χρονιά;
Αφήστε μας τους εκπαιδευτικούς, να κάνουν τη δουλειά τους όπως την ξέρουν καλά και αν θέλετε αλλαγές στον τρόπο απόσπασης των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, φροντίστε να το προγραμματίζετε έγκαιρα την επόμενη φορά.
Σας επαναλαμβάνουμε ότι ΣΤΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ! ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ.
Με τιμή
Δημήτριος ΑΚΑΡΤΖΟΥ
Πρόεδρος της Ελληνικής
Ένωσης Μασσαλίας
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γαλλίας
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου