Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΔΩΡΕΕΣ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

1.Το 1883 ο Πάνος Α. Δενδρινός, με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Ιθάκης από 29 Δεκεμβρίου 1883 γνώριζε, ότι δωρίζει στον Δήμο Ιθάκης νεόκτιστη οικία με αυλή, για να γίνει διδακτήριο Δημοτικής Σχολής Αρρένων. Στο κτίριο αυτό στεγάστηκε το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Αρρένων, όπου φοίτησαν δύο γενιές Ιθακησίων. Στους σεισμούς του 1912 υπέστη σοβαρές ζημιές και ως εκ τούτου το Α΄Δημοτικό Σχολείο στεγάστηκε σύμφωνα με την διαθήκη του ΄Οθωνα Α.Σταθάτου, στο κτίριο της ομώνυμης Σχολής . Αργότερα όταν πλέον είχε ερειπώσει το κτίριο της δωρεάς Πάνου Α. Δενδρινού, το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε την παραχώρηση του γηπέδου για την ανέγερση του Moρφωτικού Κέντρου Ιθάκης, με δωρεά του Αναστασίου Θ.Καλλίνικου.
2. Κατά το 1886 ο Οδυσσέας Καραβίας εδώρησε στον Δήμο Ιθάκης οικία για να χρησιμοποιηθεί ως Παρθεναγωγείο. Το κτίριο αυτό διατηρήθηκε για πολλά χρόνια μέχρι που κατέρρευσε στους σεισμούς του 1953.
3. Ο Πάνος Α. Δενδρινός , κατά το 1890, εδώρησε στον Δήμο το Νεκροταφείο Ιθάκης.
4. Κατά το έτος 1907 ο ΄Οθωνας Α.Σταθάτος ίδρυσε την θαυμάσια για την εποχή της Εμπορική και Ναυτική Σχολή, την οποία εγκατέστησε σε νεόκτιστο ιδιόκτητο μεγαλοπρεπές μέγαρο . Η Σχολή αυτή λειτούργησε με άξιο διευθυντή τον Ελβετό julien Gern μέχρι το 1913. Οι αποφοιτήσαντες από την Εμπορική Σχολή κατέλαβαν σπουδαίες θέσεις σε Τράπεζες και εμπορικές επιχειρήσεις, οι δε του Ναυτικού Τμήματος σταδιοδρόμησαν σαν πλοίαρχοι με μεγάλη επιτυχία. Το 1913 όμως, ο δωρητής την έκλεισε «ως μη εκπληρούσα τον προορισμό της». Το μεν κτίριο το δώρησε στο Δημόσιο για διδακτήριο εξατάξιου Δημοτικού Σχολείου, το δε κεφάλαιο από τους τόκους του οποίου εσυντηρείτο η Σχολή το όρισε όπως χρησιμοποιηθεί ως «΄Αθλον ΄Οθωνος και Αθηνάς Σταθάτου», με σκοπό την μόρφωση Καθηγητών και δασκάλων στο εξωτερικό. Πολλοί από αυτούς που σπουδάσανε με τον ΄Αθλο Σταθάτου αναδείχτηκαν σε Καθηγητές Πανεπιστημίων και γενικά ξεχώρισαν. Δυστυχώς όμως, με τη νομισματική έκπτωση το Κεφάλαιο του Σταθάτου εξανεμίστηκε τελείως, εξ άλλου κατά τους σεισμούς του 1953 το Α΄ Δημοτικό που στεγαζόταν στο κτίριο αυτό κατέρρευσε και στη θέση του το Κράτος έκτισε νέο κτίριο όπου στεγάστηκε το Σχολείο.
5. Το 1909 ο Βασίλειος Καραβίας ανήγειρε κτίριο του το δώρισε στον Δήμο για να χρησιμοποιηθεί για Γηροκομείο . Ορισμένες όμως ασάφειες της διαθήκης και… κακές ενέργειες επιβράδυναν την έναρξη λειτουργίας του. Το 1913 χρησιμοποιήθηκε για εγκατάσταση αιχμαλώτων και το 1923 προσφύγων. Η ερείπωση του σιγά-σιγά και το εξανέμισμα του Κεφαλαίου έκαναν αδύνατη την εκπλήρωση της δωρεάς.. Με ενέργειες του Δήμου Ιθάκης το ακίνητο αυτό υπήχθη σε Διαγνωστικό Κέντρο Ιθάκης-για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω-Δυστυχώς όμως και το κτίριο αυτό κατέρρευσε με τους σεισμούς του 1953,και στο οικόπεδο αυτό εγκαταστάθηκαν το ιδρυθέν από τον Σουηδικό Ερυθρό Σταυρό, Νοσοκομείο και το Β΄ Δημοτικό Σχολείο Ιθάκης. Έτσι και το κληροδότημα αυτό χάθηκε.
6. Κληροδότημα του Ιωάννη Βλασσόπουλου το 1916 (δύο χιλιάδες λίρες Αγγλίας), για προικοδότηση ορφανών, το οποίο κατατέθηκε στην Εθνική Τράπεζα και με την μετατροπή των λιρών σε δραχμές… εξανεμίστηκε.
7. Το 1927 ο Γεώργιος Δρακούλης , ευεργέτησε το Βαθύ και το Περαχώρι, με το σπουδαίο έργο του Ηλεκτροφωτισμού. Για το έργο αυτό δαπάνησε τέσσερα εκατομμύρια δραχμές. Μέχρι το 1940 εξυπηρέτησε πολλαπλά την Ιθάκη, αλλά μετά την Κατοχή σταμάτησε την λειτουργία του λόγω ελλείψεως καυσίμων. Μετά την απελευθέρωση με την βοήθεια της ένωσης που διέθεσε όλο το χρηματικό υπόλοιπό της, αγόρασε τον ιμάντα, ετέθη και πάλι σε λειτουργία το εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος. Το 1952 οι υιοί Γεωργίου Γράτσου, συνεχίζοντας το ευεργετικό έργο του θείου τους Γ. Δρακούλη παραγγείλανε δύο μηχανές προς αντικατάσταση των παλιών. Σημειωτέον ότι οι μηχανές αυτές έφτασαν από την Αμερική στον Πειραιά και ευτυχώς δεν είχαν προωθηθεί στο Θιάκι, γιατί αμέσως μετά έγιναν οι σεισμοί του 1953.΄Ετσι διασώθηκαν και στην τραγική κατάσταση που βρέθηκε τότε το νησί μας, το φώς που ήρθε ανακούφισε κάπως τους κατοίκους. Κατόπιν οι υιοί Γ. Γράτσου αντικατέστησαν τους στύλους του ηλεκτρικού με καινούργιους .
8. Ο ΄Οθων Αντ. Σταθάτος με την διαθήκη του άφησε το 1925 ποσό 200.000 δρχ. για την προικοδότηση κάθε έτος δύο άπορων κοριτσιών και δρχ. 500.000 για έργα ύδρευσης της πόλης. Με την πτώση της δραχμής το πρώτο κληροδότημα εξανεμίστηκε, ενώ το ποσό των 500.000δρχ. χρησιμοποιήθηκε για εκτέλεση έργων ύδρευσης
9. Το 1931 η Ένωση Ιθακησίων έστειλε απολυμαντικό κλίβανο για τις ανάγκες του πληθυσμού. Για διάφορους όμως λόγους δεν κατορθώθηκε να λειτουργήσει και με τον καιρό αχρηστεύθηκε.
10. Το 1932 ο ομογενής μας της Αυστραλίας Αντώνιος Ι. Λεκατσάς, ίδρυσε με δωρεά του Φιλανθρωπικό Ίδρυμα κοινής ωφέλειας με τον τίτλο «Διαγνωστικό Κέντρο Ιθάκης». Σκοπός του ήταν να παρέχει σε απόρους δωρεάν Ιατρική και υγειονομική διάγνωση και θεραπεία. Η περιουσία του Ιδρύματος κατετέθη στην Εθνική Τράπεζα και ανήρχετο στις 1.150 Λίρες Αγγλίας επ’ ονόματι των Ιωάννου Τριλίβα, Ιωάννη Λεκατσά και Διον.Καλλίνικου. Δραχμοποιήθηκε το ποσόν, την 30η Ιουνίου 1935 σε 461.973 δρχ., όπως επίσης και το ποσό 500 Λιρών Αγγλίας από δωρεά του Μαρίνου Ι. Λεκατσά. (Το ποσόν αυτό δυστυχώς χάθηκε λόγω, της μεγάλης φορολογικής επιβάρυνσης της κληρονομιάς Μαρίνου Ι. Λεκατσά).
Τα στοιχεία τα πήραμε από το δημοσίευμα του ΚΩΝΣΤ. Σ. ΛΕΚΑΤΣΑ στο
«Το Χρονικόν της Ιθάκης» που εκδόθηκε το έτος έκδ.1959
Τελευταία ανανέωση ( 03.11.12 )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου