Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

12ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ
Οι γυμναστικές επιδείξεις έχουν μεγάλη παράδοση στην περιοχή της Δράμας που ξεκινάει από την αρχιερατία του Χρυσόστομου.
...
Ο Χρυσόστομος θεωρούσε επιβεβλημένη την τόνωση του πατριωτισμού και του ηθικού φρονήματος των πατριαρχικών κατοίκων της περιοχής. Έτσι οργάνωνε από το 1904 κάθε χρόνο τις Γυμναστικές επιδείξεις των Σχολείων της Μητρόπολης Δράμας. Για τρεις μέρες μαθητές από όλα τα σχολεία της Μητρόπολης μαζεύονταν στη Δράμα, φιλοξενούνταν σε σπίτια ελλήνων μαθητών και γιόρταζαν όλοι μαζί το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με τον Τριάρχη:
Την πρώτη μέρα, μετά από την Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στη Μητρόπολη, άρχιζε η παρέλαση των μαθητών στους δρόμους με την μπάντα της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητας να παιανίζει.
12δ1Οι γυμναστικές επιδείξεις τελούνταν στο Εθνικό Γυμναστήριο Δράμας, το οποίο ήταν χτισμένο στον ίδιο χώρο με τα Εκπαιδευτήρια της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητος Δράμας. Κάθε χρόνο συγκεντρώνονταν 3000 μαθητές και πλήθος λαού. Από την εξέδρα των επισήμων παρακολουθούσαν και οι Τουρκικές αρχές. Ο Χρυσόστομος φρόντιζε ώστε και ο Τούρκος Μουτεσαρίφης να απονέμει κάποια βραβεία .
Υπάρχουν αναφορές στα αρχεία των σχολείων για συμμετοχή σε εκδηλώσεις, παρελάσεις, γυμναστικές επιδείξεις και αθλητικά γεγονότα καθώς και εκδρομές. Οι γυμναστικές επιδείξεις των μαθητών στο τέλος του έτους έπαιρναν μεγάλες διαστάσεις ως εκδήλωση. Πολλές φορές γινόταν σε γήπεδο, όπως το Μάιο του 1954 που έγιναν στο γήπεδο της ΔΟΞΑΣ , κάποιες μάλιστα και με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Δράμας, όπως το 1952. Χαρακτηριστικό του μεγέθους της εκδήλωσης είναι ο μεγάλος αριθμός των προσκλήσεων που τύπωναν τα σχολεία.
<< Προηγούμενο - Επόμενο >>12ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας | Διεύθυνση: Αγ. Χρυσοστόμου 1 | Τηλ.: 25210 32600 | Email: 12dimdra@sch.gr
Copyright © 2012. All Rights Reserved.
Designed
Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου