Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Αρχαιολογικοί χώροι Κυνουρίας, Συλλογοι
Άρθρο της κ. Ευθυμίας Παπασπύρου, Δ/ντριας του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, από το βιβλίο «ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ», 2015
Σύλλογος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους
Αναμνηστικές πλάκες
Στα Πρακτικά της ΙΘ” Γενικής Συνέλευσης των Εταίρων της Ιστορικής και Εθνολογικής Εται¬ρείας της Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου 1900 στην Έκθεση περί των εργασιών του Διοικητικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος Ιωάννης Μπότασης ενημερώνει τη Γενική Συνέλευση λεπτομερώς για την αναμνηστική πλάκα που τοποθετήθηκε με πρωτοβουλία της Ι.Ε.Ε.Ε. το 1899 στο Άστρος, στο χώρο όπου συνήλθε τον Απρίλιο του 1823 η Β” Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων. Αναφέρει χαρακτηριστικά: Οφείλω ενταύθα ν” αναφέρω υμίν πράξιν της Εταιρείας, γνωστήν άλλως τε πάσιν υμίν εκ του τύπου. Κατά το παρελθόν έτος, τη εισηγήσει του Κου Κωνστ. Παπαμιχαλοπούλου, το Συμβούλιον απεφάσισεν όπως εν Άστρει, εν τω χώρω εις ον συνήλθεν η Β” των Ελλήνων Συνέλευσις, στηθή αναμνηστική του ιστορικού τούτου γεγονότος πλαξ μετά οικείας επιγραφής∙ ανέθηκε δε την περί τούτου φροντίδα εις τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Kους Κ. Παπαμιχαλόπουλον και Κ. Ράδον, οίτινες ομολογουμένως μετά πολλής προθυμίας επελήφθησαν του έργου και ήγαγον εις πέρας· εκ συνεννοήσεως δε μετά του Δημάρχου Θυρέας Κου Καλαμβοκίδου, ωρίσθη η 14η του παρελθόντος Απριλίου ως ημέρα εορτής της αναστηλώσεως της αναμνηστικής πλακός. Κατά την τελετήν ταύτην, Κύριοι, η απόφασις του Υπουργού επί των Ναυτικών, Κυρίου Β. Βουδούρη, να παραχώρηση πολεμικόν σκάφος προς μεταφοράν των αντιπροσώπων της Εταιρείας, η προθυμία του Δημάρχου Άστρους και πασών των εκεί αρχών, η παρουσία του Δημάρχου Ναυπλιέων μετά μουσικής και συνοδείας μεγάλου αριθμού Ναυπλιέων δημοτών, η εξ Αθηνών μετάβασις πολλών εγκρίτων πολιτών και αντιπροσώπων του τύπου, η παρουσία έτι εκεί των Βουλευτών Κυνουρίας και των Δημάρχων της επαρχίας αυτής, επί πάσι δε ο ενθουσιασμός και η εξαιρετική φιλοφροσύνη και ελληνοπρεπής φιλοξενία των κατοίκων, αι προσφωνήσεις και οι λόγοι των αντιπροσώπων της Εταιρείας, αι ευχαί της εκκλησίας, συνετέλεσαν εις το να υψωθή η τελετή εις το ύψος αληθούς εθνι¬κής πανηγύρεως. Πιστεύω, ότι ερμηνεύω τα αισθήματα της Συνελεύσεως απονέμων τας βαθείας ευχαριστίας πάντων ημών εις την Κυβέρνησιν, εις τους Δημάρχους και Βουλευτάς της επαρχίας Κυνουρίας, εις τον Δήμαρχον Ναυπλίας, εις τους φιλόξενους δημότας του Άστρους, τους αντιπρο¬σώπους του τύπου και εις τους της Εταιρείας ημών Κους Κ. Παπαμιχαλόπουλον και Κ. Ράδον, επί τη επιτυχή και αξιοπρεπεί εκπληρώσει της ανατεθείσης αυτοίς εντολής.
Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων της αναμνηστικής πλάκας που πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου 1900, τον πανηγυρικό λόγο εξεφώνησε ο Έφορος του Μουσείου Κωνσταντίνος Ράδος.
Η αναμνηστική πλάκα η οποία, με φροντίδα της Ι.Ε.Ε.Ε., τοποθετήθηκε στο Άστρος όπου συνήλθε το 1823 η Β” Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων.
1. Κ. Ράδος, (1901), Η εν Άστρει Β” Εθνική των Ελλήνων Συνέλευσις. Λόγος πανηγυρικός εκφωνηθείς εν Άστρει κατά την αναστήλωσιν πλακός αναμνηστικής της Β” Εθνικής Συνελεύσεως, Αθήνα.
2. Το κτήριο εμπρός από το οποίο είναι (βλ. τοίχο αριστερά) τοποθετημένη η αναμνηστική πλάκα, στεγάζει σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο. Το 1899 λειτουργούσε ως Ελληνικό Σχολείο.
3. Το κτήριο είναι η «Σχολή Καρυτσιώτη». Πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της Δημήτριο Καρυτσιώτη (1747-1819). Ο πλούσιος έμπορος της Τεργέστης, καταγόμενος από τον Άγιο Ιωάννη Κυνουρίας ίδρυσε και συντήρησε Βιβλιοθήκη και Σχολές που ήταν ταυτόχρονα και οικοτροφεία. Μέχρι το 1899 το κτήριο λειτούργησε ως Ελληνικό Σχολείο με οικονομικούς πόρους από το Κληροδότημα Καρυτσιώτη. Μέχρι το 1971 στέγασε σχολεία διαφόρων βαθμίδων. Το 1985 μετατράπηκε σε Αρχαιολογικό Μουσείο Κυνουρίας.
4. Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο των φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους κ. Παναγιώτη Κουτίβα τόσο για τις πληροφορίες όσο και για τις φωτογραφίες.
Άρθρο της κ. Ευθυμίας Παπασπύρου, Δ/ντριας του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, από το βιβλίο «ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ», 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου