Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΥΡΡΙΖΟΥ (ΣΥΡΤΖΙ) ΕΝ ΕΤΗ 1953. ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΡΙΜΗ.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ των Σχολείων μας … Για να θυμόμαστε και να κρίνουμε.
Ιστορική Έκθεσις Δημοτικού Σχολείου Σύρτζι (Σύρριζο)
του Δημήτρη Α. Δριμή, εκπαιδευτικού, τ. δημάρχου Αετού.
Το 1953, ο τότε Επιθεωρητής των Δημοτικών Σχολείων της Τριφυλίας ζήτησε από τους Διευθυντές των σχολείων να υποβάλλουν ιστορικές εκθέσεις των σχολείων τους. Στις εκθέσεις των σχολείων που παραθέτουμε έχει τηρηθεί η ορθογραφία και η σύνταξη των πρωτοτύπων. Η γραφή, για τεχνικούς λόγους, είναι μονοτονική και όχι πολυτονική όπως ήταν στις πρωτότυπες εκθέσεις. Οι πληροφορίες που αντλούνται, πέρα από τις μνήμες που ανασύρονται, είναι πολλές και ρίχνουν φως σε μια πρόσφατη, σχετικά, περίοδο του τόπου μας. Ας μην ξεχνάμε πως οι εκθέσεις συντάχθηκαν στη δύσκολη περίοδο των μεταπολεμικών και μετεμφυλιακών χρόνων.Σύμφωνα με την έκθεση της Δ`ντριας, το μονοτάξιο δημοτικό σχολείο Σύρτζι (Σύρριζο) ιδρύθηκε το 1905 και στεγαζόταν σε ιδιωτικό κτίριο. Απουσίαζαν εποπτικά μέσα και θρανία. Οι μαθητές μετέφεραν από τα σπίτια τους ακόμα και τα καθίσματα! Το 1908-09 το σχολείο μεταφέρθηκε σε εκκλησιαστικό κτίριο, που επισκευάστηκε με τη βοήθεια του υπουργείου παιδείας, την περίοδο 1948-49.
Εθνικές εορτές, χοροί, θεατρικές παραστάσεις διατηρούσαν υψηλό το φρόνημα των κατοίκων και των μαθητών, σύμφωνα με την έκθεση. Η έκθεση ενημερώνει ακόμα, πως λειτουργούσε σχολική βιβλιοθήκη ενώ στο τέλος της σχολικής χρονιά γίνονταν γυμναστικές επιδείξεις και έκθεση χειροτεχνίας (χαρτοκοπτική, χαρτοπλεκτική, χαρτοκολλητική, χαρτοτεχνία και εργόχειρα). Ενημερώνει, τέλος, πως κάθε ομάδα μαθητών φρόντιζε το δικό της τμήμα σχολικού κήπου ώστε να αναπτύσσεται άμιλλα και αγάπη για τα φυτά και τα δέντρα.
Ακολουθεί η πλήρης έκθεση.
Ιστορική Έκθεσις Δημοτικού Σχολείου Σύρτζι Το υπ` εμέ λειτουργούν 1/ξιον Δημοτικόν σχολείον Σύρτζι ιδρύθη εν έτει 1905 και το πρώτον εστεγάσθη εις τινα οικίαν του χωρίου ως η υπ` αριθ. (1) φωτογραφία δεικνύει. Περί της λειτουργίας του σχολείου τούτου ουδέν γραπτόν στοιχείον υφίσταται. Εκ προφορικών πληροφοριών βεβαιούται ότι κατ` αρχάς ελειτούργησεν πλημμελώς ως στερούμενου ου μόνον Διδακτηρίου του οποίου στερείται και σήμερον, αλλά και των πλέον στοιχειωδών εποπτικών μέσων διδασκαλίας έτι και θρανίων με αποτέλεσμα οι μαθηταί να κάθηνται επί καθισμάτων α έφερον εκ της οικίας των. Κατά το σχολικόν έτος 1908-1909 το Δημοτικόν σχολείον εστεγάσθη εις το σημερινόν εκκλησιαστικόν επί μισθώσει οίκημα εις το οποίον έγιναν το πρώτον ελάχισται επισκευαί με αποτέλεσμα να συνεχισθούν αύται δι` αρωγής υπό Υπουργείου Παιδείας εξ (1.500.000) κατά το σχολικόν έτος 1948-1949 με αποτέλεσμα το σχολείον να λάβη την σημερινήν σχολικήν μορφήν του ως η φ. 2 δεικνύει. Εθνικαί εορταί. Το εθνικόν φρόνημα κατοίκων και μαθητών κατορθώσαμε να εξυψώσωμεν δια πανηγυρικών εθνικών εορτών, χορών και θεατρικών παραστάσεων, με αποτέλεσμα να ξαναζωντανέψωμεν στην ψυχή των μαθητών την υπερηφάνεια ότι είναι Έλληνες και να ριζωθή στας ψυχάς αυτών η αγάπη και η θυσία για την πατρίδα. Η Σχολική βιβλιοθήκη αποτελείται εξ εκατόν τριάκοντα (130) βιβλίων παιδαγωγικών και βοηθητικών δια τον διδάσκαλον και μαθητάς. Γίνεται δε ευρεία χρήσις ταύτης υπό των μαθητών. Γυμναστικαί επιδείξεις. Εις το τέλος εκάστου σχολικού έτους τελούνται Γυμναστικαί επιδείξεις των μαθητών παρουσία γονέων και κηδεμόνων ως η φ. 4 δεικνύει.Έκθεσις Χειροτεχνίας. Εις το τέλος εκάστου έτους παρουσιάζεται ενώπιον γονέων και κηδεμόνων η έκθεσις χειροτεχνίας των μαθητών δηλαδή έργων χαρτοκοπτικής, χαρτοπλεκτικής, χαρτοκολλητικής, χαρτοτεχνίας και εργοχείρων μαθητριών. Σχολικός κήπος. Σχολικός κήπος υφίσταται 100 τ.μ. το είδος του σχολικού κήπου είναι ανθόκηπος ίνα έχωμεν αφορμάς προς αυτενεργόν διδασκαλίαν των φυτών (ανθέων), σημειωτέον ότι εποπτείας των λαχανικών έχουν οι μαθηταί έκ του λαχανοκήπου του σπιτιού των. Επί του σχολικού κήπου καλλιεργούνται περί τα είκοσι (20) είδη ανθέων ήτοι ντάλιες, τριανταφυλλιές, γαρυφαλλιές, βιολέττα, υάκινθοι, σκυλάκια, κρίνοι, χρυσάνθεμα, Ζαχαροκάλαμο κ.λ.π.. Εκάστη δε ομάς μαθητών διαθέτει ίδιον τμήμα και επιμελείται τούτου με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται ευγενής άμιλλα και αγάπη προς τα φυτά και δένδρα.
Εν Σύρτζι τη 25η Μαίου 1953
Η ΔιευθύντριαΑντωνία Μπέϊκου
Φωτογραφίες 1.Οικία εφ` ης εστεγάσθη το πρώτον το Δημοτικόν Σχολείον Σύρτζι σχ. Ετ. 1905-1908
2.Μαθηταί και μαθήτριαι Δημοτικού σχολείου Σύρτζι χορεύοντες εθνικούς χορούς υπό την επίβλεψιν της διδασκαλίσσης των Αντωνίας Μπέϊκου
3.Μαθηταί και μαθήτριαι μετά της διδασκαλίσσης και χωρικών ολίγον μετά τον εορτασμόν της 25ης Μαρτίου 1951-1952 έξωθεν του σχολείου.
4.Γυμναστικαί επιδείξεις Δημοτικού σχολείου Σύρτζι κατά το σχ. Έτος 1951-1952
5.Η τρίτη σελίδα της έκθεσης της Δ`ντριας του σχολείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου